Bertils krönika "Inför Café Opera – IFK"

Sommaren har gått snabbt och vill ännu inte ge med sig trots att Malmöfestivalen avslutas med sedvanligt fyrverkeri.

Malmöfestivalen är kultur men jag tror att den skulle varit mer givande om man nöjde sig med att ha festival vart fjärde år som Lundakarnevalen, som verkligen är kultur. Med sina 18 år är dock festivalen en institution men för att den skall överleva sig själv behövs det förändringar och förnyelser.

Från början var det mycket mer blandad kultur då olika föreningar av all de slag fick möjlighet att visa upp sig och att tjäna lite pengar till nytta för den egna verksamheten. Nu verkar det ha blivit alldeles för kommersiellt Föreningarna har fått betala höga hyror och det krävs fint väder och stor omsättning för att föreningen inte skall gå med förlust.

I år lär vädret ha varit perfekt för stor omsättning men just i år förlorade föreningarna rätten att sälja festivalölet, som var en stor och säker inkomstkälla. Mycket av festivalskälen låg säkert i ölen. Det var inte fråga om starköl utan endast svensk lagomfolköl. Nu säljs i stället starköl i de tält som har tillstånd och nykterheten lär inte ha blivit bättre.

Varje hemmamatch är eller skulle kunna vara en liten festival, det skall vara roligt att gå på match. I Danmark på Idrottsparken öppnas ölkranarna två timmar före match och stänger två timmar efter match. Inte heller där är det fråga om starköl utan om den perfekta Grön Hof.

Ett kulturellt intag av öl kring en match höjer säkert underhållningsvärdet. Café Opera har en lite mer förfinad kultur och liknar kanske mer Wimbledon med servering av champagne och jordgubbar. Det är en märklig utveckling av korplaget från Operakällaren. Hur klubben fungerar nu vet jag inget om men jag hoppas att man har behållit lite av korplagskvaliteterna och att många spelare spelar för att det är roligt med fotboll.

Kommersialiteten har tagit över festivalen liksom den tagit över det mesta inom fotbollen på elitnivå. IFK kämpar på att klara ekonomi och elitlicens samtidigt som vi satsar på att särskilt ungdomarna men även seniorerna skall ha en alldeles speciell gul skäl, att man skall känna att man spelar för att förnöja sig själv och alla de som tror och hoppas på laget.

Ungdomarna har, som ni ser på annat ställe på hemsidan (tryck fotboll och sedan ungdom), haft stora framgångar.

Fem matcher utan förlust när IFK ställs mot Café Opera som inte har förlorat en enda av sina tio hemmamatcher. Statistiskt skulle det kunna betyda att Café Opera ligger mycket nära sin första förlust på hemmaplan. En seger i Stockholm och vi skall slå årets publikrekord på Malmö IP mot Häcken på måndag den 2 september.

På debattsidan ser jag att flera MFF-supporter har hittat dit. Ni skall vara mycket välkomna och jag hoppas att ni också hittar till våra matcher. Våra unga supportrar som gör goda ansatser att bilda ”Gula Svänget” tar tacksamt emot den hjälp som erfarna MFF-supportrar kan ge oss. Jag är övertygad om att MFF-supportrarna vill ha upp IFK i Allsvenskan så att vi kan tävla i samma serie. I nuläget skall vi inte jämföra våra lag.

Grattis MFF till serieledningen, det är starkt gjort och kan inte bara bero på pengar, Prahl och Ijeh.