”Vi släpper in varje fast situation”

IFK Malmö visade moral, kom tillbaka två gånger och räddade oavgjort, 3-3 (2-2), mot den blivande division 4 sydvästra-konkurrenten BK Flagg. Men det var en klen tröst.
– Jag är otroligt missnöjd. Vi släpper in varje fast situation, sade tränare Kenneth Folkesson.

Ett av de stora problemen när "di gule" ifjol åkte ur trean var de många insläppta målen på fasta situationer och hittills har 2011 inte bjudit på någon bättring.

– Vi har pratat om och tränat mycket på detta, och ändå startar den här säsongen likadant. Vi släpper in varje fast situation och det är jag otroligt missnöjd med.

Det tog inte mer än drygt två minuter för Flaggs nyförvärv Lucas Warrer Nilsson att lyfta in 1-0 bakom Daniel Sandberg i IFK-målet.

2-0 var mer eller mindre ett självmål där en hörna från Michael Eliasson skruvades in via en gul spelare.

– Jag är fruktansvärt besviken på hur vi agerade på deras två mål. De kom på hörna båda två, konstaterade Kenneth Folkesson.  

– Det var som att all kraft rann av efter deras 1-0-mål. Jag blev helt tom och försökte rätta till så gott det gick.

Ute på planen såg det däremot betydligt bättre ut. IFK Malmö kontrollerade spelet och med två mål av provspelande Vedat Shala var det kvitterat före paus.  

Först satte Shala ett inlägg från Andreas Omidfar Kiriazidis i den 32:e minuten och tio minuter senare utnyttjade han ett frispel efter att Andreas Åkerlund gett sig in i en nickduell.

– Spelmässigt är jag väldigt nöjd och det är stark moral av killarna att komma tillbaka till 2-2, sade IFK-tränaren.

– I halvlek talade vi om att våga gå in i situationerna och komma som etta ur närkamperna. Vi kände oss bättre än Flagg och var förgrymmade att det bara stod 2-2.

De tankarna tog dock IFK Malmö inte alls med sig ut efter vilan och den andra halvleken var ett mörker sett ur ett kollektivt perspektiv.

– Jag trodde att vi skulle vinna komfortabelt, men det som hände då var att killarna försökte avgöra på egen hand. Det var individuella prestationer istället för det passningsspel som vi hade före paus. Vi började tjonga boll och var inte disciplinerade i vårt försvarsspel, suckade Folkesson.  
.
Flagg kunde på nytt ta ledningen med 3-2 sedan Jens Lindbladh satt en straff, efter att ha rivits ner av Ahmedin Sudic, i den 72:e minuten. Sudic drog därmed på sig sitt andra gula kort och fick lämna planen, ersatt av Mario Djordjevic eftersom det handlade om en träningsmatch.

– Det är ingenting att säga om den straffen. Men det var horribelt av domaren att ge dem en straff när vi skulle ha haft tre som de blåste bort. Då tycker jag inte att det är att döma på lika villkor.

IFK Malmö skulle trots det få det sista ordet i matchen med ett 3-3-mål. Drygt fyra minuter före slutet kunde Omar Aouida hugga på en frisparksretur från Mustafa Arezoo och slå in kvitteringen.

– Spelarna är införstådda med sin prestation och vi går vidare därifrån, sade Kenneth Folkesson.

Startelvan (4-2-3-1): Daniel Sandberg – Mustafa Arezoo, Ahmedin Sudic, Patrik Larsson (lk), Christopher Grimberg – Markus Silfverberg Folkesson, Tobias Rosenlind – Andreas Åkerlund, Omar Aouida, Andreas Omidfar Kiriazidis – Vedat Shala. Avbytare: Walid Shams (Andreas Åkerlund 44), Ali Al Kefagy (målvakt, Daniel Sandberg 46), Lucas Horntvedt (Christopher Grimberg 51), Quan Pham (Andreas Omidfar Kiriazidis 58), Mario Djordjevic (Ahmedin Sudic 72).