Straffdrama tog IFK vidare i Gothia

57 av 60 minuter. Så länge var IFK Malmös U-lag uträknat i Gothia Cups 32-delsfinal. Men som genom ett under reste man sig på nio och besegrade grekiska EPSM efter straffar. Dubbel hjälte blev "di gules" målvakt Abdul Semwanga-Nyende.

Snacka om hjälteroll i det avgörande straffdramat. Först såg han till att grekerna missade sin fjärde straff och minuterna senare var det han själv som avgjorde. När ingen annan vågade klev han fram och tog lagets femte straff. 6-5 och avancemang för IFK Malmö.

– Härligt, utbrast IFK:s matchvinnare Abdul Semwanga-Nyende till ifkmalmo.com. Men det var vi värda. Som vi kämpade. Det hade inte varit rätt om de vunnit på en felaktig straff, som också var det enda de skapade.

Straffen kom efter en knapp minut och kunde inneburit slutet för IFK Malmö i Gothia Cup. Mittbacken Valon Muslijaj följde väl med sin motståndare, som föll, utan att IFK:aren ens varit i närheten av att fälla honom.

Felaktig straff enligt IFK-lägret, men likväl blåste domaren för det och bollen satt säkert i nättaket. Ett mål som också såg ut bli det enda då det var nästintill kliniskt rent på chanser resten av tillställningen.

– Det lilla som fanns i chansväg, var det ändå vi som hade. Jag tycker att de var förvånansvärt tama i anfallsspelet. Dessutom spelade de mycket fult och borde fått någon utvisad, sade målvakten Abdul Semwanga-Nyende.

Han fick också medhåll av A-lagstränaren Anders Grimberg som finns på plats i Göteborg med familjen för att följa Limhamns IF:s P13-lag där ena sonen spelar. Samt då såklart att titta på IFK Malmö.

– Domaren hamnade fel från första början då vi fick en horribel straff emot oss. Förstår inte att han kunde blåsa där. Grekerna kunde lätt ha fått tre utvisningar, men han blundade för det och för mycket annat

– Jag tycker dock att våra killar ännu en gång gav ett mycket moget intryck. De slet för fullt över 60 minuter och visade aldrig tecken på att ge upp matchen. Beundransvärt, konstaterade Anders Grimberg.

Kämpandet gav utdelning när det endast återstod knappa två minuter av matchen. I ett av de sista desperata gula anfallsförsöken kom Paul Havn loss och kunde med ett förlösande skott få in kvitteringsbollen.

Mycket mer hann inte hända förrän tiden var ute. Straffsparksförlängning fick till. Och där drog "di gule" det längsta strået, sedan samtliga fem straffskyttar gjort sin plikt. Bland målskyttarna fanns Adnan Zukancic, målvakten, som fick spela ute.

– Kul att båda målvakterna (även Abdul gjorde det) fick näta och fantastiskt roligt att vinna en sådan här spännande match. Det är oerhört starkt att kunna vända efter den starten vi fick, sade IFK Malmös U-lagstränare Mikael Svensson.

I 16-delsfinalen blir det svenskt motstånd i form av Spårvägens FF. Stockholmslaget besegrade i sin 32-delsfinal Forssa BK med 2-1 på planen bredvid IFK:s. Upplagt för ny rysare alltså, klockan 13:55 i eftermiddag, på Ruddalen 3.

Slutspel

32-delsfinal

IFK Malmö – EPSM 6-5 (1-1, 0-1)

Arena: Ruddalen 3
Mål: 1-1 (58) Paul Havn, 2-2 Migjen Shaqiri (straff), 3-3 Paul Havn (straff), 4-4 Adnan Zukancic (straff), 5-4 Blerim Mullici (straff), 6-5 Abdul Semwanga-Nyende (straff)
Varningar: Haris Xhemajli, Migjen Shaqiri (IFK)

IFK MALMÖ (4-3-3)

Abdul Semwanga-Nyende

Robert Salih
Marcus Andersson
Valon Muslijaj
Lirim Sali

Richard Adamczyk
Lennie Sjöström
Haris Xhemajli

Paul Havn
Blerim Mullici
Migjen Shaqiri

Avbytare

Adnan Zukancic (Robert Salih 20)
Nana Piesie
Tobias Kristensson

FOTNOT. Matchen spelades 2 x 30 minuter.