Bertils krönika: "Inför Hässleholm"

Så är det dags igen på lördag den 3 september klockan 15 på Malmö IP vi möter IFK Hässleholm som för två år sedan spelade i ettan

Matchen i lördags uppe i Åhus var ju minst sagt spännande och vi får nog anse att vi genom den segern blivit kompenserade för tidigare otur. Matchen kunde likaväl slutat med seger 3-2 till Åhus, som hade en nick i stolpen minuten före vårt sista mål som kom 30 sekunder före slutsignalen.

Grabbarna verkade inte heltända i början och hade sedan svårt att ställa om temperamentet, motivationen när det visade sig att Åhuslaget var desto mer motiverade. Våra grabbar skall dock ha en stor eloge för att man trots motgångarna och svårigheterna att komma upp i närheten av normal standard kämpade och fightade sig till segermålet. Dusko gjorde ett berömvärt inhopp och piskade på grabbarna tillsammans med Baskim och Eric.

På debattsidan förs flera intressanta samtal. Ett återkommande tema är MFF:s utlåning av sina yngre spelare som inte direkt platsar på bänken. Jag tror inte att det är något medvetet drag från MFF´s sida att hjälpa lagen som möter oss. MFF vill givetvis att deras spelare skall spela i så bra konkurrens som möjligt och då blir det ju tvåan. Man kan tycka att MFF först skulle fråga oss men efter Martin Larsson affären tycker man väl inte att det är direkt läge för samtal. Det bör ligga i MFF:s intresse att IFK Malmö stiger uppåt i seriesystemet och höjer temperaturen på malmöfotbollen. Det medför sääkeret även framgångar för andra malmöklubbar i lägre divisioner.

En annan diskussion som dykt upp är jämförelser mellan spelare i laget. Sådant är inte lätt. Supportrarnas omröstning är alls ingen proffsbedömning utan ett rent subjektivt tyckande. Oftast blir valet någon spelare som gör spekulativa ingrepp såsom räddningar eller mål. Anders Jemail är en mycket stor lagspelare i vårt lag. Han gör väl inte så ofta mål (har han gjort något i seriesammanhang Michael?) men han förhindrar desto oftare motståndarna att få tillfälle att ens försöka göra mål. Anders är dessutom mycket snabb på kanten och har farliga inlägg. Anders är en lagspelare och kämpe som inte ofta utmärker sig men finns på plats. Anders har dessutom en storebror som nog är snäppet bättre, (han gör ju en massa mål har jag hört.)

I dagens gäng inklusive de som inte alltid får plats i laget finns det bara mycket duktiga spelare. När detta gäng spelar som ett lag är vi oslagbara.

När vi mötte Hässleholm borta vann vi med 3-0 men segern var inte alls så klar som det kan verka. Bäst på plan var Frederick Enaholo, som definitivt räddade oss med några helt fantastiska räddningar. Spelet var jämnt och Hässleholm hade många farliga möjligheter. Nu har man lämnat tillbaka sitt farliga lån från Tottenham men i gengäld har man fått låna Jens Nordström.

Det enda, som kan hindra IFK Malmö att vinna matchen på lördag är att grabbarna får för sig att de inte kan förlora på lördag. Hässleholm har kapacitet att vinna men vi skall inte förlora.

Fille meddelar att allt är lugnt i truppen. I måndags hade man en noggrann genomgång av matchen i Åhus. Den undermedvetna underskattningen av Åhus medgavs utan att kunna förklaras. Fille menar att, efter vad han talat med grabbarna, de inte en gång till kan underskatta ett lag, i vart fall inte redan på lördag! Jonas Strandh tränar och är på gång. Johan Åkesson har vrickat en fot men hoppas kunna vara klar för spel. Fredrik Sandell har lite problem med ryggen. Träningen på fredag avgör vem som spelar på lördag. Fille har största respekt för Hässleholm som lär ha seriens yngsta lag, vilket innebär seriens hungrigaste lag, killar som alla vill visa att de platsar i högre sammanhang.

Ekonomi är något som hör samman med elitfotboll. Resor kostar , domare, spelare , tränare, ledare, kläder, tvätt, mat, träning och mycket annat. Den naturligaste inkomstkällan borde vara entréavgiften. När vi nu har ett lag som bjuder på rolig spännande, teknisk och fantasifull fotboll, så borde det komma massor av fotbollsintresserade till Malmö IP.

Nog borde vi kunna attrahera en stor publik på lördag. Sprid därför ut informationen om matchen och kom dit själv!

Välkommen på Malmö IP på lördag.