IFK Malmös P95 tog planenligt och besegrade Kulladals FF med klara 5-1 (2-1) i den första gruppspelsmatchen i Åshöjden Cup.

Dagen började med ett tråkigt besked då Åkarps IF lämnat ett sent återbud till turneringen torsdagskväll. Det rullande spelschemat – uppgjort i förhand – som skulle möjliggöra rotation i spelartruppen fick nu göras om eftersom det blivit en gruppspelsmatch mindre att spela.

Hela 19 spelare var tillgängliga under Åshöjden Cup, en turnering som "gulingarna" betraktar som en ren träningsturnering där flera spelare som nyss har återvänt från skada och sjukdom skulle ges speltid.

Spelare som dessvärre inte kunde deltaga vara Erik Cikaric (sjuk), Patchicco Diallo (sjuk) och Stefan Vagic (stukad fot).

"Di gule" öppnade aggressivt och förlade spelet direkt på offensiv planhalva. Variationen i anfallsspelet var lysande och passningsspelet var stundtals riktigt, riktigt bra med få tillslag och många spelbara alternativ.

Knappt sex minuter var spelade när alerta Safet Besic målpassade Dino Mesic i misstänkt offsideläge som dock inte hade några svårigheter med att göra IFK Malmös öppningsmål i turneringen, 1-0.

Lite mer än en minut hade passerat när IFK Malmö hade ett mönsteranfall på vänsterkanten där två giganter samarbetade, Christian Addo och Samim Saadat. Bollen hamnade till slut hos Dino Mesic inne i boxen som elegant vände bort två försvarare och spelade osjälviskt fram till Alaa Ahmed som tryckte in bollen från nära håll, 2-0.

Fem minuter senare begick "gulingarna" matchens två enda misstag och detta ledde till att Kulladals FF mycket enkelt kom runt på kanten och ostört fick till ett inlägg som KFF-anfallaren ohotat kunde nicka i mål, 1-2.

"Di gule" hade före matchen pratat om att upphöra med dessa enkla bjudningar. Med tanke på att avsluten i matchen stannade vid 26-1 till IFK Malmö ska motståndarna inte tillåtas göra mål.

I halvtid gjorde IFK Malmö fem byten. Kantspelet hade efter reduceringen helt stannat upp och yttrarna blivit alldeles för statiska och "låsta" på sin positioner på kanterna.

Rörelse, skapa ytor för varandra och spela på få tillslag var uppmaningen till den andra halvleken.

"Di gule" visade upp bättre fart i spelet medan Edwin Adolfsson och Alexandar Trifkovic fick fortsatt förtroende i mittlåset trots misstagen vid reduceringsmålet.

Shadi Romi fick för ovanlighetens skull spela ytterback medan Astrit Brahimi och Oscar Hansson åter fick igång det gula kantspelet.

Dino Mesic dominerade stort som targetplayer och kunde många gånger på egen hand etablera anfallsspelet högt upp på plan, ofta tack vare fin teknik och finurlighet.

Sedan kom målen av bara farten på drygt fem och en halv minut.

Dino Mesic nätade på Dardan Behramis skottretur, 3-1.

Sedan fick Tugay Yildirim fram bollen till magnifike Dino Mesic som satte sitt tredje mål för dagen, 4-1.

Shadi Romi kunde sedan vinna boll, avancera framåt på kanten innan Astrit Brahimi tog vid, fintade och skar in i banan och sköt snyggt in bollen i bortre krysset från drygt 25 meter under hård uppvaktning, 5-1.

"Di gule" svarade för flera fina anfall enligt skolboken. Passningsspelet var stundtals förträffligt – veckans passningsövningar gav snabba resultat.

Dino Mesic var magnifik och ett ständigt hot framåt. Christian Addo löpte och löpte på kanten. Trots att han bara gavs bollen vart tredje anfall slutade han aldrig att sprinta fram på kanten med oräkneliga överlappningar.

Även Samim Saadat hade njutbar lekstuga på kanten och han är i sitt livs form.

Matchen spelades 2×20 minuter.

Startelvan (4-3-3): Nils Löfberg – Adam Nordkvist, Alexandar Trifkovic, Edwin Adolfsson, Christian Addo – Dardan Behrami, Lukas Dahlström, Safet Besic – Alaa Ahmed, Dino Mesic (lk), Samim Saadat. Avbytare: Adil Hakimi, Astrit Brahimi, Oscar Hansson, Shadi Romi, Tugay Yildirim.

Matchens lirare: Christian Addo, Dino Mesic & Samim Saadat.