”En sak kan man slå fast, det är inte alltid lätt att vara gul. Men varför ska man alltid göra det lätt för sig? Då motgångar är karaktärsdanande kan man därav konstatera att ett gult hjärta ökar förutsättningarna för att bli en bra människa, vilket i sin tur kan vara en upptäckt att missionera om inför de kommande 100 åren.”

Citat ur jubileumsboken “Gula Tider”.

IFK Malmö bildades den 23 april 1899 i Malmö Latinskolas aula (dåvarande Högre allmänna läroverket för gossar). Under de första åren efter klubbens bildande ägnades verksamheten mest åt friidrott, men under hösten 1903 gjordes en satsning på fotboll. Flera tidigare spelare från Malmö Velocipedklubbs fotbollssektion uppvaktades och Malmökamraternas första fotbollslag var ett faktum.

Alltsedan IFK Malmö trillade ur allsvenskan 1962 har klubben varit – och är enligt många fortfarande – Malmös naturliga andralag, även om det i dag finns föreningar som ligger högre i seriesystemet.

Under senare år har föreningen emellertid gått kräftgång och hade sin första djupdykning i början av 90-talet, då vi var nere och vände i division 4 innan klubben åter etablerade sig i Superettan år 2001. Därefter har en period följt av växlande framgångar – mest svårigheter. Malmökamraterna hamnade 2011 ännu en gång i division 4, varifrån en idogt kämpande styrelse jämte IFK Malmö Fotboll AB frenetiskt och i svår motvind kämpar mot avancemang och förbättrad ekonomi.

I den nationella statistiken ligger IFK Malmö på en 22:a plats i allsvenska maratontabellen och satte därmed tidigt Malmö på den svenska fotbollskartan. Det var för övrigt några utbrytare från “di gule” som 1910 bildade “di blåe”, Malmö FF.

Vår framtidsvision och fullständiga övertygelse är att på sikt ännu en gång klättra upp i landets näst högst serie, och åter hamna på en nivå som är rimlig för en historisk förening av IFK Malmös dignitet.

Ett annat viktigt mål som styrelsen och föreningen jobbar med är att skapa en fortsatt stabil ungdomsverksamhet som fostrar och producerar duktiga fotbollsspelare som vi kan bereda plats för i vårt A-lag. IFK Malmö FK vill satsa på de unga.

Dessa mål är emellertid inget vi klarar av helt på egen hand, utan vi behöver starka partners. Med Er medverkan kan vi skapa ett varaktigt och stabilt tillvägagångssätt för att kunna driva vår anrika förening vidare. Därför är vi väldigt glada att kunna få med Er på resan genom ett ömsesidigt samarbete som partners i vårt nätverk.

Varmt välkommen i det Gula Nätverket.