IFK Malmö kunde inte rubba Frölunda

IFK Malmö spelar för det mesta riktigt bra på bortaplan. Resultatmässigt är det dock betydligt sämre, blott fyra poäng på sex matcher. Mot nya serieledarna Västra Frölunda blev det fjärde bortaförlusten efter 0-2 på Ruddalen.

– En trend verkar det som. Tre senaste bortamatcherna då även inklusive cupmatchen mot Göteborg har vi spelat bra, men vi har väldigt svårt att få ut något av spelet, sade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Det började mot IFK Göteborg i Svenska Cupen. 0-3 en bit i andra blev till slut 2-3, men borde varit oavgjort efter ordinarie matchtid.

Mot Västerås låg man under med 0-1, kvitterade till 1-1, men VSK replikerade omedelbart till 2-1 som också blev slutresultatet. I den matchen var IFK det spelmässigt bästa laget.

På onsdagen mot Frölunda kunde och skulle det ha blivit åtminstone en poäng. Visserligen började hemmalaget bäst första kvarten och hade bland annat ett skott i stolpen av George Mourad. Därefter var det dock stora stunder IFK Malmö, men utan resultat.

– Vi hade emellanåt en fast press mot Frölunda-målet. Deras backlinje är inte hundraprocentigt samspelt och det utnyttjade vi riktigt bra med våra djupledsgående forwards, men som vi missade

Fredrik Jönssons vassa skott dryga halvtimmen in i matchen var nära att ge "di gule" ledningen, men en fantastisk räddning av duktige hemmakeepern Joakim Olsson förhindrade nätkänning.

En chanskavalkad sista minuterna av första halvlek resulterade i att Frölunda kunde ta ledningen då George Mourad i jämnhöjd med straffpunkten pricksköt in bollen i IFK-målvakten Mattias Filipanics högra hörn.

– Det märks att Frölunda är ett topplag. De utnyttjade chanserna som de fick och hade också det där lilla extra flytet som krävs, menade IFK-tränaren.

Andra halvleken innebar en intensiv press mot Joakim Olsson i Frölunda-målet. En dubbelchans till kvittering hade man efter 79 minuter då Martin Abrahamsson och Jörgen Svensson var fria med målvakten.

Joakim Olsson släppte retur på Abrahamssons skott och bollen gick ut till Svensson som två meter från mållinjen sköt rätt i händerna på målvakten.

– Där skulle vi gjort mål, ett sådant läge får man definitivt inte missa. Dessutom hade Martin Alm en språngnick som mycket väl kunde gått in.

En stor skillnad mellan lagen är att Frölunda har mer hjältematerial, spelare som ensamma kan gå in och avgöra en hel match. I IFK Malmö är det mer kollektivet som gäller.

Två minuter före slutet fick man se ett exempel på det när Arash Bajat
dundrade iväg ett skott från 30 meter som satt klockrent i krysset, vilket givetvis avgjorde matchen.

– Tyvärr är det nog så, men att vi inte lyckades ta poäng i denna match är jag ruskigt besviken på, vi var värda åtminstone 1-1 för jag är otroligt nöjd med hur vi spelmässigt genomförde matchen.

Tidigare har kommunikationen mellan backlinjen och målvakten Mattias Filipanics varit en aning bristfällig vilket har lett till en del insläppta mål som det i normala fall inte hade blivit. Av detta syntes inget mot Frölunda.

– Målen som vi släppte in i denna match berodde inte som tidigare på stora individuella misstag. Filipanics gjorde kanske sin bästa match för året, berömde Patrik Johansson.

– Han var rätt placerad vid de flesta situationerna. Och skottet som Arash Bajat firade av i första halvlek är det inte många som hade tagit.

Annars var hela backlinjen och framförallt innerbackarna Martin Alm och Fredrik Jönsson duktiga. Framåt var Magnus Eriksson företagsam.

Närmast väntar hemmamatch mot IFK Norrköping som bara spelade 2-2 i derbyt mot bottenlaget IF Sylvia på onsdagen.

Hometeam: VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-0
Arena: Ruddalens IP
Crowd: 836
Referee: Sven-Martin Åkesson, Kode, Henrik Bogdan, Göteborg, Marie-Louise Svanström, Trollhättan
Goal: 1-0 (44) George Mourad, 2-0 (88) Arash Bajat
Homewarning: Björn Lundberg, Calle Rendahl
Home sent of: –
Homempv: Joakim Olsson
Awaympv: Mattias Filipanics
Hometeam Squad: Joakim Olsson

Björn Lundberg
Alexander Petras
Ante Maletic
Calle Rendahl

Ola Johansson
Jonas Bjurström
Arash Bajat
Andreas Nilsson

Markus Skogvard
George Mourad
Hometeam Sub: Lars-Gunnar Carlstrand (Markus Skogvard 84)
Jonatan Gerth (Andreas Nilsson 89)
Christian Westerberg
Erkan Saglik
Carl Hagberg (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Nikolaj Rasmussen
Dan Ingvarsson
Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Niclas Öberg
Awayteam Sub: Jörgen Svensson (Magnus Eriksson 75)
Marcus Svensson (Fredrik Jönsson 77)
Gergin Yilmaz (Martin Abrahamsson 85)
Luan Topalli
Kenneth Mattsson (målvakt)