IFK förlorade seriefinalen

Lördagens seriefinal i division 1 södra mellan HP Warta och serieledande IFK Malmö blev den tuffa fight som man på förhand befarat. Warta var taggat till tusen för att lugga serieledarna på båda poängen och visade från början att man skulle sälja sig dyrt

IFK Malmö hade för dagen alldeles för dålig utdelning på sina avslut, många gånger i fina lägen, för att kunna matcha hemmalaget hela vägen.

En starkt bidragande orsak till detta var naturligtvis hemmalagets målvakt Martin Kure, som stundtals var en levande vägg för IFK:arna. Slutresultatet skrevs till 27-17 (11-6).

IFK började annars matchen bra och var fint med fram till 5-5 och spelade stundtals ett utmärkt försvarsspel, med normal utdelning på avslutningslägena så hade inte en IFK-ledning på tre-fyra bollar varit helt orättvis.

Men som sagt, Warta-målvakten satte effektivt stopp för detta. Istället var det Warta som ryckte åt sig en ledning på fem bollar (10-5), då man under andra halvan av första halvlek fick spela långa perioder med en man mer på banan.

Warta spelade hela tiden på gränsen till det tillåtna, med många efterslängar när anfallsspelaren lyckats passera sin försvarare utan att det beivrades från domarna.

Kanske var det också till viss del detta som fick IFK-spelarna att tappa koncentrationen och lägga mycket av sin energi på domarparet, istället för att hålla sig kalla i avslutningarna.

IFK började andra halvlek med en man utvisad och Warta gjorde i princip omgående 12-6. När IFK trettio sekunder senare blev fulltaligt blev detta också startsignalen för IFK:s bästa period under matchen.

Försvarsspelet var riktigt bra och IFK fick betalt i målgivande kontringar främst genom Jimmy Nordström samtidigt som Paul Übelacker kom igång och satte ett par fina mål från distans. IFK var så nära som 13-15 och Warta fick utnyttja sin time-out och var rejält i gungning.

Warta kunde strax efter time-outen öka sitt försprång till både 16-13 och 17-13 då IFK hade en man utvisad. Strax härefter kom matchen att avgöras då IFK vid ställningen 13-17 tilldömdes straff och det blev en två minuters utvisning på en Warta-spelare.

Marius Vargalui slog olyckligtvis straffen högt, rakt i ansiktet på målvakten Martin Kure som chansade på att stå helt stilla på straffen. Marius tilldömdes för detta rött kort (Ny regel för i år), men det som känns som rena lotteriet om man ska drabbas av den eller inte.

Kan tänka mig att nio av tio domarpar hade friat i denna situation (för vem slår en straff med berått mod i ansiktet på målvakten vid ställningen 13-17), men tyvärr hade vi idag det tionde domarparet.

Detta röda kort får också den konsekvensen att Marius fick sitt andra röda kort för säsongen och är avstängd nästa omgång.

Detta domslut fick IFK att tappa fattningen och med en man mer på banan kunde Warta återigen rycka till 19-13 med tio minuter kvar att spela.

IFK kände i detta läget att slaget var förlorat och normalt sett skulle förlustsiffrorna stannat vid en sex-sju bollar men man gjorde inte mål på sina chanser under defileringen vilket Warta gjorde och därför blev förlusten lite onödigt stor.

Brukar inte nämna domarinsatsen och det känns lite patetiskt att också göra det när man förlorat med tio mål och man själv inte uppträtt hundraprocentigt, men det känns som hemmalagets ibland lite brutala försvarsspel inte gav dom det antal påföljder det borde renderat.

Bäst i dagens IFK var målvakten Patrik Åswärd som stod hela matchen och gjorde det bra. Trots detta hade han en överman i hemmamålet som spelade strålande i sextio minuter.

Nu gäller det att slicka såren och fortast möjligt komma över det här. För trots allt så är IFK i serietopp trots lördagens förlust och nästa söndag väntar en viktig match mot kamratkollegan från Kristianstad i Baltiska Hallen.

Hometeam: HP WARTA
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 11-6
Scorefull: 27-17
Arena: Lundbystrand
Crowd: 129
Referee: Jan Jonsson, Göteborg, Christian Sandblom, Göteborg
Goal: –
Homewarning: Daniel Lundgren 2, Kristian Berntsson 2, Kemal Demircan, Mikael Moen
Home sent of: –
Homempv: Martin Kure
Awaympv: Patrik Åswärd
Hometeam Squad: Magnus Kjell
Martin Kure

Karl-Fredrik Brunström
Mikael Moen
Filip Johansson
Kristian Berntsson
Kristian Bliznac
Joakim Döbeln
Arben Rexhepi
Daniel Lundgren
Calle Holmros
Kemal Demircan
Christoffer Eriksson
Glenn Andersson
Hometeam Sub: Daniel Lundgren 7
Kemal Demircan 7 (3)
Kristian Berntsson 4
Joakim Döbeln 3
Mikael Moen 3
Kristian Bliznac 2
Karl-Fredrik Brunström
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Magnus Winkvist
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Thysell
Peter Olsson
Pär Winkvist
Niklas Strandell
Fredrik Nilsson
Awayteam Sub: Magnus Nilsson 5 (2)
Jimmy Nordström 3
Paul Übelacker 3
Pär Winkvist 3
Marius Vargalui 2 (1)
Peter Olsson