Försvarsspelet blev IFK Malmös fall

29 mål framåt på bortaplan är godkänt och kanske mer än så. Men att släppa in 40 mål bakåt är definitivt inte godkänt. Det var alltså försvarsspelet som kollapsade när IFK Malmö förlorade söndagens tuffa bortamatch mot Alingsås HK.

För fyra dagar sedan spelade IFK, i hemmamatchen mot Lugi, ett bra försvarsspel men hade oerhört svårt att komma till avslut i det uppställda anfallsspelet.

Mot Alingsås var förhållandena de omvända. Ett lysande anfallsspel i fyrtio minuter och hyfsat de sista tjugo, men då misslyckades man samtidigt kapitalt med försvarsspelet och målvakterna kom aldrig in i matchen.

Försvarsspelet i kombination med att IFK aldrig lyckades utnyttja sina numerära överlägen gjorde att Alingsås till slut kunde vinna ganska komfortabelt med 40-29.

Första halvlek spelade IFK ett mycket bra anfallsspel. Magnus Nilsson satte bra tempo på bollen och IFK skapade bra lägen i parti och minut från de flesta positionerna och förvaltade merparten också i mål.

Inledningsvis spelade IFK med ett 4-2 försvar men fick aldrig riktig koll på motståndarna.

Förmodligen har topplagen alltför bra spelare för detta försvarsspel och Alingsås besitter en oerhört bra besättning av niometersspelare där Teddy Nordling och Magnus Andersen håller elitserieklass och de övriga bra allsvensk klass.

Till detta hade man en stor tung men också rörlig mittsexa, Erik Matic, som var svår att få grepp på utan att dra på sig utvisningar. IFK:s anfallsspel och särskilt då Paul Übelacker gjorde att halvleken var jämn målmässigt, dock med hemmalaget, ett eller två mål före merparten av halvleken.

IFK inledde andra halvan av matchen bra. Alingsås gjorde 18-16 men IFK kom igen och utjämnade ett par minuter senare till 19-19. Sedan följde några olyckliga minuter. Alingsås bröt en passning och kontrade in ett mål.

I anfallet efter blev IFK avblåsta för felaktig spärr och Alingsås kontrade återigen in ett mål och någon minut senare vid ställningen 24-20 missade IFK en straff och därefter kunde Alingsås göra 25-20.

IFK lyckades aldrig komma tillbaka och man började nu tappa koncentration i avsluten som Alingsås omsatte till målgivande kontringar där avslutningsprocenten fortsatte att vara hög.
Detta bidrog till att det rann iväg lite väl mycket målmässigt sista kvarten av matchen.

Malmökamraterna misslyckades som sagt med samtliga intentioner i försvarsspelet och för att överraska mot topplagen måste samtliga lagdelar fungera samtidigt.

IFK har visat att det finns kapacitet både bakåt och framåt, men man måste få till det i en och samma match. Då tror jag inget lag går säkert i allsvenskan.

Det var dock skönt att få ett kvitto på att vi kan spela ett anfallsspel av allsvensk klass. Paul Übelacker fick fullt välförtjänt priset som bäste IFK-spelare och det var härligt att åter se Paul så företagsam i anfallsspelet med ett närmast prickfritt skytte, totalt nio fullträffar. Även Magnus Nilsson gjorde en bra match.

Nästa omgång väntar Irsta/Västerås på hemmaplan. Ett lag med hög kapacitet som fått sin bästa spelare långtidsskadad och kanske inte har den poängskörd man förväntat. Men IFK måste spela ett bättre försvarsspel för att ha en chans och matchen är viktig för att hålla kontakten med sjätteplatsen.

Hometeam: ALINGSÅS HK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 17-16
Scorefull: 40-29
Arena: Nolhagahallen
Crowd: 1006
Referee: Roine Gustafson, Kungsbacka, Jan Pilt, Partille
Goal: –
Homewarning: Erik Matic, Fredrik Blomgren, Jon Isaksson, Martin Andersson
Home sent of: –
Homempv: Teddy Nordling
Awaympv: Paul Übelacker
Hometeam Squad: Johan Skans
Peter Carlsson

Jesper Höglund
Johan Rönnborg
Martin Andersson
Teddy Nordling
Jon Isaksson
Jonas Jonsson
Torbjörn Brunström
Magnus Andersen
Markus Berg
Erik Matic
Jakob Tilly
Fredrik Blomgren
Hometeam Sub: Teddy Nordling 9
Erik Matic 8
Magnus Andersen 6
Jon Isaksson 5 (2)
Torbjörn Brunström 5
Jesper Höglund 3
Jakob Tilly 2
Markus Berg 2
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Pär Winkvist
Bastian Andersson
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Awayteam Sub: Paul Übelacker 9
Magnus Nilsson 6
Fredrik Nilsson 4
Bastian Andersson 2
Daniel Hedlund 2
Jimmy Nordström 2
Pär Winkvist 2
Daniel Thysell
Marius Vargalui (1)