Två segrar av två möjliga i Superettan. IFK Malmö har fått bästa tänkbara start på årets säsong. På måndagen kan man också få ett riktigt kvitto på var laget står i år när man möter ex-allsvenska Kalmar FF på erkänt svåra Fredriksskans.

– Klart det är ett oerhört stöd att ha två segrar i ryggen och ha med oss det in i de närmaste omgångarna. Kalmar på Fredriksskans blir ett riktigt eldprov på vad vi står i år, men även om det skulle bli förlust ska vi inte hänga läpp för det, säger IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Kalmar FF har dock inlett allt annat än övertygande. 0-1 hemma mot Åtvidabergs FF och 1-0 borta mot IF Sylvia är allt annat än den start man hoppats få nu och fick 2001 då man gick igenom serien som en ångvält och vann ganska klart.

Efter 1-0-segern för "di gule" i träningsmatchen lagen emellan den 1 mars har IFK Malmö dessutom plusstatistik på Kalmar den här säsongen. En anmärkningsvärd sak från den matchen var att Kalmar dominerade kraftigt, men inte kunde göra mål, något som man tagit med sig in i årets serie.

– Det kanske har stärkt vårt självförtroende mot dem något, men det ska inte ha någon betydelse nu. Vi har en helt ny match framför oss med nya förutsättningar, en sak är klar det blir antagligen en tuff och tillknäppt match med få mål, betonar tränare Johansson, vars lag inte heller har varit särskilt lyckosamma framåt

– Vår koncentration har legat på att få ordning och stabilitet i vårt försvarsspel. Vårt anfall har därför inte sett ut som vi önskat, men vi har gjort 1-0 i båda matcherna och det räcker ju för att vinna, men såklart måste vi bli bättre framåt.

En annan sak som är lite oroande är att det varit lite si och så med egna spelet från IFK:s sida. Mot Häcken syntes det knappt överhuvudtaget.

– Att vi spelade på det viset mot Häcken var väntat, något liknande är att vänta mot Kalmar. Hade vi spelat vårt eget spel hade det kanske blivit på bekostnad av fler insläppta mål med tanke på att det är lite mer chansartat än det säkra vi spelade med senast, det gäller att hitta rätt balans helt enkelt.

Mittbacken Marcus Jönsson har haft feber i tre dagar, blev feberfri först under gårdagen (läs lördagen) och tränade då, vilket innebär att Fredrik Jönsson kommer spela bredvid Martin Alm.

– Ingen fara. Fredrik har gjort stabila inhopp nu två matcher i rad och det kommer antagligen inte innebära någon försämring, kanske bara bra att Marcus får stå över denna matchen så han hinner återhämta sig, vi har ett tufft schema framför oss.

Högerbacken Marcus Svensson som har haft problem med ljumsken är åter i träning och har varit med på de tre senaste passen.

– Han är på väg tillbaka och vi får se hur länge det dröjer innan han är i spel igen, men antagligen tar det inte så långt tid om allt går enligt planerna.

Jonas Danielsson var sjuk dagen efter matchen, men är nu bra igen. Niclas Öberg som insjuknade samma dag som Häcken-matchen och därför inte kunde följa med ligger fortfarande hemma i sängen med luftvägsinflammation.

– Det är riktigt illa, han var verkligen på gång. Han har dock börjat ta penicillin nu och vi får bara hoppas att det inte tar alltför länge innan han är tillbaka.

En som på allvar är på gång igen är målvakten Kenneth Mattsson som skadade fingret i en träningsmatch mot IFK Hässleholm för en månad sedan.

– Han lade gipset i fredags, nu väntar två veckor som handlar om att komma tillbaka efter skadan, rehabilitera sig, efter det tar det ungefär två veckor till innan han är fullt återställd säger läkarna, fyra veckor innan han kan vara redo för spel, förklarar Patrik Johansson.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Pontus Andersson
Dan Ingvarsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson

Avbytare

Ivan Milosevic
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson
Nikolaj Rasmussen
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)