2-0 (0-0) mot Västerås – och IFK Malmö lyfter uppåt i Superettan! Segern mot Västerås SK innebär att IFK Malmö på nytt fått vittring på topplagen i serien.

När sex omgångar återstår är "Di Gule" inte mer än fem poäng efter serieledarna Frölunda och glappet upp till andraplatsen som betyder allsvenskan och tredjeplatsen som betyder allsvenskt kval är plötsligt bara fyra poäng.

Dessutom har IFK Malmö mycket av saken i egna händer (och fötter) då man i rask följd möter serietrean Assyriska (borta på söndag), seriefyran Enköping (hemma) samt serieledande Öster (borta).

Med 14 poäng ner till nedflyttningsstrecket kan IFK-tränaren Patrik Johansson nu lyfta både blicken och målsättningen.

– Årets Superetta är otroligt jämn. Inget av topplagen har lyckats rycka ifrån och ännu kan mycket hända, sa Patrik efter segern på måndagskvällen.

– Den här segern var viktig, hade vi förlorat hade vi hamnat någonstans i ingenmansland i tabellen men nu väntar nya utmaningar. Det kan bli en riktigt rolig höst, sa Patrik.

Nu var det inte mycket till topptakter som IFK Malmö presterade under matchens inledning. De första 30 minuterna fick de gultröjade inte mycket att fungera. I stället var det Västerås SK som styrde och ställde och som vid flera tillfällen lyckades oroa IFK Malmös backlinje.

Men den avslutande kvarten på den första halvlekens var IFK Malmös och när laget i den andra akten började variera de långa bollarna med effektivt bolltrillande tog man också kommandot i matchen.

Magnus Eriksson hittade Patrik Larsson i den 48:e minuten, men "Larres" skott smet decimetern utanför. Två minuter senare hade mittbacken Martin Alm ett jätteläge men vräkte bollen högt över. I den 53:e minuten sprang Jörgen Svensson sig loss men Oskar Wahlström i Västerås SK:s mål gjorde en jätteräddning med en fotparad.

Men IFK Malmö fortsatte spela ut och spela bra.

Ljustavlan visade på 56 minuter då Magnus Eriksson slog till. Efter en tilltrasslad situation klappade "Mange" till bollen så att den via stolpen letade sig i mål.

Efter ledningsmålet spelade IFK Malmö smart med ett starkt försvarsspel kombinerat med vassa kontringar.

I den 85:e minuten visade IFK Malmö prov på effektivt kontringsspel som avslutades med att inhopparen Bobby Kociski hittade Magnus Eriksson som snyggt grundlurade Oskar Wahlström innan han smekte in bollen tätt intill målvaktens högra stolpe.

– Efter vårt ledningsmål kändes det som om vi hade matchen i vårt grepp. Vi har ett oerhört bra försvar och det smittar av sig på resten av laget, sa Magnus Eriksson som med sina två mål nu är IFK Malmö bästa målskytt den här säsongen med sex fullträffar.

– I och för sig inte mycket att skryta med, men det känns som om det lossnat rejält för oss. Vi slår oss inte till ro för att ha fixat nytt kontrakt, nu jagar vi vidare för att avsluta Superettan på ett snyggt sätt, sa Mange.

– IFK Malmö vann rättvist. De är tunga att möta och spelar mycket disciplinerat, berömde Västeråstränaren Kent Karlsson.

– Jag är nöjd med sättet vi genomförde matchen på. Vi växte hela tiden, tyckte Patrik Johansson.

Mot Assyriska får IFK Malmö klara sig utan såväl Martin Alm som Nikolaj Rasmussen som både blev varnade och är avstängda. Å andra sidan är Eric Fischbein och Glenn Holgersson tillgängliga. Liksom förhoppningsvis Johan Åkesson som för tillfället har halsfluss.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VÄSTERÅS SK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 902
Referee: Michael Lerjéus, Skövde, Lars-Göran Johansson, Älmhult, Martin Bengtsson, Helsingborg
Goal: 1-0 (56) Magnus Eriksson, 2-0 (85) Magnus Eriksson
Homewarning: Martin Alm, Nikolaj Rasmussen
Home sent of: –
Homempv: Magnus Eriksson
Awaympv: Johan Svensson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Mats Wejsfelt

Nikolaj Rasmussen
Jimmi Olsson
Marcus Nilsson
Patrik Larsson

Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Jens Nordström (Nikolaj Rasmussen 72)
Bobby Kociski (Patrik Larsson 79)
Wissam Barjawi (Magnus Eriksson 90)
Fredrik Jönsson
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Oskar Wahlström

Per Andersson
Patrik Larsson
Jonas Eberhardson
Niclas Johansson

Joonas Botold
Johan Svensson
Mathias Elison
David Curtolo

Thomas Andersson
Erik Karlsson
Awayteam Sub: Nils Andén (Patrik Larsson 61)
Sebastian Sallanto (David Curtolo 76)
David Flink
Tobias Holmgren
David Wikström (målvakt)