Ett lika underligt som hĂ€rligt drömmĂ„l av Johan Åkesson och ett makalöst mĂ„lvaktsspel av Kenneth Mattsson. DĂ€r har ni ingredienserna i det recept som lĂ„g bakom IFK Malmös 1-0-"knall" borta mot serietvĂ„an Brommapojkarna pĂ„ Grimsta IP.

Bakgrunden till "knall"-rubriceringen Àr förstÄs expertisens tips. Ingen av tipsexperterna i "Tio tidningars tips" trodde pÄ nÄgot i poÀngvÀg Ät IFK Malmö utan samtliga tio plitade ner ettor pÄ tipset.

Inledningsvis fanns det heller inget som pekade pÄ annat Àn hemmaseger. Brommapojkarna dominerade och skapade ett par riktigt heta chanser framför Kenneth Mattsson i den första halvleken.

– DĂ„ hade vi inte mycket att sĂ€tta emot BP. De dominerade klart och var ett snĂ€pp bĂ€ttre Ă€n vi var. Att vi kunde gĂ„ till pausvila med 0-0 berodde dels pĂ„ ett starkt försvarsspel men frĂ€mst pĂ„ Kenneth Mattsson, berömde IFK Malmö-trĂ€naren Patrik Johansson.

 • Först rĂ€ddade Kenneth ett frilĂ€ge nĂ€r Daniel Didrik rann igenom IFK-försvaret.
 • Se’n gjorde Kenneth en magnifik rĂ€ddning pĂ„ en nick frĂ„n Andreas Bild.

  I den andra halvleken hittade IFK Malmö Ätminstone stundtals tillbaka till det spel som lÄg bakom segern mot Café Opera i söndags (1-0).

  Sex minuter in pĂ„ den andra akten stack Brommapojkarnas mĂ„lvakt Niklas Westberg-Andersson lĂ„ngt ut i sitt straffomrĂ„de för att rensa undan en boll. Bollen fĂ„r ut pĂ„ högerkanten och i höjd med IFK Malmös avbytarbĂ€nk. DĂ€r stod Johan Åkesson och drog till pĂ„ halvvolley. Han fick drömtrĂ€ff. Bollen for i en hög bĂ„ge över samtliga spelare och knorrade sig efter en studs i mĂ„l.

  – Visserligen siktade jag pĂ„ mĂ„l och meningen var att lobba. Men Ă€rligt talat: Ett sĂ„n’t mĂ„l gör man förmodligen bara en gĂ„ng. Ge mig 1.000 sĂ„dana lĂ€gen pĂ„ trĂ€ningen – med lite tur sĂ€tter jag kanske en, sa Johan med ett brett leende.

  Att han Äterigen kunde kliva fram i rampljuset som matchvinnare ska han till stor del tacka Kenneth Mattsson för. För Àven om Kenneth var lysande i den första halvleken var hans andra halvlek Àn grymmare.

  Sedan matchuret med rÄge rullat förbi 90-minuters-strecket hann Brommapojkarna med tvÄ ruggiga chanser. Matchuret stod pÄ 92 minuter nÀr Kenneth frÀlste sitt IFK tvÄ gÄnger om.

 • Först nickade Mattias Johansson frĂ„n nĂ€ra hĂ„ll, men Kenneth fick i sista stund upp en hand.
 • Returen hamnade hos Daniel Didrik som kunde prickskjuta, men Kenneth Mattssons fotparad rĂ€ddade den gula trepoĂ€ngaren.

  – Jag har sett Kenneth Mattsson göra otroligt bra matcher tidigare. Men sĂ„ hĂ€r bra har jag aldrig sett honom förut, kommenterade Patrik Johansson.

  Kenneth sjÀlv var förstÄs nöjd:

  – Det kĂ€nns otroligt skönt att fĂ„ göra en sĂ„dan hĂ€r match. Och det Ă€r klart man njuter nĂ€r man som mĂ„lvakt fĂ„r hĂ„lla nollan. Det viktigaste Ă€r dock att vi hĂ„ller en sĂ„dan jĂ€mn standard försvarsmĂ€ssigt. PĂ„ de sex senaste matcherna har vi bara slĂ€ppt in tvĂ„ mĂ„l och "nollat" fyra gĂ„nger, sa Kenneth.

  Brommapojkarnas trÀnare Benny Persson försökte sig inte pÄ nÄgra som helst bortförklaringar.

  – SpelmĂ€ssigt hade kanske vi det mesta och bĂ€sta av spelet. Men man fĂ„r inte glömma att det finns tvĂ„ mycket viktiga faktorer i fotboll, sa Benny.

  – Den första Ă€r att det gĂ€ller att göra mĂ„l. Det gjorde IFK Malmö. Den andra Ă€r att Ă€ven mĂ„lvakten tillhör laget sĂ„ jag kan bara gratulera Patrik Johansson och IFK Malmö.

  I och med segern ligger IFK Malmö i nulÀget pÄ andra plats i Superettan. En andra plats som hade betytt en allsvensk biljett om serien varit slutspelad.

  – Men nu Ă€r vi bara i inledningsfasen. Serien Ă€r lĂ„ng och vi fortsĂ€tter att ta en match i taget, förklarade Patrik Johansson lugnt.

  PÄ söndag Àr det dags för hemmamöte mot topptippade MjÀllby.

  Just nu Àr det ingen snack om saken.
  Just nu Àr det kul att vara gul!

  Hometeam: IF BROMMAPOJKARNA
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: IFK MALMÖ
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 0-0
  Scorefull: 0-1
  Arena: Grimsta IP
  Crowd: 391
  Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Peter Ekström, Enköping, Tomas Lundgren, Upplands VÀsby
  Goal: 0-1 (51) Johan Åkesson
  Homewarning: Göran Lundqvist, Johnny Gustafsson, Jon Persson, Nicklas Carlsson, Peter de Flon
  Home sent of: –
  Homempv: Anders Limpar
  Awaympv: Kenneth Mattsson
  Hometeam Squad: Niklas Westberg-Andersson

  Jon Persson
  Nicklas Carlsson
  Peter de Flon
  Mattias Lundström

  Johnny Gustafsson
  Andreas Bild
  Mattias Johansson
  Anders Limpar

  Klas Henriksson
  Daniel Didrik
  Hometeam Sub: Olof Guterstam (Andreas Bild 60)
  Göran Lundqvist (Klas Henriksson 71)
  Daniel Ahnström
  Mikael Rynell
  Christoffer RÄsten (mÄlvakt)
  Awayteam Squad: Kenneth Mattsson

  Anders Jemail
  Baskim Sopi
  Martin Alm
  Glenn Holgersson

  Johan Åkesson
  Jonas Danielsson
  Eric Fischbein
  Jens Nordström

  Magnus Eriksson
  Jörgen Svensson
  Awayteam Sub: Marcus Nilsson (Jens Nordström 46)
  Bobby Kociski (Johan Åkesson 71)
  Jimmi Olsson (Jonas Danielsson 78)
  Mats Wejsfelt
  Mattias Filipanics (mÄlvakt)