Ljusning i "di gule" trots ny förlust

IFK Malmö var minst lika bra om inte bättre än hårt skadedrabbade allsvenska nykomlingen Östers IF när man möttes på en blåsig gräsplan i danska Ishøj på lördagen. Ändå var det Växjögänget som avgick med segern (2-1) efter ett segermål i den 86:e minuten.

– Att förlora på detta sättet är inte acceptabelt, vi bjöd Öster på det sista målet. Även om jag är nöjd med nästan allt det övriga vi gjorde är jag väldigt besviken över resultatet, detta var en match som vi skulle vunnit, sade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Och visst hade IFK-tränaren rätt i att sista målet var en bjudning. Efter ett missförstånd mellan backlinjen och mittfältet kom Östers Danni Hamzo helt fri med IFK-målvakten Kenneth Mattsson. Danni rundade sedan Kenneth och lade enkelt bollen i mål.

– Jag trodde att Martin Alm skulle hinna upp innan Östersspelaren blev fri, men det blev ett missförstånd och helt plötsligt var Martin två meter bakom, då var det inte så lätt för honom att hinna ikapp. Jag var också helt chanslös på målet, förklarade Kenneth Mattsson som också var den som bäst såg situationen.

Efter att ha haft ett stolpskott i den första halvleken tog Öster ledningen tre minuter in på den andra akten. Unge talangen Alexander Steen, född 1984 fick på ett skott som satt rätt upp i nättaket efter att ha gått i en båge över IFK-försvaret.

Åtta minuter senare replikerade IFK efter ett fint anfall. Martin Abrahamsson stod för förspelet till Magnus Eriksson som slog ett väl avvägt inlägg till en helt fri Dan Ingvarsson. MFF-förvärvet som var placerat strax intill stolpen hade sedan inga problem att trycka in den bakom Björn Stringheim i Östermålet.

Annars var matchen en klar uppryckning från IFK Malmös sida jämfört med matchen mot Bunkeflo. Försvarsspelet agerade aggressivt förutom en viss passivitet vid målen, mittfältet vann mycket bollar och på topp slet Magnus Eriksson och Jörgen Svensson förtjänstfullt.

– Det såg ganska bra ut, vi är på väg att hitta formen känns det som. Omställningarna vid anfallen fungerade i stort sett bra, men det är fortfarande i den sista passningen eller skottet som felet ligger, vi måste lära oss att hitta var målet är beläget, menade Patrik Johansson.

Jörgen Svensson var för övrigt den klart bäste i IFK. Den hetaste chansen (även matchens första) kom efter en dryg halvtimme då han vände bort ett par Österförsvarare, kom helt fri med målvakten och fick på ett skott som gick halvmetern utanför ena stolpen.

– Min insats var väl okej, men så länge man inte gör mål eller spelar fram kan man inte vara nöjd som forward. Väldigt synd att vi inte vann den här matchen, det hade känts jäkligt bra att ha besegrat ett allsvenskt lag så här tätt inpå seriestarten, sade Jörgen Svensson.

Andra spelare att framhäva i IFK Malmö är innermittfältaren Jonas Danielsson och Johan Åkesson samt yttermittfältarna Dan Ingvarsson och Martin Abrahamsson som gav bra med understöd till anfallarna.

– Kan vi bara få det sista smådetaljerna att stämma kan det bli riktigt bra. Alla visade verkligen att insatsen mot Bunkeflo var en engångsföreteelse, vilket givetvis lugnar även mig som tränare en del, kommenterade Patrik Johansson.

Nästa match för IFK Malmö blir på onsdag då division 2-laget IFK Hässleholm kommer på besök till Bulltoftafältet.

FOTNOT. Förutom de fem nämnda i statistiken nedan hade IFK Malmö sex avbytare som inte spelade: Fredrik Jönsson, Gergin Yilmaz, Jens Nordström, Niclas Öberg, Pontus Andersson och Mattias Filipanics (målvakt).

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: ÖSTERS IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-2
Arena: Ishøj, Danmark
Crowd: 25
Referee: Thomas Wollter, Svedala, Christian Lundén, Veberöd, Magnus Rasmusson, Sjöbo
Goal: 0-1 (48) Alexander Steen, 1-1 (56) Dan Ingvarsson, 1-2 (86) Danni Hamzo
Homewarning: Jonas Danielsson
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: –
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Marcus Svensson
Martin Alm
Marcus Jönsson
Glenn Holgersson

Dan Ingvarsson
Jonas Danielsson
Johan Åkesson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Hometeam Sub: Ivan Milosevic (Marcus Svensson 40)
Anders Jemail (Marcus Jönsson 74)
Marcus Nilsson (Martin Abrahamsson 74)
Wissam Barjawi (Magnus Eriksson 74)
Bobby Kociski (Dan Ingvarsson 83)
Awayteam Squad: Peter Kennfors

Markus Jonsson
Christer Thor
Fredrik Bild
Patrik Karlsson

Alexander Steen
Kaspars Gorkss
Johan Mattsson
Johan Svensson

Anton Axelsson
Mikael Thomasson
Awayteam Sub: Björn Stringheim (målvakt, Peter Kennfors 46)
Tommy Lundström (Markus Jonsson 40)
Danni Hamzo (Mikael Thomasson 56)
Christoffer Ingemarsson (Kaspars Gorkss 85)
Erik Tengerud