JÄMSTÄLLDHETSKLUBBEN IFK MALMÖ?

Vissa höjer kanske på ögonbrynen inför denna rubrik. Men i dagens IFK har vi kommit till insikten att en idrottslig jämställdhetssatsning med genusfokus skulle stärka vår verksamhet i flera avseenden.

Också i ett framtidsperspektiv är detta en tidsenlig modernisering för en statusförening som IFK Malmö – stadens Gult jubel efter ett mål i en damlagsmatch mot Blentarps BK. Foto: Michael Lindholm 2013genom tiderna högst meriterade idrottsklubb. Inte minst för att vi har starka pionjärstraditioner som Malmös första och främsta elitförening i damfotboll under åren 1972-80.

Medlemsutveckling, sportslig slagstyrka, breddning, styrelsearbete, mediautrymme, klubbstatus och i slutändan också ekonomi – är områden som kommer att gynnas av ett könsneutralt förhållningssätt och rättvis resursfördelning.

Därför är vår förening sedan 2012 engagerad i Malmö stads idrottsliga jämställdhetskampanj för att stärka dam- och flickfotbollen i stadens klubbar. Inom vår kommun har IFK Malmö jämte Kvarnby IK utvalts att erhålla ekonomiska projektanslag för sagda ändamål.

Parallellt med lanseringen av IFK Malmös nya hemsida kommer i kontinuerliga artiklar vårt ambitiösa genusprojekt att beskrivas. För optimala synergieffekter har vi medvetet harmonierat presentationen av det gula jämställdhets-
arbetet till efter 2013 års svenska Europamästerskap i damfotboll.

Jämställdhet i fotbollsvärlden är benämningen på projektet, inom vilket vår förening tilldelas kommunala medel att driva sitt arbete som ska vara genomfört per den 1 januari 2015. Slutmålet är att IFK Malmö genomsyras av ett starkt jämställdhetsfokus inom alla föreningens aktiviteter och att det resulterat i 40 procent kvinnlig delaktighet i såväl spelarkader som ledning/administration.

En ambitiös utmaning som vi här vidarebefordrar till samtliga våra medlemmar, supporters och partners jämte spelare och ledare inklusive alla anhöriga.

I nästa hemsidesartikel ska närmare beskrivas metodik och vägval för denna kursändring mot ett tidsanpassat IFK Malmö Fotboll, där för övrigt våra representationslags herrar och damer har goda möjligheter att avancera uppåt i seriesystemet.

Text: Rolf Liljeblad
Foto: Michael Lindholm 2013