En Björn på nätet

Björnen hänger i majstången och skådar
Sommaren är här på riktigt (och då glömmer vi vädret som väntar), superettan har fullföljt sin elfte omgång, det talas bandy i föreningen och handbollen bygger upp inför säsongen. Det är mycket som syns bland löv och blomster.

Häromdagen besökte jag Ravlunda skjutfält. Många minnen, från harvande och prickskjutning mot gamla stridsvagnvrak för många år sedan, dök upp och visualiserades när jag kände igen detaljerna i terrängen. Skälet till besöket var ändå inte att minnas krigslekarna, utan var mycket fredligare än så, fågelskådning. För första gången på mycket länge fick jag lyssna på sommargyllingens flöjtande låt och beskåda smådoppingparens föräldraaktiviteter. En sådan solig dag med rara flygfän glömmer man t.o.m. fotbollens värld för en stund. Men på onsdagen var jag åter tillbaka i den sfären, där vi gulingar kastas mellan hopp och förtvivlan.

""I matchen i går mot Västra Frölunda kan väl ingen påstå att vi var favorittippade, men fotbollen är inte logisk så visst fanns det en tro på en IFK-vinst. Eftersom jag följde matchen via internet (svenskfotboll.se) fick jag nöja mig med den detaljfattiga och sporadiska rapportering som där serveras. (Radiosporten tyckte uppenbart inte att det var värt att ha en reporter på plats, trots att man bara hade en allsvensk match att bevaka, varför vi inte gavs något av värde därifrån.) Ett mål för Fröunda i sista minuten av första halvan och ytterligare ett i sluttampen av den andra, avgjorde matchen i göteborgarnas favör. Efter IFK:s uddamålsförlust på Arosvallen och den nervpirrande vinsten mot Falkenberg, blev det nu en 0-2 förlust mot topplaget i superettan. Eftersom jag inte var där, kan jag inte kommentera matchbilden. Svenskfotboll.se gav, när man såg på skott, frisparkar och hörnor, en bild av Frölundadominans uppblandad med perioder av IFK-tryck. Jag rekommenderar Mickes referat på denna hemsida. Där kan man bl.a. utläsa att IFK Malmö hade åtskilliga "feta" målchanser, som med lite flax (och en annan mindre lätträffad Frölundamålvakt) hade kunnat ge både ledningsmål och poäng, och att Mattias i målet enligt Patrik gjorde sin kanske bästa match för året och att Patrik tyckte IFK hade förtjänat ett 1-1-resultat. I Sydsvenskan citeras Frölundas tränare som säger: "IFK Malmö är tunga att möta. Det gjorde att vi inte orkade hålla uppe spelet i andra halvlek." Ja, det är inte svårt att vara storsint i segersits.
""Mötet med Falkenberg i söndags blev en onödigt spännande upplevelse (fast spänning är kul när det slutar bra). Ett snabbt mål i "baken" efter knappt en kvart, var frukten av en felträff som Jonas D. får ta på sig. P.g.a. detta måste IFK spela ut bollen över kortlinjen och på hörnsparken tycktes hela det gula laget ha vuxit fast i sina positioner. Ingen störde Jens Josefsson, som lugn och rutinerat placerade bollen vid sidan av Mattias, som stannat på sin mållinje. När sedan Ivan M. fick vandra av planen (helt korrekt dömt), efter en mindre vällyckad glidare, då såg det mörkt ut på den småregniga IP. I andra halvan blev det först riktig fart på IFK när Mange kom in på plan. Han for, som en nyutsläppt kalv på ängen, in på hallänningarnas revir och stökade på egen hand till det för deras försvar. Inte oväntat togs han bryskt och den frispark som följde, den gjorde Glenn till dagens behållning när han satte bollen i det bortre krysset. Men vad gjorde Falkenbergs målvakt egentligen. Satte upp en tvåmannamur framför sin vänstra målhalva och gömde sig sedan bakom dessa spelare? Bara att tacka och ta emot, eller hur Glenn? Efter ytterligare en (lite mer tveksam) utvisning, då Marcus fick lämna gräset, verkade det som att en poäng kändes säker. Men Magnus Eriksson ändrade på detta och lyfte snyggt in 2-1-målet med iallt 5+3 minuter kvar att spela. Det var åtta minuter som kändes som det dubbla för alla nagelbitande supportrar på läktaren, men IFK spelade av matchen på ett taktiskt riktigt sätt. Summerar man så var det ingen höjdarmatch spelmässigt, dessutom alldeles för många utdelade kort (9) av en inkonsekvent domare, men ändå en kväll som gav både underhållning och spänning, och det var helt klart lättare att ta sig hem i regnet än om resultatet stannat vid 1-1, för detta var en match som IFK skulle ha vunnit rätt enkelt om inte man hade varit två man kort.

