"Di gule" slog ex-allsvenskarna

IFK Malmö tog årets andra seger i och med att man slog ex-allsvenskarna från i fjol, Västra Frölunda IF. Man vann med 1-0 på soliga Malmö IP, efter att ha hållit nollan för tredje matchen i rad.

– Vi hade fler chanser i andra och borde vunnit med minst 3-0, säger målskytten och matchhjälten Johan Åkesson.

Västra Frölunda inledde piggt med rappt spel, men det var ändå "di gule" som tog ledningen. 1-0 i den 7:e minuten föregicks av att Marcus "Mackan" Nilsson slog en passning till Johan Åkesson som sköt ett skott från 20 meter rätt upp i krysset.

– Vi gjorde en bra första halvlek, det blev dock sämre i andra. Vi borde gjort något mål på våra chanser, säger VF:s tränare Lars Olof Mattsson

Frölunda var hela tiden uppe och oroade, dock utan att skapa några riktigt farliga chanser. Framför allt såg Frölunda farliga ut på fasta situationer såsom hörnor och frisparkar. IFK kom dock mer och mer in i matchen allt eftersom tiden gick i den första halvleken, men förutom målet hade inte IFK så många direkta farligheter. Ett par kontringar med goda intentioner kunde avvärjas av Frölunda försvaret.

Det hade gått 43 minuter av matchen då Jörgen Svensson kom fri med Frölundamålvakten John Alvbåge. Jörgen blir nerdragen och blir bestulen på en solklar straff. Jörgen protesterar och får en varning i slutet av första halvleken.

Andra halvlek inleddes av ett mycket piggt spel från "di gules" sida och man var bättre än Frölunda. IFK skapade en hel del chanser, medan Frölunda i princip inte skapade någonting. IFK visade upp ett bättre tempo än i den första halvleken och detta ledde till kontringar. Kontringarna ledde i en del fall till farligheter, men sex gånger fastnade IFK i Frölundas offsidefällor.

Efter 73 minuter var det en ny straffsituation. Nebrelius blir fälld och vill ha straff, men det blir precis som senast mot Öster i Växjö. Han blir felaktigt varnad för filmning och straffen uteblir. En misslyckad utspark från Frölundas målvakt John Alvbåge leder fem minuter senare till en ny farlighet. Henrik Nebrelius får tag i bollen, men i stället för att gå längre fram så skjuter han direkt ett skott som felriktat seglar sig högt över målet.

– Vi fick bättre ordning på försvarsspelet och anfallsspelet i den andra halvleken. Vi hade många chanser och borde punkterat matchen i andra halvlek, men det var för okoncenterat, säger Patrik Johansson.

Två minuter senare missar "Henke" ett friläge efter att ha skjutit högt över. Med tio minuter kvar blir det lite nervöst och Frölundas tilläts anfalla igen, dock utan att det blir mer än en chans där Enaholo lyckas knipa bollen till slut.

Tränarna hade skilda åsikter om domarens insats.

– Jag tyckte att domaren var prickfri, säger VF-tränaren Lars Olof Mattsson.

IFK-tränaren Patrik Johansson hade en annan åsikt.

– Domarens bedömningar var konstiga. Vi borde åtminstone fått en straff efter straffsituationerna som uppkom i matchen, säger Patrik Johansson och tillägger:

– Jonas Wirmolas varning var enligt mig korrekt. I någon av de andra situationerna borde det inte varit varning medan det i andra situationer skulle varit varning i stället.

Bäst i IFK var Eric Fischbein, som var en slitvarg på mittfältet. Inhopparna gjorde bra insatser:

– Magnus Eriksson gjorde ett bra inhopp liksom Jimmi Olsson. Magnus oroade Frölundaförsvaret och var nära att göra mål. Jimmi vann mycket bollar, berömmer Patrik Johansson.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Awayteam form: –
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 1-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 1109
Referee: Stefan Ragnarsson, Spånga, Lars-Göran Johansson, Älmhult, Christer Ankarcrona, Mörrum
Goal: 1-0 (7) Johan Åkesson
Homewarning: Henrik Nebrelius, Jonas Wirmola, Jörgen Svensson, Magnus Eriksson
Home sent of: –
Homempv: Eric Fischbein
Awaympv: Ola Johansson
Hometeam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Jonas Wirmola
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Eric Fischbein
Marcus Nilsson

Henrik Nebrelius
Jörgen Svensson
Roger Nilsson
Hometeam Sub: Jimmi Olsson (Roger Nilsson 64)
Magnus Eriksson (Johan Åkesson 69)
Baskim Sopi (Eric Fischbein 90)
Dejan Lukanic
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –