Ängelholmare klar för IFK Malmö

En av Ängelholms FF:s bästa spelare under den ettåriga sejouren i Superettan, den 30-årige mittbacken Marcus Jönsson har skrivit på ett tvåårskontrakt med IFK Malmö.

– Vi har haft ett stort behov av att lösa mittbacksproblemet och jobbat hårt på att få detta klart innan nyår, vilket nu också är fallet, konstaterar IFK Malmös styrelseledamot Bo Cronqvist till ifkmalmo.com.

Baskim Sopi bestämde sig för ett tag sedan att lämna för allsvenska nykomlingen Enköpings SK och Marcus Jönsson är en perfekt ersättare för honom.

– Det blir visserligen tufft att axla ansvaret efter Sopi, men Marcus har rutin både från Ängelholm och Halmstad där han spelade ett 20-tal allsvenska matcher. Han är en tvåvägsspelare och är både snabb och bra på huvudet, förklarar Cronqvist.

I Halmstads BK spelade den Klippanfostrade spelaren åren 1995-1997 dock utan ta en ordinarie plats. När Marcus sedan skulle flytta på sig till Landskrona BoIS förhindrade en för stor penningsumma och en oturlig skada övergången.

– Det var lite synd, men man fick ett annat perspektiv av att gå ner i divisionerna och sedan komma uppåt igen. Det var helt enkelt kul att komma till Ängelholm och prova på något nytt, säger Marcus Jönsson.


Marcus Jönsson når högst i en höjdduell med Östers Andreas Ottosson.

I Ängelholm var han som en av lagets tongivaste spelare med om att föra upp laget från trean till Superettan. Dessvärre blev det en degradering också sedan Ängelholm halkat ur i seriens sista omgång.

– Att ramla ur var såklart tråkigt, men vi får skylla oss själva som tog på tok för lite poäng den sista halvan av serien. En av de blott tre segrarna på hösten kom dessutom mot ett Trelleborg som inte hade något att spela för och det säger sig ju själv att det inte är godkänt.

Det stod tidigt klart att Marcus Jönsson skulle lämna Ängelholms FF och valet av klubb var ganska självklart, även om andra klubbar fanns med i bilden ett tag.

– IFK Malmö var den enda klubben som kunde ge mig en sportslig utmaning och i den här åldern (fyller 31 i februari) är det viktigt att spela så högt upp som möjligt för att kunna motivera sig.

– Sedan tidigare känner jag Jonas Danielsson och Martin Alm i klubben och det spelade såklart också in, liksom att jag arbetar i Malmö, kommenterar Jönsson klubbvalet.

IFK Malmö var också ute efter mer rutin till laget när man sökte en ny mittback. Förutom Baskim Sopi har erfarna spelare som Jimmi Olsson, Eric Fischbein och Patrik Larsson lämnat, vilket såklart har satt sina spår.

– Vi behövde en rutinerad spelare eftersom vi förlorat fyra av den sorten och därför känns "Mackan" rätt. Det blir Marcus som får stå för rutinen av de vi värvar, dock inte sagt att det inte blir fler rutinerade nyförvärv, det får vi se helt enkelt. En del lovande ungdomar är heller inte omöjligt att vi värvar, avslutar fotbollsansvarige Bosse Cronqvist.

Fakta/Marcus Jönsson

Ålder: 30
Familj: Sambo
Yrke/Utbildning: Stensättare
Längd: 182 cm
Vikt: 82 kg
Klubbar: Klippan (1974-1991), Forsby (1992-1994), Halmstads BK (1995-1997), Ängelholms FF (1998-2002), IFK Malmö (2003-)
Intressen: Inte mycket, gillar att bara lata mig när jag får tid över
Aktuell: IFK Malmös första nyförvärv inför nästa säsong