När jag måndag morgon vecklade upp Sydsvenskans tabloida C-del, var det lätt att hitta rubriken: "IFK Malmö vände 0-1 till 2-1-seger". Men i brödtexten hittade jag sedan bara några ynka rader om resultatet. Inget referat, inga bilder. Då börjar man ju undra, men sedan såg jag en liten fotnot: "På grund av tekniska problem tvingades Sydsvenskans referat från Malmö IP utgå. Vi hänvisar till sydsvenskan.se". (Vi rekommenderar givetvis Mickes referat på ifkmalmo.com i stället.) Vari det tekniska problemet bestod och hur man gör när man tvingar ett referat till något vet jag inte. Trist i alla fall att vi inte kunde få ett lika stort och fint reportage som förlorande TFF begåvades med i samma tidning. IFK behöver all publicitet, inte minst efter seger.

På söndag är det så dags att möta IFK-kollegan Norrköping (2 år äldre än IFK Malmö), som har haft en motig vårsäsong hittills. Senast i går blev det bara 2-2 mot hemstadsutmanaren Sylvia, men Peking ska inte undervärderas. Laget slog ju TFF i Trelleborg med klara 4-2 och kommer säkert att bli en utmaning för våra gula mannar. Poängmässigt skiljer det bara en poäng i tabellen mellan lagen efter den 11:e omgången, Norrköping har 14 och en 8:e plats, medan Malmö har 13 på 11:e. Topplagen Frölunda och TFF med 24 poäng var, skuggas av Kalmar 23 och VSK 22. Optimisten säger då att det bara är 11 poäng upp till serieledning för "di gule", medan pessimisten kontrar med att det bara är sju poäng till sistaplatsen och endast fyra för att hamna under strecket. Vi kör den optimistiska stilen eller hur? 19 matcher kvar att spela. 57 möjliga poäng. Nu klättrar vi!

IFK-handboll ser ut att kunna bli något riktigt bra. Förhoppningsvis publikdragande också, för visst kommer de gula fotbollsåskådarna att flytta sina rumpor till Baltiska hallen när den tiden kommer, inte sant? Lämplig marknadsföring och vips så har vi minst tusen på läktarna. Blir det sedan ett vinnarlag av "di gule" då vete katten om inte det kan bli många många flera. Högintressant kommer det i alla fall att bli med en professionell inställning och många nya kompetenta spelare i laget.

""Läste hemsidan och Sydsvenskan för någon dag sedan (okay, jag läser dessa alla dagar) och trodde att det var första april! IFK Malmö gör en nystart, i bandy! Vad i hela fridens dar är detta? Jag och många med mig (antar jag) läste detta med förundran. Visst har vi spelat bandy en gång i tiden, men det var då konstfrusna arenor inte fanns, vintrarna var kallare, publiken var köldtålig och hade inga fritidsalternativ som idag och de accepterade många improviserade matchdagar och speltider. Vi har fortfarande ingen konstis för bandy, publiken är kräsen och vill sitta skönt och varmt (tror inte att Percy N. vill fixa en spelhall i Hyllie för oss) och har nu ett stort urval av aktiviteter att välja mellan. Thorild min vän, har du kollat om det finns ett malmöitiskt intresse för denna sport? Och hur intressant blir det för oss, när hemmamatcherna spelas runt 10 mil från Malmö? Det känns på något sätt fel att sätta IFK:s namn på något som inte hör Malmö till. (Jag tror inte att Hammarby hade haft ett bandylag om man tvingats spela hemmamatcherna på Studenternas i Uppsala). Naturligtvis hade det varit annorlunda om det funnes en konstfrusen bana här, men med tanke på kommunens ekonomi och sparbeting, lär inte Fritid Malmö kunna hoppas på stöd för någon dylik inom överskådlig tid. Spel på Pildammarna? Då krävs en fimbulvinter av sällan skådat slag och det kan man ju inte planera efter, väl? Kan vi inte i stället satsa på t.ex. cricket? Där hänger man (jag) inte heller med. Eller kubb, då kan vi vara med i VM på Gotland varje år? Låter jag negativ och ironisk? Förmodligen, det är jag känd för, men i botten ligger nog det faktum att jag aldrig riktigt har lyckats följa bollen i en bandymatch. Lycka till Thorild. Jag är kanske helt ute på hal is? Men se på bowlingen, hur många IFK:are följer vårt lags fram- eller motgångar idag? (Kanske Micke kan ändra på detta och fixa till lite bollrullarinfo på hemsidan?)

