Ombytta roller när TFF besegrade IFK Malmö

I höstas var det IFK Malmö som låg i toppen och avgjorde med två minuter kvar på en vackert slagen frispark av Glenn Holgersson. På lördagen var det ombytta roller och Trelleborgs FF som vann på matchens enda mål, inslaget med fem minuter kvar inför 2047 åskådare i vårvärmen på Malmö IP.

Kristian Haynes skickade iväg ett skott mot Mattias Filipanics i IFK-målet. Filipanics gjorde en kanonräddning på skottet, men kunde inte hålla och via Mattias Kronvalls fötter letade sig bollen fram till den tidigare i matchen i princip helt anonyme Mats Lilienberg som helt fri kunde forcera in i mål.

– Väldigt typiskt när vi gjorde en sådan bra match för övrigt, kanske vår bästa seriematch överhuvudtaget i år. Allt förutom resultatet är jag riktigt nöjd med, kommenterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Lilienberg gjorde nog inte ett enda rätt tidigare i matchen, men han när han väl fick chansen visade han att han är en riktig målskytt, flinade TFF-tränaren Ulf Larsson.

Men topplag har flyt och det var det också det som skulle avgöra matchen. I första halvlek nickade IFK Malmös Nikolaj Rasmussen i ribban och Magnus Eriksson kom helt fri och sköt ett skott som TFF-målvakten Fredrik Persson prakträddade.

– Vi var nervösa och spelade ängsligt i första halvlek. Jag är oerhört nöjd med att vi hade 0-0 i paus, det kunde ju stått i varje fall 2-0 till IFK Malmö och inte varit på något sätt orättvist, menade Uffe.

Det var överlag ett ganska bra IFK Malmö i första halvlek. Tre raka förluster samt derbystämpeln på matchen hade fått spelarna att tagga till och stundtals dominerade man kraftfullt i den första halvleken. En sak fattades dock, det där lilla extra.

– Första halvlek är jag kanonnöjd med, vi spelade ut serieledarna och vann de flesta andrabollarna, vilket vi inte precis har varit bortskämda med tidigare den här säsongen. Synd bara att bolluslingen inte ville in, suckade tränare Johansson.

Andra halvlek genomgick matchen en total scenförändring. TFF tog över helt dock utan att skapa mer än ett fåtal riktiga målchanser och de man fick var efter mindre lyckade ingripanden av IFK-målvakten Mattias Filipanics som blandade kvalificerade räddningar, med mindre lysande.

Av någon anledning var det också IFK Malmö med blott fyra producerade mål i serien mot Trelleborgs FF:s femton så långt i matchen som egentligen även hade den farligaste chansen efter paus. Martin Alms nick kunde dock Fredrik Persson på någon underlig vänster rädda med fingertopparna.

– Vår offensiv var inte bra i denna match. IFK:s backlinje spelade tufft och distinkt och vi hade stora problem att få hål på dem. Att vi vann berodde nog till stor del på att det är vi som är i toppen och inte IFK, sade Ulf Larsson.

Om första halvlek var bra var den andra mindre bra av IFK Malmö. Passningarna hamnade i många fall fel eftersom spelarna hade stora problem att hitta sina positioner, vilket gjorde att det blev för stora avstånd mellan backlinjen och mittfältet.

– Det var också därför TFF vann, de utnyttjade våra positionssvårigheter en gång och det räckte. Topplagen har de marginalerna på sin sida, förklarade IFK-tränaren.

Medan TFF hade sina bästa i mittbacken Thomas Magnusson och målvakten Fredrik Persson fanns IFK Malmös dito att finna i Johan Åkesson som ännu en gång gjorde en stark insats på mittfältet. Även IFK:s backlinje var tillbaka i gammalt gott slag efter att ha släppt in 13 mål i de tre föregående matcherna.

– Att vi var så pass bra bakåt var kanske det viktigaste med denna matchen, nu gäller det bara att vi finputsar lite på anfallet så det blir mål och seger mot Forward härnäst. Vårt självförtroende skulle må bra av en seger just nu, sade Patrik Johansson.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: TRELLEBORGS FF
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 2047
Referee: Andreas Kovacs, Bjuv, Fredrik Nilsson, Svalöv, Johnny Sjöström, Lund
Goal: 0-1 (85) Mats Lilienberg
Homewarning: Jonas Danielsson, Nikolaj Rasmussen
Home sent of: –
Homempv: Johan Åkesson
Awaympv: Thomas Magnusson
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Nikolaj Rasmussen
Hometeam Sub: Jörgen Svensson (Martin Abrahamsson 77)
Dan Ingvarsson (Marcus Nilsson 88)
Niclas Öberg (Johan Åkesson 88)
Ivan Milosevic
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)
Awayteam Squad: Fredrik Persson

Mattias Kronvall
Thomas Magnusson
Peter Abelsson
Patrik Svensson

Jens Sloth
Eric Fischbein
Kenneth Gustavsson

Kristian Haynes
Jonas Nilsson
Mats Lilienberg
Awayteam Sub: Fredrik Nilsson (Kenneth Gustavsson 46)
Johan Laursen (Eric Fischbein 85)
Michael Nilsson
Yousef Fahkro
Björn Levin (målvakt)