IFK Malmö vägde för lätt mot Guif

IFK Malmö vägde återigen för lätt mot ett topplag i allsvenskan. Guif kunde enkelt vinna matchen med 33-22 efter att de runnit ifrån ordentligt de sista tio minuterna.

För ungefär en vecka sedan nämnde undertecknad att om IFK skall kunna rå på något av topplagen på bortplan måste samtliga lagdelar från målvakt till anfallsspel lyckas i en och samma match.

Senast i hemmamatchen mot Irsta tyckte jag att det började likna något och IFK såg ut att ha en stigande formkurva. När så Guif inte gjorde en inte helt övertygande match mot Stavsten så steg IFK:s förhoppningar inför drabbningen mot Guif.

Dessvärre kom dessa helt på skam då IFK inte lyckades med sitt försvarsspel och därmed inte gav sina målvakter en ärlig chans att komma in i matchen och IFK blev därmed ett lätt byte för Guif.

IFK inledde matchen strålande i sitt eget uppställda anfallsspel och både Magnus Nilsson och Paul Übelacker i det närmaste pricksköt genom GUIF-försvaret. Lagen följdes åt målmässigt med Guif ett eller två mål före.

Bakåt hade IFK svårt att få koll på Guif-spelarna. IFK inledde med sitt 4-2 försvar men det verkar som lagen i toppen av allsvenskan har allt för bra spelare individuellt för att störas av detta försvarsspel.

När så motståndarna spelade med en stor, lång, tung men samtidigt spelskicklig linjespelare blir konsekvensen oftast att IFK drar på sig utvisningar. När så IFK tappar koncentrationen framåt några minuter växer oftast avståndet målmässigt då motståndarna utnyttjar detta genom att iscensätta snabba kontringar.

Här har IFK mycket lära. Denna del av spelet går så mycket snabbare och är mer kollektivt underbyggt än vad IFK är vana vid från division 1. Oftast kommer lagen i full fart med ett enormt tryck där samtliga sex som stått i försvar kontrar. IFK måste här bli betydligt tuffare i sitt hemspring efter ett tekniskt fel eller missat avslut.

Guif började andra halvlek med att direkt göra två snabba mål och förvandla ställningen till 19-14. Men IFK kämpade på och trots underläge med ibland sex mål kom IFK igen och reducerade Guifs ledning.

Vid ställningen 27-22 till Guif hade IFK ypperliga möjligheter att krypa riktigt nära när Guif dessutom började dra på sig utvisningar. Anledningen var bland annat ett förändrat försvarsspel till 5-1 där IFK:s målvakt fick bättre understöd och började komma åt lite bollar.

Olyckligtvis började felprocenten i avsluten att öka och dessutom de tekniska felen. Misstag som Guif utan någon som helst nåd utnyttjade direkt till målgivande kontringar. De sista tio minuterna var direkt miserabla och gjorde att förlustsiffrorna sköt i höjden lite väl mycket för att spegla den totala matchbilden.

Sammanfattningsvis så är det inte svåranalyserat varför IFK återigen gick bet på bonuspoäng. Målvaktsmatchen vann Guif med 20-7 i antalet räddningar och för att IFK skall kunna rubba motstånd av Guifs kaliber på bortaplan måste IFK vinna målvaktsmatchen, men då måste man naturligtvis även ge sina målvakter ett bra understöd.

Dessutom producerades några av Guif-målvakternas räddningar när IFK:are tog dåliga lägen och bjöd på en räddning. Dessa moment måste bli färre och dessutom måste det till ett betydligt tuffare försvarsspel.

Närmast väntar en veckas välbehövlig vila, sedan väntar ödesmatch nästa söndag då Wasaiterna kommer på besök. En match som blir väldigt avgörande för den fortsatta kampen om den åtråvärda sjätteplatsen.

Hometeam: IF GUIF
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 17-14
Scorefull: 33-22
Arena: Eskilstuna Sporthall
Crowd: 1103
Referee: Jonas Andersson, Göteborg, Peter Mattias Jansson, Borås
Goal: –
Homewarning: Jimmy Jansson, Spyros Balomenos
Home sent of: –
Homempv: Johan Johnsson
Awaympv: Magnus Nilsson
Hometeam Squad: Johan Johnsson
Jan Ekman

Johan Moberger
Fredrik Lundgren
Jimmy Jansson
Kristjan Andrésson
Mattias Söder
Sasa Todosijevic
Peter Luksic
Niklas Älgekrans
Fredrik Thofeldt
Anders Karlsson
Spyros Balomenos
Mirko Stojanovic
Hometeam Sub: Kristjan Andrésson 8
Fredrik Thofeldt 5
Jimmy Jansson 5
Spyros Balomenos 5
Mattias Söder 4
Fredrik Lundgren 3
Peter Luksic 2 (2)
Sasa Todosijevic
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Hedlund
Pär Winkvist
Bastian Andersson
Daniel Thysell
Fredrik Nilsson
Trung Ngo
Awayteam Sub: Magnus Nilsson 7 (1)
Marius Vargalui 5
Paul Übelacker 5
Jimmy Nordström 3
Fredrik Nilsson
Pär Winkvist