IFK Malmö mot Allsvenskan

Söndagens skånederby mellan kamratkollegorna från Malmö och Kristianstad var på förhand en oerhört viktig match för båda lagen.

För Kristianstad gällde det att hålla lagen nedanför strecket på behörigt avstånd och för IFK Malmö att komma igen efter debaclet mot Warta förra veckan och befästa serieledningen.

Malmökamraterna visade sig från sin bästa sida och vann till slut matchen med 33-23 (15-10).

IFK Malmö kom till spel utan sin ordinarie högersexa Marius Vargalui som var avstängd p.g.a två röda kort och hade fått möblera om lite i uppställningen för att tackla detta problem.

Tränaren Ion Vargalui valde att matcha Pär Winkvist på Marius kant och när Kristianstad då inledningsvis valde att punktmarkera Magnus Nilsson ställde det till det ytterligare för hemmalaget.

IFK Malmö hade till en början problem med att lösa upp punkten men efter ungefär fem minuter så började "di gule" hitta rätt och punkten förbryllade nog mer Kristianstad än hemmalaget.

Kristianstad tog ledningen med 2-0 men IFK hade efter tio minuter arbetat sig ifatt och resterande tjugo minuter var helt och hållet IFK:s.

Försvarsspelet fungerade utmärkt och när Paul Übelacker firade tidig julafton och sköt Kristianstad i sank hade IFK inga problem gå fram till en fyramålsledning som blev fem innan paus.

Enda plumpen i protokollet var att linjespelaren Peter Olsson drog på sig ett onödigt rött kort, då han överreagerade efter domarsignal i ett privat gruff med Kristianstads Timmy Andersson.

Det sista spelarna sa till varandra innan man gick in till andra halvlek var att de första tio minuterna var oerhört viktiga. Kristianstad skulle inte få kontakt för tidigt men det var precis vad som skedde.

Kristianstad började punktmarkera Paul Übelacker och IFK:s anfallsspel gick helt i baklås, då ingen vågade ta initiativ till rejäla satsningar och åtta minuter in på halvleken kontrade Kristianstad in 17-17 och Jimmy Nordström drog samtidigt på sig en tvåminutersutvisning.

Kristianstad var rejält på gång men IFK lyckades vinna perioden med en man kort med två mål och när Jimmy Nordström åter var på banan var ställningen 19-17.

IFK bytade också målvakt strax innan utvisningen. Patrik Åswärd ersatte Tomas Drivstedt som haft en olycklig inledning på halvleken och Patrik spelade bländande resten av matchen.

När så Magnus Nilsson och Fredrik Nilsson började få fart på skyttet och sedermera också Pär Winkvist så gick IFK inte att stoppa.

Hemmalaget drog ifrån allt eftersom halvleken fortskred och Kristianstad hittade inga motmedel mot det kompakta IFK-försvaret.

De sista tio minuterna var ren defilering och matchens behållning var IFK:s sista mål där Pär Winkvist satte en japan med assist från Patrik Åswärd från egen planhalva.

Spelarkritiken är ett angenämt problem där i princip samtliga spelare som var på banan signerade bra insatser.

Nämnas ska dock Paul Übelackers första halvlek och säkra straffskytte, Magnus Nilssons charmanta andra halvlek, Fredrik Nilssons gedigna förvarsarbete och kloka anfallsspel, Daniel Thysells linjespel som lysande ersättare till Peter Olsson och slutligen Patriks Åswärds inhopp och målvaktsspel.

Framtiden ser ljus ut ur gul synvinkel. Närmast väntar en höstavslutning i de djupa smålandsskogarna mot Alstermo innan man sätter sig ner vid julbordet och väntar på tomten. Matchen spelas nästa söndag klockan 16:15.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: IFK KRISTIANSTAD
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-10
Scorefull: 33-23
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 543
Referee: Fredrik Johansson, Ystad, Johan Sonesson, Ystad
Goal: –
Homewarning: Fredrik Nilsson, Jimmy Nordström, Paul Übelacker
Home sent of: Peter Olsson
Homempv: Magnus Nilsson
Awaympv: Björn Lindberg
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Magnus Winkvist
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Thysell
Peter Olsson
Pär Winkvist
Niklas Strandell
Daniel Persson
Tommy Billberg
Fredrik Nilsson
Hometeam Sub: Magnus Nilsson 8 (2)
Paul Übelacker 8 (2)
Jimmy Nordström 6 (1)
Pär Winkvist 4
Fredrik Nilsson 3
Daniel Thysell 2
Peter Olsson 2
Awayteam Squad: Ted Hermansson
Johan Olsson

Mattias Jönsson
Christian Olsson
Björn Persson
Niklas Olsson
Joachim Stenbecken
Anders Andersson
Timmy Andersson
Tobias Fredriksson
Jonas Bondesson
Björn Lindberg
Martin Jönsson
Roger Börjesson
Awayteam Sub: Björn Lindberg 7
Jonas Bondesson 5 (4)
Anders Andersson 3
Joachim Stenbecken 3
Mattias Jönsson 2
Timmy Andersson 2
Martin Jönsson