Kvällspostens Ulf R Johansson: "Strunta i domaren"

De sista vibbarna från fotbolls-VM har ännu inte dött ut. I min tidning aktualiserade för en tid sedan gamle tv-profilen Bengt Fahlström förslaget om videobevakning av målområdet för att domaren snabbt ska kunna kolla i en monter bakom målen.

* 1. om det är mål
* 2. om det är straff
* 3. om det är rött kort

I VM-sammanhang tycker jag den konservativa gubbröran i FIFA måste besluta sig för största möjliga sportsliga rättvisa, och då är tv-tekniken oumbärlig.

I vår allsvenska och superetta får vi finna oss i att den "mänskliga faktorn", det vill säga domaren, alltid kan ställa till det – trösten är att domartabbarna under en lång turnering tar ut varandra. Det lag finns inte som alltid och i alla lägen har domartabbarna emot sig!

Så fungerar inte statistiken.

När serien är slutspelad har alla lag haft för- och nackdelar av domarens insatser, varför den slutliga tabellen heller inte ljuger.

Och jag håller helt med Anders Frisk i hans resonemang: Vad är en domartabbe i en match mot alla de sumpade målchanser som de ofta mycket välbetalda spelarna står för!?!

Det är spelarna som ska ha kritik för att de inte förvaltar sina målchanser.

Därför säger jag så här: Strunta i om domaren gör fel!

Finns en kompetent domarbedömare på plats, får domaren ändå veta vad som gått snett.

All energi, från lagledarbänk till spelarna på planen, måste gå ut på att fokusera på avslutningarna och de oväntade målchanserna, som plötsligt bara finns där.

* Träna skjuta på volley!
* Träna straffar!
* Träna hörnor!
* Nöt in oväntade frisparksvarianter!

Sånt tycker jag är viktigare än att spelare och bänk – fansen råder ingen på – tillåter sig tappa humöret (= fullkomligt onödigt energiläckage) när 23:e mannen missar i sin bedömning, ALLDELES SPECIELLT när serien inte ens är halvspelad.

Tänker på när Gerald Ford, förre USA-presidenten, tröstade en domare i amerikansk fotboll med orden:

– Ni domare är som vi politiker, ni har aldrig rätt!

Så rätt som det är sagt.

Tycker, tänker och tror
Ulf R Johansson, Kvällsposten