Efter dessa delvis sura uppstötningar från min sida, är det nu dags att se fram emot den midsommar som Staten sedan länge har bestämt skall infalla på en fre-lör. Vi historietrogna vet att midsommardagen är den 24 juni (S:t Johannes dag) och den dagen firar bl.a. danskarna sin midsommar eller sankthansdag. Vi reser en majstång, danskarna tänder sina bål, som är en mycket äldre tradition och som även tillämpas på sina ställen utmed den svenska västkusten. Vara som det vill med det. För de flesta svenskar är midsommarafton liktydigt med stångresning, små grodorna, dragspel och givetvis nypotatis, sill, gräslök, gräddfil, nubbe samt jordgubbar med vispgrädde. Då börjar sommaren och för många även semestern på riktigt. Ser man på solens gång vänder året den 21 juni och dagarna blir sakta kortare igen (just nu är solen uppe nästan 17,5 timmar om dygnet, fast hyfsat ljust ytterligare några timmar, ljusare än så här blir det inte), men det blir nog rikligt med både sol och värme under flera månader framöver, dock lär själva midsommarhelgen bjuda på både regn och blåst (om man ska tro på meteorologernas spåkulor = datorer). Så kom ihåg den gamla klyschan: "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". På söndag ska väl i alla fall solen skina över Malmö IP och peppa gulingarna till stordåd på gröngräset.""

En i sammanhanget lämplig snapsvisa att sjunga till sillen (eller vattenvisa till sellerin om så föredras).
(mel.Gubben Noak)

Gult på planen
gult på planen
det är IFK
Lirar på det gröna
dom är riktigt sköna
Våra pågar
våra pågar
som vi litar på

…..SKÅL för Di gule…..
(Supen tas helst med en klackspark! Eller alternativt med en nick! Den som biter av den får gult kort!)

Små stick och knäppa kommentarer

 • Ang. strålkastarna på IP mitt på dagen. C.G. förklarar att det var ett krav från TV24.
 • Ang. räkningen av Vellingebor den 1/6. IFK Malmös talesman till SDS,Christer Girke, meddelar följande: "150 st Vellingebor är en uppskattad siffra av just en Vellingebo. Jag trodde själv att de var 200 st. Sen får vi inte glömma att det kom förmodligen en del från Höllviken och Trelleborg också". Jag undrar givetvis hur en Vellingebo skiljer sig från andra, medan trelleborgare uppenbart är intetsägande?
 • svenskfotboll.se har en ganska torftig "live"-sändning på nätet. Med lite fantasi skulle den kunna bli bättre. Bl.a. info om frisparkslägen, om var skotten mot mål hamnar (ex. t.v. mitt i, i h. kryss etc) och när spelarbyten sker.
 • Vem vill bli fotbollsdomare? Finns det ett otacksammare jobb? Sekundsnabba, kanske matchavgörande, beslut, buanden och hånfulla kommentarer från läktarna, klagomål från spelarna, ofta långa resor, taskigt betalt och sedan kanske en gnagande självrannsakan över domsluten.
 • Hur mycket pengar kan en fotbollsspelare göra av med? Jag tror att David Beckham får jobba fulltid vid sidan av fotbollen för att få rull på sina 54 miljoner per år (plus mångdubbelt mer i sponsoravtal och kringevenemang). Avundsjuk? Jag? Jovisst!

  Nu får det räcka för den här gången. Patrik och grabbarna: visa nu kamraterna från Norrköping var IFK-skåpet ska stå.

  Glad Midsommar önskar
  BAL/03