Jörgen Svensson gjorde båda målen när bottenkrigande IFK Malmö tog en oerhört betydelsefull trepoängare genom att vinna lördagens Malmöderby i division 2 Södra Götaland mot Lilla Torg FF med 2-0 (1-0).

Segern innebar inget skutt uppåt i tabellen, IFK Malmö är kvar som nästjumbo, men har nu bara två poäng upp till en plats ovanför nedflyttningsstrecket.

– Jag tycker att vi ska vara nöjda, inte kalasglada. Kontraktet är långtifrån säkrat, men segern smakade bra och vi hade ett klockrent försvarsspel i den här matchen, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

En drömstart. Något annat kan man inte kalla det för då Jörgen Svensson fick en boll av Demokrat Maxhuni, inne i straffområdet, och kunde sätta 1-0 för IFK Malmö redan i den fjärde minuten.

Bortsett från detta mål var den första kvarten virrig från "gulingarnas" sida. Lilla Torg var flera gånger nära att komma igenom innan IFK Malmö fick ordning på försvaret som växte för varje minut av matchen.

Lilla Torg, som inte alls verkade taggat, kom inte till mer än några enstaka målchanser och det var snarare bud på fler gula mål.

– Det var medvetet av oss att lämna över taktpinnen till Lilla Torg. Vi ville inte stå för högt med vår backlinje för vi visste att de är raska i benen. Tanken var vi skulle minimera avståndet mellan backlinje och målvakt, något som vi lyckades bra med, förklarade Anders Grimberg.

Inte gjorde det saken lättare för IFK Malmö att den duktige vänsterbacken Karim El hage fick lämna planen, med känningar i baksidan av låret, redan efter 25 minuters spel. Mustafa Arezoo plockades in till höger, medan Carl Philip Brandgård fick flytta över på vänsterkanten.

Förändringen var dock föga till det sämre.

– Visst var det olyckligt med Karim, men Mustafa gjorde en jättebra match. Sista halvtimmen i första halvleken och hela andra halvleken var vi otroligt samspelta i vårt försvarsspel, berömde Anders Grimberg.

En annan lyckad förändring var att Ali Burrniku flyttats in på innermittfältet och han matade mängder med bollar för anfallarna att jobba med.

– Det föll väldigt väl ut. Ali har den spelförståelsen och bollsäkerheten som gjorde att vi blev trygga i vårt spel.

De första 20 minuterna av andra halvlek tilläts Lilla Torg att äga mycket boll, men var förvånansvärt blekt i det offensiva spelet.

– Meningen var att vi skulle stänga ytor i början på andra halvlek och prioritera försvarsspelet till hundra procent. Det resulterade i att de knappt hade en målchans efter paus, medan vi hade en hel del.

En av dessa målchanser utnyttjade "di gule" till 2-0 i den 75:e minuten. Ali Burrniku slog en hörna perfekt mot den första stolpen där Jörgen Svensson, via målvakten Robin Armandts händer, kunde nicka in bollen i mål.

För ex-allsvenske Jörgen Svensson, med spel i IFK Malmö sedan 2000, innebar lördagens två mål att han har gjort fyra mål på sina tre matcher som anfallare.

– Det kändes fantastiskt att Jörgen fick smälla dit två mål igen, det var skönt för oss alla, konstaterade Anders Grimberg.

Efter en rad mycket bra matcher, där det i flera fall blivit förlust, fick också målvakten Marco Lindholm-Passanante äran att hålla nollan. Han hade inte riktigt lika mycket att göra som i de senaste matcherna, men kunde ändå briljera med en del fina räddningar.

Tränaren Anders Grimberg gladde sig åt att spelarna följde instruktionerna till punkt och pricka.

– Jag är oerhört glad att spelarna tog emot den respekten som jag förmedlade om att här var vi tvungna att vara otroligt noggranna i vårt försvarsspel om vi skulle ro hem en seger.

– Och vi hade en härlig aggressivitet i vårt spel som resulterade i snabba omställningar.

Samtidigt var han noggrann med att betona att det är viktigt att hålla sig på jorden.

– Vi ska vara nöjda med matchen, inget annat. Det här är långtifrån i hamn och det återstår två livsviktiga matcher. Det kommer att krävas minst lika mycket energi som tidigare om det här ska kunna gå vägen, sade Grimman.

– Kunskap finns det absolut. Därför är det energin, hur mycket vi verkligen vill reda upp det här, som avgör.

En jobbpost är att försvararen Carl Philip Brandgård fick sitt tredje gula kort mot Lilla Torg FF och är avstängd i nästa match där IFK Malmö spelar hemma mot Höllvikens GIF.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Marco Lindholm-Passanante – Carl Philip Brandgård, Ahmedin Sudic, André Birgersson, Karim El hage – Edis Djugumovic, Ali Burrniku, Robert Kjellin (lk), Demokrat Maxhuni – Jörgen Svensson, Robinn Sander. Avbytare: Mustafa Arezoo (Karim El hage 25), Marko Knezevic (Robinn Sander 72), Tobias Rosenlind (Demokrat Maxhuni 84), Andreas Omidfar Kiriazidis, Festim Bytyqi (målvakt).

Lilla Torg FF (4-4-2): Robin Armandt – Niclas Ljung, Kristian Borbos, Anes Mravac, Mattias Hansson (lk) – Baris Hümmet, Besart Zejnullahu, Viktor Borggren, Jonas Pantelidis – Kalidou Diallo, Noraollah Amiri. Avbytare: Daniel Svensson (Jonas Pantelidis 46), Seath Sandmark (Baris Hümmet 70), Amjad El Goranie (Niclas Ljung 82), Gustav Olsson Hallgren.

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Jörgen Svensson.

Lilla Torg FF: Mattias Hansson.