Degraderingen till division 4 är ett faktum för anrika IFK Malmö efter att även ha förlorat den andra matchen i kvalet, 0-1 (0-1), "hemma" mot Ystads IF.
– Det känns rent ut sagt för jävligt, sade IFK-tränaren Kenneth Folkesson.

Med tunga steg och nedsänkta blickar vandrade IFK Malmö-spelarna av Hästhagens IP. För en del var det den första degraderingen i den gula tröjan. För andra, som lagkapten Ahmedin Sudic, var det tredje raka efter att ha spelat i division 1 södra så sent som 2008.

IFK Malmö hade varit i behov av en bra start mot Ystads IF, men istället fick man ett mål i baken redan i nionde minuten. Ola Wirén, på framspelning av Daniel Green, kunde hitta rätt efter en hörna och därefter var uppförsbacken ännu tyngre för hemmalaget.

Det hjälpte inte långt att IFK Malmö hade det mesta av spelet och de klart flesta målchanserna. Den rätta skärpan saknades i avsluten och YIF:s starka försvar hade en för dagen tacksam uppgift.

Spelövertaget till trots kunde förlusten ha blivit större. Mot slutet av matchen, efter att tränaren Kenneth Folkesson valt att gå ner på en trebackslinje, ställde YIF om skickligt och var vid några tillfällen helt fria med IFK-målvakten Festim Bytyqi som avvärjde storstilat.

2011 spelar "gulingarna" i division 4 som i själva verket är den sjätte nivån i seriesystemet. På en sådan låg nivå har den forna storklubben aldrig varit tidigare.

Nästa helg avslutar "di gule" säsongen med en på pappret betydelselös hemmamatch mot Klippans FF.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Mustafa Arezoo, Ahmedin Sudic (lk), Patrik Larsson, Andreas Åkerlund – Edis Djugumovic, Omar Aouida, Robinn Sander, Demokrat Maxhuni – Ali Burrniku, Serdar Semovski. Avbytare: Patrik Lahall (Serdar Semovski 55), Walid Shams (Patrik Larsson 68), Mario Djordjevic (Robinn Sander 88), Walid Faour, Ali Al Kefagy (målvakt).

Ystads IF (4-4-2): Peter Kozma – Daniel Green (lk), Tobias Björk, Robin Olsson, Ted Hörman – Andreas Nilsson, Ola Wirén, György Millinkhoffer, Kristoffer Persson – Magnus Rask, Rasmus Ridell. Avbytare: Simon Henningsson (Magnus Rask 52), Kristian Moseley (Andreas Nilsson 57), Jonathan Jensen, Linus Olsson, Joachim Eriksson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Festim Bytyqi.

Ystads IF: Ola Wirén.