IFK MALMÖ TILLBAKA I ELITEN

Champagnen flödade, tränaren vrickade foten i ett glädjeskutt strax innan slutsignalen. Lyckan var enorm när IFK Malmö tog sig tillbaka till handbollens finrum efter 14 års frånvaro. Efter att ha varit i ledningen under precis hela matchen vann "di gule" till slut med 26-23 mot GIK Wasaiterna i den andra matchen i direkt-off.

IFK Malmö ryckte till 8-2 efter en kvart efter att man gjort sju av åtta mål på distans, anmärkningsvärt. Därefter släppte man upp Wasaiterna till 8-7 innan man på nytt ryckte till 20-12 på några minuter i den andra halvleken.

Då började man slappna av lite, man kände att elitserieplatsen var klar och man började ta lite nonchalanta avslut. Marius Vargalui missade en straff, Jimmy Nordström sköt i stolpen och anfallsspelet blev oerhört slarvigt.

Wasaiterna kom så nära som 23-24, hade ett ypperligt läge att kvittera men då klev IFK-målvakten Tomas Drivstedt åter in i handlingen och räddade Robert Goudes straff. När sedan Paul Übelacker satte 25-23 och Magnus Nilsson 26-23 med 40 sekunder kvar var saken klar.

Att lyckas göra någon intervju i omklädningsrummet efter matchen var inte det lättaste, eftersom segersången aldrig ville ta slut, det var en härlig stämning. Som om det inte var nog tog tränaren Ion Vargalui och skadade foten i matchens slutskede efter ett smått galet glädjeskutt.

– Åldern börjar ta ut sin rätt, skrattade en överlycklig Ion Vargalui med champagneflaskan i handen. Detta var min absolut största höjdpunkt i karriären och tänk ändå på att jag varit med om mycket.

Han räknade upp förbundskaptenjobbet i Rumänien, rumänska mästerskapssegrar som både spelare och tränare, finalseger i Champions League 1977 som spelare och semifinalplats med Steua Bukarest som tränare. Men det största var alltså torsdagens avancemang till elitserien med IFK Malmö.

– Helt enkelt underbart, jag är jättenöjd med hur säsongen har fortskridit och killarna är väl värda det här, sade Ion.

IFK Malmö har ett lag med bra spelare på alla positioner. Visst behövs en del kompletteringar på vissa positioner, men det var inte något som talesmannen Tommy Thysell ville gå in på i segerns stund.

– Nej, det vill vi tala om internt först, men så fort vi har bestämt vad vi ska förstärka med kommer ni att kunna läsa det först här på ifkmalmo.com, lovade Tommy Thysell.

– Just nu vill jag bara smälta den här segern, men planeringen för nästa säsong lär börja så smått redan imorgon. Det är mycket som ska göras, men det ska bara bli kul.

Säsongen är dock ännu inte slut för IFK. En DM-final mot nyblivna division 1-laget Eslövs HF ska avverkas, när det blir är dock inte bestämt.

Hometeam: GIK WASAITERNA
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 11-15
Scorefull: 23-26
Arena: Angereds Sporthall
Crowd: 562
Referee: Patrick Håkansson, Göteborg, Maths Nilsson, Göteborg
Goal: –
Homewarning: Gudfinnur Kristmansson 2, Johan Andreasson 2
Home sent of: –
Homempv: Niklas Janlén
Awaympv: Jimmy Nordström
Hometeam Squad: Magnus Ellington
Jesper Andersson

Gudfinnur Kristmansson
Johan Andreasson
Robert Goude
Hamed Khazrai
Niklas Janlén
Anders Willram
Payam Hatami
Mattias Liifw
Patrick Rodzewicz
David da Cruz
Abdel Ali-Khan
Robert Fasnacht
Hometeam Sub: Niklas Janlén 6
Johan Andreasson 5
Gudfinnur Kristmansson 4
Anders Willram 3 (1)
Hamed Khazrai 2
Patrick Rodzewicz 2
Robert Goude 1 (1)
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Magnus Winkvist
Patrik Åswärd

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Jimmy Nordström
Paul Übelacker
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Pär Winkvist
Bastian Andersson
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Awayteam Sub: Jimmy Nordström 8
Magnus Nilsson 4
Bastian Andersson 3
Fredrik Nilsson 3
Paul Übelacker 3
Marius Vargalui 2
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Pär Winkvist