Statusrapport inför matchen mot Mjällby

Fyra segrar på de fem senaste matcherna – det har gjort att IFK Malmö sensationellt knallat upp på andra plats i Superettan.

I de två senaste matcherna har det varit yttermittfältarna som fixat segermålen: Först var det Jens Nordström som nickade in 1-0-målet på stopptid i hemmamötet mot Café Opera. Sedan, borta mot Brommapojkarna i söndags, grejade Johan Åkesson tre gula poäng med sitt drömmål från 45 meter.

När de flesta experter skulle svara på frågan om säsongens IFK Malmö var fågel eller fisk var det vanligaste förekommande svaret "mittemellan".

På söndag ställs nu IFK Malmö mot ett Mjällby som samma experter tippat om inte högst så i alla fall mycket högt i tabellen. Efter att två gånger om ha snubblat på den allsvenska mållinjen är Mjällby tippat som en stark aspirant till en av de två topplaceringarna som leder direkt till allsvenskan. Mjällby har haft det oväntat tungt i säsongsupptakten. Men efter 1-5-smällen borta mot Frölunda repade Blekinges stolthet mod och klappade senast till Ängelholm med 5-1. En av åskådarna på Strandvallen var då IFK-tränaren Patrik Johansson.

– Då spelade Mjällby riktigt bra. Men vi vet vad Mjällby kan. Förra säsongen hade vi två tuffa matcher mot dom (2-2 hemma, 1-1 borta) och under försäsongen gick vi på en rejäl smäll med 0-4 i en träningsmatch, påpekar Patrik.

– Men får vi igång vårt eget spel kan vi plocka poäng mot samtliga lag i Superettan. Men det handlar oftast om så oerhört små marginaler. Marginaler som vi i de två senaste matcherna haft på vår sida, säger IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

Inför matchen mot Mjällby tvingas IFK Malmö klara sig utan såväl Jens Nordström som Bobby Kociski som båda är skadade.

Däremot har skadeläget ljusnat betydligt vad gäller Roger Nilsson. I veckan var "Rogge" på återbesök hos läkare efter sin korsbandsskada.

Magnus Eriksson är uttagen i startelvan men har känning av en lårskada och hans medverkan bestäms inte förrän under uppvärmningen på söndag. Det innebär att Patrik tagit ut en 17-mannatrupp där en spelare kliver av IFK-tåget på söndag. Marcus Nilsson ersätter skadade Jens Nordström på mittfältet.

– Bedömningen läkaren gjorde var att Roger inte behövde opereras. Han kör nu för fullt på träningen och jag är imponerad över hur bra han är trots ett ganska långt uppehåll, säger Patrik Johanson.

Ännu har IFK Malmö inte haft över 1.000 åskådare på någon hemmamatch.

– Vad gäller publiken har jag två önskningar: Dels att de hittar dit på söndag, och dels att vi spelar en så bra fotboll då att de vill komma tillbaka även i fortsättningen.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Eric Fischbein
Marcus Nilsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson

Avbytare

Mats Wejsfelt
Jimmi Olsson
Patrik Larsson
Wissam Barjawi
Fredrik Jönsson
Mattias Filipanics (målvakt)