Grimberg: En miniatyr av Superettan!

När vi precis hade inlett uppbyggnaden inför säsongen 2006, så kom det fram en man till mig i Kombihallen: "Det verkar som om du har en härlig balans i truppen i år". Just de orden visade sig stämma in bra på verkligheten.

Året innan, 2005, hade vi precis klarat oss kvar i division 2 med en medelålder på 19 år. Med ett par nya färska spelare i truppen så höjdes nu medelåldern och de unga spelarna hade mer "kött på benen" inför säsongen 2006.

Redan i december så startade vi upp med styrketräning två gånger i veckan, samt något fotbollspass.

Träningsmatcherna gav oss också en indikation på att vi kunde matcha riktigt bra fotbollslag. Jag tänker då främst på de division 1-lag i Danmark som vi spelade oavgjort mot och inte minst Ängelholm som vi slog med 4-0 på bortaplan.

Vi har under säsongen underhållit den tuffa konditionsträningen, vilket har gjort att vi har varit riktigt fysiskt starka.

Under sommaruppehållet fick vår ledning väldigt god kontakt med Malmö FF som tyckte att det var en bra idé att låta två av deras spelare få bättre matchpuls genom att spela mer tävlingsinriktade matcher i division 2 med IFK Malmö.

Dessa spelare, Niklas Hansson (mittback) och Joakim Persson (mittfältare), har gjort att konkurrensen blivit tuffare och alla har skärpt sig på både träning och match. Detta valde vi trots att vi hade gått igenom vårsäsongen obesegrade och hade ledningen i serien.

Den stora anledningen till att vi vann den här serien var vårt stabila försvarsspel. Vi släppte in endast 22 mål på 22 matcher, vilket såklart är ett lysande facit. Framåt gjorde vi 46 mål, som också är mycket bra.

Det finns säkert någon eller några som man kan nämna som extra duktiga, men när man vinner en serie så måste man ha en trupp som fungerar bra tillsammans. Därför så hyllar jag kollektivet som har arbetat målmedvetet och proffsigt på alla plan.

Vi som har arbetat runt laget har också fungerat som ett team, vilket är en förutsättning för att få resultat.

Nu har klubben tagit steget upp i Söderettan, som är en av två division 1-serier i det här landet. Jag hoppas att klubbledningen har kommit långt i sin planering eftersom vi blev klara en vecka innan serien var färdigspelad.

Jag ser denna serie som en miniatyr av Superettan då den innehåller många långa bortaresor och mycket bra motstånd. Jag hoppas också att man inser att behovet av flera nyförvärv av klass, är ett måste.

Vem som styr laget i division 1 vet jag inte i skrivande stund eftersom mitt kontrakt löper ut. Oavsett om det blir undertecknad eller någon annan tränare, så hoppas jag att man fortsätter att arbeta med det goda försvarsspelet och utvecklar det ytterligare.

Med hopp om ett stabilt 2007 på samtliga plan!
Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö