2-0 (0-0) mot VĂ€sterĂ„s – och IFK Malmö lyfter uppĂ„t i Superettan! Segern mot VĂ€sterĂ„s SK innebĂ€r att IFK Malmö pĂ„ nytt fĂ„tt vittring pĂ„ topplagen i serien.

NÀr sex omgÄngar ÄterstÄr Àr "Di Gule" inte mer Àn fem poÀng efter serieledarna Frölunda och glappet upp till andraplatsen som betyder allsvenskan och tredjeplatsen som betyder allsvenskt kval Àr plötsligt bara fyra poÀng.

Dessutom har IFK Malmö mycket av saken i egna hĂ€nder (och fötter) dĂ„ man i rask följd möter serietrean Assyriska (borta pĂ„ söndag), seriefyran Enköping (hemma) samt serieledande Öster (borta).

Med 14 poÀng ner till nedflyttningsstrecket kan IFK-trÀnaren Patrik Johansson nu lyfta bÄde blicken och mÄlsÀttningen.

– Årets Superetta Ă€r otroligt jĂ€mn. Inget av topplagen har lyckats rycka ifrĂ„n och Ă€nnu kan mycket hĂ€nda, sa Patrik efter segern pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen.

– Den hĂ€r segern var viktig, hade vi förlorat hade vi hamnat nĂ„gonstans i ingenmansland i tabellen men nu vĂ€ntar nya utmaningar. Det kan bli en riktigt rolig höst, sa Patrik.

Nu var det inte mycket till topptakter som IFK Malmö presterade under matchens inledning. De första 30 minuterna fick de gultröjade inte mycket att fungera. I stÀllet var det VÀsterÄs SK som styrde och stÀllde och som vid flera tillfÀllen lyckades oroa IFK Malmös backlinje.

Men den avslutande kvarten pÄ den första halvlekens var IFK Malmös och nÀr laget i den andra akten började variera de lÄnga bollarna med effektivt bolltrillande tog man ocksÄ kommandot i matchen.

Magnus Eriksson hittade Patrik Larsson i den 48:e minuten, men "Larres" skott smet decimetern utanför. TvÄ minuter senare hade mittbacken Martin Alm ett jÀttelÀge men vrÀkte bollen högt över. I den 53:e minuten sprang Jörgen Svensson sig loss men Oskar Wahlström i VÀsterÄs SK:s mÄl gjorde en jÀtterÀddning med en fotparad.

Men IFK Malmö fortsatte spela ut och spela bra.

Ljustavlan visade pÄ 56 minuter dÄ Magnus Eriksson slog till. Efter en tilltrasslad situation klappade "Mange" till bollen sÄ att den via stolpen letade sig i mÄl.

Efter ledningsmÄlet spelade IFK Malmö smart med ett starkt försvarsspel kombinerat med vassa kontringar.

I den 85:e minuten visade IFK Malmö prov pÄ effektivt kontringsspel som avslutades med att inhopparen Bobby Kociski hittade Magnus Eriksson som snyggt grundlurade Oskar Wahlström innan han smekte in bollen tÀtt intill mÄlvaktens högra stolpe.

– Efter vĂ„rt ledningsmĂ„l kĂ€ndes det som om vi hade matchen i vĂ„rt grepp. Vi har ett oerhört bra försvar och det smittar av sig pĂ„ resten av laget, sa Magnus Eriksson som med sina tvĂ„ mĂ„l nu Ă€r IFK Malmö bĂ€sta mĂ„lskytt den hĂ€r sĂ€songen med sex fulltrĂ€ffar.

– I och för sig inte mycket att skryta med, men det kĂ€nns som om det lossnat rejĂ€lt för oss. Vi slĂ„r oss inte till ro för att ha fixat nytt kontrakt, nu jagar vi vidare för att avsluta Superettan pĂ„ ett snyggt sĂ€tt, sa Mange.

– IFK Malmö vann rĂ€ttvist. De Ă€r tunga att möta och spelar mycket disciplinerat, berömde VĂ€sterĂ„strĂ€naren Kent Karlsson.

– Jag Ă€r nöjd med sĂ€ttet vi genomförde matchen pĂ„. Vi vĂ€xte hela tiden, tyckte Patrik Johansson.

Mot Assyriska fĂ„r IFK Malmö klara sig utan sĂ„vĂ€l Martin Alm som Nikolaj Rasmussen som bĂ„de blev varnade och Ă€r avstĂ€ngda. Å andra sidan Ă€r Eric Fischbein och Glenn Holgersson tillgĂ€ngliga. Liksom förhoppningsvis Johan Åkesson som för tillfĂ€llet har halsfluss.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VÄSTERÅS SK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 902
Referee: Michael LerjĂ©us, Skövde, Lars-Göran Johansson, Älmhult, Martin Bengtsson, Helsingborg
Goal: 1-0 (56) Magnus Eriksson, 2-0 (85) Magnus Eriksson
Homewarning: Martin Alm, Nikolaj Rasmussen
Home sent of: –
Homempv: Magnus Eriksson
Awaympv: Johan Svensson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Mats Wejsfelt

Nikolaj Rasmussen
Jimmi Olsson
Marcus Nilsson
Patrik Larsson

Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Jens Nordström (Nikolaj Rasmussen 72)
Bobby Kociski (Patrik Larsson 79)
Wissam Barjawi (Magnus Eriksson 90)
Fredrik Jönsson
Mattias Filipanics (mÄlvakt)
Awayteam Squad: Oskar Wahlström

Per Andersson
Patrik Larsson
Jonas Eberhardson
Niclas Johansson

Joonas Botold
Johan Svensson
Mathias Elison
David Curtolo

Thomas Andersson
Erik Karlsson
Awayteam Sub: Nils Andén (Patrik Larsson 61)
Sebastian Sallanto (David Curtolo 76)
David Flink
Tobias Holmgren
David Wikström (mÄlvakt)