Historien upprepade sig

Historien upprepade sig när IFK Malmö återigen spelade 2-2 mot IK Brage. Senast lagen möttes slutade matchen just 2-2. Det var den 6:e juni 1956 och då gällde matchen som spelades på Malmö IP kval till Allsvenskan. Den gången utbröt glädjescener efter matchen för att IFK Malmö klarat oavgjort och därmed kvalificerat sig för Allsvenskan. I dag var det andra miner efter matchen.

– Jag är mycket besviken, det är den sämsta matchen som vi har gjort i år, dundrar IFK Malmös tränare Patrik Johansson, som ändå tyckte att sitt lag borde vunnit trots att de inte var förtjänta av det.

Brage saknade sin ordinarie målvakt Daniel Brandt, som var febersjuk. Gerhard Andersson fick hoppa in i stället. Jimmy Rajala i anfallet var avstängd, så tränare Sergej Prigoda hade all anledning att vara nöjd:

– Jag är mycket nöjd med hela lagets insats. Starkt att komma tillbaka efter förnedringen mot Umeå (0-5) senast, samtidigt saknade vi en del spelare.

IFK Malmö började absolut piggast, men det var ändå Brage som tilläts ta ledningen efter att Johan Norell slagit en bicykleta efter tre minuter. Två minuter senare försöker sig IFK:s Jörgen Svensson på en repris, men Brage-målvakten Gerhard Andersson räddar. Efter tio minuter så har "di gule"en ny chans, då Martin Alm skjuter ett skott som räddas vid ena stolproten av en Brage-försvare. Kvitteringen kom efter 14 minuter då Jimmi Olsson nickade in bollen, efter ett snyggt inlägg av Anders Jemail.

26 minuter hade gått då Glenn Holgersson hade en frispark strax utanför. Brages Gary McSheffrey nickade strax över efter 33 minuter. Efter 37 minuter sprang sig Magnus Erikson och Jörgen Svensson fria med målvakten. Magnus drar i väg ett skott som går rätt i händerna på målvakten, i stället för att passa till Jörgen Svensson som stod i en bättre skottposition.

– Vi hade ett katastrofalt passningsspel, suckar Patrik Johansson.

– Det var inget ordnat spel, utan det var rena hawaifotbollen med spel fram och tillbaka, det är inget som en tränare gillar, muttrar IFK-tränaren

Båda lagen låg sedan på för ett segermål. Efter 63 minuter slår Magnus Eriksson en passning till en fri Henrik Nebrelius, som drar på ett alldeles för hårt skott som seglar sig högt över målet. Jörgen Svensson drar på ett skott som räddas av målvakten efter 87 minuter. På övertid slår Henrik Nebrelius ett inlägg till Roger Nilsson, som skjuter strax utanför. Det var en missarnas match där det borde blivit betydligt fler mål och framförallt då för hemmalaget IFK Malmö som hade en 10-12 chanser.

– Vi hade inget folk i straffområdet och hade inte tillräcklig kyla i avsluten. Vi var också sämre defensivt än vanligt och släpper in två mål, poängterar Patrik Johansson.

Statistiken talar då också sitt tydliga språk: 12-4 i skott på mål till IFK och totalt 17-8 i skott även om Sergej Prigoda i Brage hade en liten annan syn på matchen.

– Spelmässigt var vi det bästa laget, men jag tycke ändå att resultatet var rättvist om man ser till chanserna.

Bäst i IFK var trots allt Jörgen Svensson, som hela tiden kämpade på i anfallet.Bäst i Brage var målskytten Johan Norell.

– Han hade bra intiativ och vågade utmanna, samtidigt som han gjorde vårt första mål, påpekade Sergej Prigoda och tilägger:

– Thomas Vesterinen var också bra, han oroade hela tiden IFK-försvaret.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IK BRAGE
Awayteam form: –
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 1129
Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Tomas Åberg, Örebro, Mirce Popovski, Göteborg
Goal: 0-1 (3) Johan Norell, 1-1 (14) Jimmi Olsson, 1-2 (52) Självmål, 2-2 (53) Självmål
Homewarning: Jonas Wirmola
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Johan Norell
Hometeam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Jonas Wirmola
Glenn Holgersson

Jens Nordström
Eric Fischbein
Jimmi Olsson

Henrik Nebrelius
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Patrik Larsson (Glenn Holgersson 46)
Roger Nilsson (Jens Nordström 72)
Johan Åkesson (Magnus Eriksson 82)
Baskim Sopi
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –