Patriks krönika "Träningslägret i La Manga"

I ett strålande väder och på mycket fina gräsplaner genomförde IFK under den förra veckan sitt träningsläger. Tillsammans med bl a Häcken och IFK Norrköping bodde vi på en mycket bra anläggning som hette Las Lomas.

Lägret var framförallt inriktat på att vi skulle få arbeta med vårt spelsätt samt att vi finslipa fasta situationer. Det ges ju också möjligheter att svetsa samman laget ytterligare genom olika aktiviteter både på och utanför planen. En bra sammanhållning ger ofta en öppnare kommunikation mellan spelare och ledare vilket alltid är mycket betydelsefullt om man vill göra bra resultat i en lagsport. Det känns som vi har en mycket bra sammanhållning i gruppen. Dessutom var det mycket positivt att spelarna, Patrik Larsson, Jörgen Svensson och Jonas Danielsson, som alla innan lägret drogs med skador, nu kunde delta i träning för fullt igen. Larsson och Svensson hann t.o.m. göra comeback i matchen mot Start och även om de båda var lite ringrostiga gjorde inte deras gamla skador sig påminda. Det hör till ovanligheterna att man kommer hem med ett skadefritt lag efter ett tufft träningsläger.

Matcherna som vi spelade, 12/3 mot FK Haugesund och 16/3 mot Start Kristiansand båda nedflyttade från tippeligan och förväntade topplag i den norska "Superettan", var av lite skiftande kvalitet från vår sida. I den första matchen mot Haugesund var vi mycket bra och den hade likaväl kunnat sluta 3-1 till oss med tanke på hur mycket chanser vi skapade. Matchen gick i ett högt tempo och våra spelare stod upp mycket bra matchen igenom. Tyvärr kunde vi inte sätta dit ett ledningsmål utan norrmännen kunde istället göra 2-1 efter en markeringsmiss i samband med en frispark. 3-1 kom i matchens absolut sista minut när vi tryckte på som mest för att få in en kvitteringsboll. Stor matchvinnare för motståndarna blev den f.d. Hammarby-iten och allsvenske skyttekungen Hasse Berggren. Ett lite missvisande resultat som ändå gav många positiva svar. Anders Jemail, Roger Nilsson och Johan Åkesson var tre spelare som utmärkte sig mycket positivt i denna match. Dessutom fortsätter Henrik Nebrelius att skapa målchanser som han oftast förvaltar väl.

Den andra matchen, d.v.s. den mot Start, var däremot en stor besvikelse för oss alla. Förvisso var Start ett något bättre lag än vad FK Haugesund var, men vi uppträdde mycket lojt och okoncentrerat. Vi försvarade oss väl i första halvlek och framförallt gjorde Enaholo och vår backlinje ett mycket starkt arbete i eget straffområde och vi lyckades därför hålla nollan fram till paus. Vi var faktiskt på gång in i matchen i 1: a halvleks sista kvart då vi skapade tre riktigt bra målchanser, Roger Nilsson höll på att nå fram till en boll med öppet mål och Henrik Nebrelius hade ett friläge men fick inte till skottet. I andra halvlek var vi övertygade om att vi skulle lyfta oss, men vi fick en mycket olycklig start med straff emot oss redan efter fem minuter. Baskim Sopi fick ont i sin ljumske i situationen före straffen och kom fel in i nästa så att Wirmola var tvungen att fälla motståndarnas forward. Resten av halvleken har vi försökt förtränga. Matchen blev slutligen 4-0 till Start. Efter det att vi i laget hade gått igenom och analyserat matchen lade vi den åt sidan och försöker istället komma ihåg det som var bra i matchen mot Haugesund. En lite tråkig avslutning på ett mycket bra träningsläger.

Nu har vi en ny träningsvecka framför oss som avslutas med match mot Kalmar FF i Vanneberga på lördag. En mycket intressant värdemätare för oss.