Nollan sprack för Filipanics och för IFK

Det tog 268 minuter och 44 sekunder innan nollan sprack för 20-årige Mattias Filipanics i IFK Malmö mål. Och det var inte vilket mål som helst som han släppte in utan en kanonfrispark signerad Kalmar FF:s Lasse Johansson. Målet betydde Kalmar-seger med 1-0.

– Hade jag inte tagit ett steg fram hade jag nog kunnat ta frisparken, men den var bra slagen, sade målvakten Mattias Filipanics som på nytt gjorde en mycket bra match i det gula målet till ifkmalmo.com.

Kalmars och matchens enda mål dröjde ända till den 89:e minuten. Lasse Johansson fick en frispark i perfekt läge och drämde in bollen med en riktig kanon i vänstra burgaveln.

– Lite onödigt att släppa in en frispark i det läget, särskilt eftersom vi var på väg att få ett litet tryck mot Kalmar-målet, menade IFK-tränaren Patrik Johansson.

Visst kan det tyckas onödigt att släppa till en frispark, men faktum är att Kalmar borde avgjort långt tidigare. Framförallt i början av den andra halvleken skapade man en rad riktigt heta målchanser.

* (55) Lasse Johansson slog en frispark som IFK:s mittback Martin Alm nickade bort på mållinjen.

* (58) Niklas Kaldner sköt ett skott som landade strax bakom målet.

* (86) Lasse Johansson sköt ett skott som IFK-målvakten Mattias Filipanics tippade i ribbans underkant innan han själv plockade ner bollen.

– Det tog alldeles för långt tid, men visst var det en oerhörd lättnad när vi äntligen fick in bollen, sådana här mål är kanske de skönaste, erkände Kalmar-tränaren Nanne Bergstrand.

Även om IFK Malmö inte gjorde någon höjdarmatch, dock var man klart godkända i den andra halvleken kunde segern hamnat hos bortalaget.

Sista fem minuterna innan Kalmars förlösande segermål bedrevs största delen av spelet nere på Kalmars planhalva och IFK hann skapa två riktigt heta målchanser.

Marcus Nilsson missade öppet mål och i anfallet efter nådde en boll från Glenn Holgersson nästan ända fram till en helt fri Jörgen Svensson.

– Hade vi haft lite tur hade vi kanske kunnat vinna, det var mest tillfälligheter som avgjorde på slutet, förklarade Patrik Johansson.

Detta var IFK Malmös första förlust i årets Superetta, dock inte en helt oväntad sådan.

– De är svåra på hemmaplan och var så även idag (läs måndag). Matchbilden var också den förväntade där vi fick kontra.

– Felet var att vi slog bort på tok för många bollar i den första halvleken, vi var inte tillräckligt aggressiva. Allt detta gjorde att spelarna blev en aning frustrerade.

Toppar i IFK Malmö finns åter igen att finna i unge målvakten Mattias Filipanics och reslige ytterbacken Glenn Holgersson som gång på gång bröt Kalmars anfall.

Efter två bortamatcher i Superettan väntar nu Café Opera hemma på söndag. Innan dess möter man Växjö BK i Svenska Cupen på torsdag.

Hometeam: KALMAR FF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-0
Arena: Fredriksskans
Crowd: 3141
Referee: Mattias Fällström, Uppsala, Peter Fridén, Stockholm, Håkan Birgersson, Solna
Goal: 1-0 (89) Lasse Johansson
Homewarning: Christer Persson
Home sent of: –
Homempv: Lasse Johansson
Awaympv: Glenn Holgersson
Hometeam Squad: Petter Wastå

Niklas Kaldner
Joachim Lantz
Dennis Nilsson
Mikael Eklund

Daniel Mobaeck
Henrik Rydström
Christer Persson
Jon Björklund

Daniel Freire Mendes
Lasse Johansson
Hometeam Sub: Anton Holmberg (Daniel Freire Mendes 46)
Håkan Lindkvist (Jon Björklund 66)
Stefan Rodevåg (Christer Persson 75)
Vesa Vasara
Ambjörn Lennartsson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Pontus Andersson
Dan Ingvarsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Marcus Nilsson (Dan Ingvarsson 46)
Martin Abrahamsson (Pontus Andersson 61)
Nikolaj Rasmussen (Fredrik Jönsson 90)
Ivan Milosevic
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)