Det var spel mot ett mål under större delen av matchen. Trots detta kunde inte IFK Malmös P95 göra segermålet fram till 2-1 (0-0) i den andra DM-matchen mot Staffanstorps GIF förrän en knapp minut in på stopptiden.

Idag var IFK Malmö pressade att vinna för att hålla en eventuell möjlighet till gruppseger vid liv. Gästande Staffanstorps GIF kom till med spel med tre poäng från den första omgången och en stor portion självförtroende.

Det skulle dock visa sig att "di gule" var alldeles för starkt trots stor dramatik i matchens slutskede som resulterade i matchens samtliga mål.

IFK Malmö kom till spel utan fler viktiga kuggar såsom Dino Mesic (bortrest), Isak Listring (halsont), Nigel Jackman (knä), Safet Besic (avstångd till och med 2009-03-19) samt Patchicco Diallo som återvände till bollträning så sent som i torsdags efter ett halvårs rehabilitering.

"Di gule" hade också valt att för dagen pröva en ny grunduppställning, 3-5-2, vilket var något hemmalaget trivdes utmärkt med att spela.

IFK inledde också bäst där man skickligt utnyttjade kanterna och kom till flera farliga inlägg. Efter en stund blev det dock förutsägbart med bara inlägg från kanterna mot ett väl samlat försvar hos gästerna, som ofta ganska enkelt avstyrde anfallsförsöken, många gånger tack vare sin mycket alerta målvakt.

Kvicke Oscar Hansson hade ett ypperligt läge att skicka "di gule" till ledning efter ett fint inlägg från pigge Samim Saadat, men hans helvolley gick utanför den bortre stolpen.

Stefan Vagic hade svårt att komma till klara avslut, vilket till stor del berodde på att lagkamraterna varierade sig för lite. Två fina djupledsbollar hann Stefan Vagic så när ikapp, men en utrusande målvakt var först på dessa två godkända anfallsförsök.

Matchen höll ett högt tempo och "di gule" rullade boll, behärskat och tålmodigt. Rörelsen var god och likaså kommunikationen. Gästernas zonförsvar tvingades till många och långa förflyttningar.

Utmärkte Joy Hossain dirigerade IFK Malmös anfallsspel med bra understöd av Adam Nordkvist och Dardan Behrami. I defensiven turades Lukas Dahlström och Tugay Yildirim att hålla rent framför den egna trebackslinjen och gjorde detta mycket framgångsrikt.

Domaren, som var mycket konsekvent och följsam i spelet, blåste till halvtidsvila, alltjämt mållöst.

IFK Malmö diskuterade i halvtid vikten av att variera anfallen så att inte Samim Saadat behövde utmana varje gång för att komma till inlägg. Färre tillslag skulle innebära färre motståndare inne i straffområdet.

"Gulingarna" ville också undvika att få ut Oscar Hansson på kanten eftersom denne oftast fick med en eller två motståndare vilket endast ledde till att yttern inte längre hade några tillgängliga ytor.

En annan sak som hemmalaget också snabbt korrigerade var bakåtpassningarna till den egna målvakten. Vid två tillfällen spelade backlinjen bakåt, trots att situationen inte krävde det, och därefter var de inte spelbara.

Nils Löfberg i IFK-målet spelade sedan båda gångerna upp bollen centralt vilket ledde till snabba motattackerna från motståndarna som lyckades komma in i straffområdet. Dock utan att lyckas komma till avslut – alltså 7-0 i avslut till hemmalaget.


IFK Malmö öppnade den andra halvleken aggressivt och tryckte ner gästerna på egen planhalva. Det verkade som om Staffanstorps GIF var nöjda med en poäng, vilket märktes hur djupt deras anfallare föll tillbaka i banan.

Knappt sju minuter hade gått av den andra halvleken när "di gule" snyggt och på få tillslag spelade fram till Samim Saadat som slog ett inlägg som tyvärr letade sig förbi tre "gulingar" vid straffpunkten. Bollen nådde till sist Stefan Vagic i bortre delen av boxen som cykelsparkade bollen perfekt i det bortre krysset. Det hade kunnat bli årets mål om det inte vore för att en reslig försvarare nickade undan bollen en knapp halvmeter från mållinjen till en resultatlös hörnspark.

Alaa Ahmed kom igång rejält på sin kant och varierade sin anfallsförsök. Adil Hakimi som ersatte Oscar Hansson skötte sig utmärkt, men frånvaron av tre anfallsess började göra sig kännbart för hemmalaget.

I den andra halvleken skapade IFK Malmö mer än dubbelt så många målchanser som de gjort i den första halvleken och detta trots att gästerna backade hem på egen planhalva med alla utespelarna.

