Gul "knall" mot BP

Ett lika underligt som härligt drömmål av Johan Åkesson och ett makalöst målvaktsspel av Kenneth Mattsson. Där har ni ingredienserna i det recept som låg bakom IFK Malmös 1-0-"knall" borta mot serietvåan Brommapojkarna på Grimsta IP.

Bakgrunden till "knall"-rubriceringen är förstås expertisens tips. Ingen av tipsexperterna i "Tio tidningars tips" trodde på något i poängväg åt IFK Malmö utan samtliga tio plitade ner ettor på tipset.

Inledningsvis fanns det heller inget som pekade på annat än hemmaseger. Brommapojkarna dominerade och skapade ett par riktigt heta chanser framför Kenneth Mattsson i den första halvleken.

– Då hade vi inte mycket att sätta emot BP. De dominerade klart och var ett snäpp bättre än vi var. Att vi kunde gå till pausvila med 0-0 berodde dels på ett starkt försvarsspel men främst på Kenneth Mattsson, berömde IFK Malmö-tränaren Patrik Johansson.

 • Först räddade Kenneth ett friläge när Daniel Didrik rann igenom IFK-försvaret.
 • Se’n gjorde Kenneth en magnifik räddning på en nick från Andreas Bild.

  I den andra halvleken hittade IFK Malmö åtminstone stundtals tillbaka till det spel som låg bakom segern mot Café Opera i söndags (1-0).

  Sex minuter in på den andra akten stack Brommapojkarnas målvakt Niklas Westberg-Andersson långt ut i sitt straffområde för att rensa undan en boll. Bollen får ut på högerkanten och i höjd med IFK Malmös avbytarbänk. Där stod Johan Åkesson och drog till på halvvolley. Han fick drömträff. Bollen for i en hög båge över samtliga spelare och knorrade sig efter en studs i mål.

  – Visserligen siktade jag på mål och meningen var att lobba. Men ärligt talat: Ett sån’t mål gör man förmodligen bara en gång. Ge mig 1.000 sådana lägen på träningen – med lite tur sätter jag kanske en, sa Johan med ett brett leende.

  Att han återigen kunde kliva fram i rampljuset som matchvinnare ska han till stor del tacka Kenneth Mattsson för. För även om Kenneth var lysande i den första halvleken var hans andra halvlek än grymmare.

  Sedan matchuret med råge rullat förbi 90-minuters-strecket hann Brommapojkarna med två ruggiga chanser. Matchuret stod på 92 minuter när Kenneth frälste sitt IFK två gånger om.

 • Först nickade Mattias Johansson från nära håll, men Kenneth fick i sista stund upp en hand.
 • Returen hamnade hos Daniel Didrik som kunde prickskjuta, men Kenneth Mattssons fotparad räddade den gula trepoängaren.

  – Jag har sett Kenneth Mattsson göra otroligt bra matcher tidigare. Men så här bra har jag aldrig sett honom förut, kommenterade Patrik Johansson.

  Kenneth själv var förstås nöjd:

  – Det känns otroligt skönt att få göra en sådan här match. Och det är klart man njuter när man som målvakt får hålla nollan. Det viktigaste är dock att vi håller en sådan jämn standard försvarsmässigt. På de sex senaste matcherna har vi bara släppt in två mål och "nollat" fyra gånger, sa Kenneth.

  Brommapojkarnas tränare Benny Persson försökte sig inte på några som helst bortförklaringar.

  – Spelmässigt hade kanske vi det mesta och bästa av spelet. Men man får inte glömma att det finns två mycket viktiga faktorer i fotboll, sa Benny.

  – Den första är att det gäller att göra mål. Det gjorde IFK Malmö. Den andra är att även målvakten tillhör laget så jag kan bara gratulera Patrik Johansson och IFK Malmö.

  I och med segern ligger IFK Malmö i nuläget på andra plats i Superettan. En andra plats som hade betytt en allsvensk biljett om serien varit slutspelad.

  – Men nu är vi bara i inledningsfasen. Serien är lång och vi fortsätter att ta en match i taget, förklarade Patrik Johansson lugnt.

  På söndag är det dags för hemmamöte mot topptippade Mjällby.

  Just nu är det ingen snack om saken.
  Just nu är det kul att vara gul!

  Hometeam: IF BROMMAPOJKARNA
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: IFK MALMÖ
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 0-0
  Scorefull: 0-1
  Arena: Grimsta IP
  Crowd: 391
  Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Peter Ekström, Enköping, Tomas Lundgren, Upplands Väsby
  Goal: 0-1 (51) Johan Åkesson
  Homewarning: Göran Lundqvist, Johnny Gustafsson, Jon Persson, Nicklas Carlsson, Peter de Flon
  Home sent of: –
  Homempv: Anders Limpar
  Awaympv: Kenneth Mattsson
  Hometeam Squad: Niklas Westberg-Andersson

  Jon Persson
  Nicklas Carlsson
  Peter de Flon
  Mattias Lundström

  Johnny Gustafsson
  Andreas Bild
  Mattias Johansson
  Anders Limpar

  Klas Henriksson
  Daniel Didrik
  Hometeam Sub: Olof Guterstam (Andreas Bild 60)
  Göran Lundqvist (Klas Henriksson 71)
  Daniel Ahnström
  Mikael Rynell
  Christoffer Råsten (målvakt)
  Awayteam Squad: Kenneth Mattsson

  Anders Jemail
  Baskim Sopi
  Martin Alm
  Glenn Holgersson

  Johan Åkesson
  Jonas Danielsson
  Eric Fischbein
  Jens Nordström

  Magnus Eriksson
  Jörgen Svensson
  Awayteam Sub: Marcus Nilsson (Jens Nordström 46)
  Bobby Kociski (Johan Åkesson 71)
  Jimmi Olsson (Jonas Danielsson 78)
  Mats Wejsfelt
  Mattias Filipanics (målvakt)