Målvakten bakom IFK Malmös premiärseger

IFK Malmö har i många år haft en stark målvaktstradition. När de ordinarie målvakterna blivit skadade eller lämnat har doldisarna klivit fram och så kan det bli även i år. Unge talangen, blott 20-årige Mattias Filipanics spelade stabilt och höll nollan när "di gule" slog IF Sylvia med knappa 1-0 i Superettanpremiären.

– Det var en riktigt rolig match för min del. Jag fick mycket bollar att jobba på i luftrummet och det är där som jag är allra bäst, sade IFK-målvakten Mattias Filipanics till ifkmalmo.com.

Även om Sylvia inte skapade särskilt mycket tog Mattias Filipanics säkert hand om det som kom i hans väg. Filipanics växte dessutom desto längre matchen led.

– Jag fick den hjälp av backlinjen som jag ville ha. Visst var det vissa situationer där vi kunde agerat bättre, men det redde upp sig till slut och det var ju trots allt premiär så hundraprocentigt spel är lite mycket att begära.

Årets säsong är den förre Staffanstorpmålvaktens andra i IFK Malmö. Förra året blev det endast en seriematch i epilogen mot Mjällby AIF, en uppgift som han trots 0-2-förlusten fick mycket beröm för.

När sedan ordinarie målvakten Kenneth Mattsson skadade sig så allvarligt i fingret i den näst sista träningsmatchen mot IFK Hässleholm att han blir borta i åtminstone sex veckor till fick Mattias Filipanics iklädda sig rollen som förstemålvakt. Någon som han än så länge klarat med bravur.

Faktum är att han så sent som för tre år sedan blandade målvaktsjobbet med att spela ute. Staffanstorps GIF hade en annan duktig målvakt i Fredrik Persson, numera i Superettankollegan Trelleborgs FF och därför fick Filipanics nöja sig med att spela ute i förstalaget, medan han var målvakt i andralaget.

– Men när han sedan bytte klubb fick jag börja stå i förstalaget och på den vägen har det fortsatt. Jag spelade ett år i Lunds BK:s allsvenska juniorlag innan jag hamnade i IFK, berättade Filipanics.

Matchen hade annars karaktären av en typisk premiärmatch. En hel del nerver, stundtals väldigt slarvigt passningsspel, dålig aggressivitet och förhastade avslut när väl chanserna fanns.

IFK Malmö vann dock fullt rättvist, även om målet var misstänkt offside. Magnus Eriksson snappade upp en boll från inhopparen Martin Abrahamsson i den 63:e minuten, vände upp innan han avslutade med ett distinkt skott i bortre burgaveln.

– Solklar offside, tyckte Sylvia-tränaren Mats Karlsson. De övriga spelarna var för stillastående i agerandet, vilket också våra avbytare som såg situationen bäst medan de värmde upp där borta ansåg.

– Det kan ha varit offside men också inte, jag hade mest koll på bollhållaren och såg inte de andra spelarna, kontrade gule kollegan Patrik Johansson.Om det nu skulle varit offside kommer det att jämna ut sig i slutändan på så sätt att vi får ett mål felaktigt bortdömt.

Segersiffrorna kunde blivit något större, men liksom de två tidigare åren i Superettan för IFK Malmös del saknades kylan i avsluten.

– Kvalitén offensivt var inte särskilt hög det kan jag erkänna, längden på anfallen är något vi måste jobba mycket med, vi har väldigt svårt att få upp laget i banan, menade IFK-tränaren.

Förutom då ett stabilt agerande av målvakten Mattias Filipanics och hela backlinjen fanns det flera ljuspunkter i det gula laget. Johan Åkesson var dirigenten på mittfältet och gav anfallarna en del bollar att jobba på.

Martin Abrahamsson fick hastigt hoppa in när Pontus Andersson stukade foten (förhoppningsvis inget allvarligt) och stod för ett piggt inhopp där han bland annat låg bakom förspelet till Magnus Erikssons mål.

– Det är bra att ha en sådan spelare som Abrahamsson, att komma in tämligen ouppvärmd och göra en sådan bra insats är inte dåligt, men han är en klok spelare som tar många beslut i rätt lägen, berömde Johansson.

Härnäst väntar BK Häcken borta på annandag påsk för IFK Malmö. Ett Häcken som efter vissa besvär besegrade nykomlingen BK Forward med 3-2 i den första omgången.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IF SYLVIA
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 807
Referee: Sven-Martin Åkesson, Kode, Peter Magnusson, Malmö, Martin Bengtsson, Helsingborg
Goal: 1-0 (63) Magnus Eriksson
Homewarning: Jonas Danielsson, Niclas Öberg
Home sent of: –
Homempv: Mattias Filipanics
Awaympv: John Baraza
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Marcus Svensson
Martin Alm
Marcus Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Pontus Andersson
Dan Ingvarsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Hometeam Sub: Martin Abrahamsson (Pontus Andersson 52)
Niclas Öberg (Dan Ingvarsson 73)
Fredrik Jönsson (Magnus Eriksson 80)
Anders Jemail
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)
Awayteam Squad: Jakob Tenselius

Johan Larsson
Mikael Cupan
Magnus Karlsson
Lars Åkerberg

Pelle Andersson
Tomas Hellberg
Fredrik Åström
Kristoffer Dyverfeldt

Niclas Moberg
John Baraza
Awayteam Sub: Jonas Björkholm (Niclas Moberg 69)
Christoffer Jussila (Kristoffer Dyverfeldt 82)
Fahrodin Mahovic
Johan Jönsson
Robert Axelsson (målvakt)