Trebackslinjen blev bättre ju längre matchen led trots att det var första gången de spelade med en 3-5-2-uppställning. Även Alexandar Trifkovic visade med sitt sena inhopp att han snart börjar närma sig startelvan igen, men lagkaptenen Shadi Romi anförde sina backkollegor Christian Addo och Edwin Adolfsson på ett utmärkt sätt.

I den 42:e matchminuten kom Christian Addo för sent i en glidtackling och visade av banan i fem minuter på grund av det välförtjänta gula kortet. En anfallare i hemmalaget plockades av planen till förmån för ännu en försvarare.

Minuten senare tvingades även gästerna bli reducerade till tio man sedan man hade samlat ihop till varning genom upprepade tröjdragningar.

Stefan Vagic gjorde ett fantastiskt solonummer när han snurrade upp tre försvarare och spelade in bollen mellan målvakten och den första stolpen. Bollen mer eller mindre strök längs mållinjen och Joy Hossain kunde så när få en tå på bollen. Hade utespelarna fullföljt sina löpningar hade de kunnat blunda och ändå inte missat målet.

Både lagen blev åter fulltaliga och IFK Malmö närmade sig ett ledningsmål. När så även gästerna kom för sent in i en närkamp blev gästerna åter decimerade med en utespelare i fem minuter.

Blott två minuter senare missade Oscar Hansson öppet mål på halvvolley.

Joy Hossain sköt en frispark från 26-27 meter som for strax utanför kryssribban.

Med drygt tre minuter kvar att spela och med lagen fulltaliga svarade duktige Samim Saadat för förarbetet till Joy Hossains förlösande 1-0.

Det gick dock bara 45 sekunder när trötta spelare (de borde ha bytt av sig själva eller meddelat detta) inte orkade göra sitt hemjobb på kanten och Simon Råstedt i "Giffarna" gjorde inget misstag.

Däremot gjorde Nils Löfberg en miss och tillät gästerna att skjuta in bollen mellan honom och den första stolpen från en mycket snäv vinkel, 1-1. Nils Löfberg var för övrigt mycket stabil och utvecklingen går hela tiden framåt.


Två minuter kvar att spela och Oscar Hansson gavs en ny möjlighet att revanschera sig när han sprintade ifrån sina två bevakare. Avslutet från utkanten av straffområdet saknade dock precision och målvakten kunde enkelt skopa upp bollen.

Matchen gick mot full tid och en till två minuters stopptid var att vänta. I den första stopptidsminuten slog så planens gigant till – Stefan Vagic satte 2-1 efter Samim Saadats andra målpass i matchen.

"Di gule" plockade snabbt en anfallare av planen och ersatte denne med en försvarare vilket ledde till en 4-5-1-formation den återstående minuten.

Domaren blåste kort därefter av matchen och IFK Malmö kunde mycket väl förtjänt inkassera tre rättvisa poäng. Hela 22-3 i avslut ger en indikation av spelövertaget. Lägg därtill 11-1 i hörnsparkar.

Gästerna var lika bra som "gulingarna" hade förberett sig på att de skulle vara. Laget ville spela boll och agerade mycket fint i sitt zonförsvar. Matchen höll ett högt tempo och det var många härliga närkamper på planen utan att det någonsin blev ojuste.

Hemmalaget, som inte har förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan sedan augusti 2008, vann mittfältskampen tämligen enkelt. Det var också väntat eftersom mittfältarna inte behövde spela med tre man på mitten som tidigare utan kunde istället vara övertaliga. 

Skönt att laget kunde vinna utan att flera av sina så kallade "stjärnor" fanns med i truppen. Glädjande också att laget rullade boll hela matchen och använde sina tre viktigaste styrkor: passningsspelet, anfallslusten och lagmoralen. Inte minst tålamodet visar på det senare.

Nästa helg står Södra Sandby IF för motståndet. Viktigt med tre poäng och en eventuell målskillnad kan spela en avgörande roll om Lunds BK vinner sina två återstående matcher.

Dessutom återkommer Safet Besic efter avstängning, Nigel Jackman och Isak Listring efter skador och sjukdomar. Patchicco Diallo får vänta ett tag ytterligare till sin första match 2009 eftersom han nyss gjort comeback på planen efter oerhört lång rehabilitering.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (3-5-2): Nils Löfberg – Christian Addo, Shadi Romi, Edwin Adolfsson – Samim Saadat, Dardan Behrami, Tugay Yildirim, Joy Hossain, Alaa Ahmed – Stefan Vagic, Oscar Hansson. Avbytare: Adam Nordkvist, Adil Hakimi, Alexandar Trifkovic, Lukas Dahlström.

Matchens lirare: Joy Hossain & Stefan Vagic.