När chanserna missades tröt orken i IFK Malmö

IFK Malmö var det bättre laget före paus, men låg likväl under med 1-2. Och förklaringen var hur enkel som helst, det ena laget satte chanserna medan det andra inte gjorde det. Detta gjorde att orken till slut tröt hos "di gule" och IFK Norrköping kunde vända hemåt med en 4-1-triumf.

– Fotboll går ut på att göra mål och att hålla rent bakåt. Detta är något som vi inte klarar av för tillfället, konstaterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Vi hade otroligt mycket spelare felvända innanför straffområdet både när vi anföll och försvarade oss. Ett par av våra insläppta mål är definitivt inte acceptabla, även om Norrköping hade ett riktigt vasst anfallspar.

Firma Antti Sumiala – Niclas Fredriksson satte nämligen tidigt IFK:s försvarare på hårt arbete. Fredriksson som för övrigt verkar gilla Malmö IP – på två matcher i Sylviatröjan där 2001 och 2002 blev det fyra mål. På söndagen iklädd Norrköpings rödsvarta reservdress gjorde han tre mål, alltså ett hattrick.

– Hade jag fått välja en spelare i hela Superettan hade jag flyttat över Niclas Fredriksson hit och då hade vi också varit ett topplag. Det är den lilla skillnaden, vi saknar en klasspelare där framme, erkände Patrik Johansson.

Femton minuter in i matchen inledde Niclas Fredriksson målgörandet. En egentligen lite för långt slagen hörna av Mikael Blomberg nådde en helt omarkerad Fredriksson som enkelt kunde skarva in bollen. Efter dryga halvtimmen var det dags igen då Fredriksson slog till på volley.

IFK Malmö skulle i alla fall få ett mål för sitt oerhörda slit sex minuter före paus. Glenn Holgerssons skott touchades via en Norrköpingsförsvare rätt framför fötterna på Fredrik Jönsson som med ett reflexskott fick den i mål strax intill stolpen.

Att sedan räkna upp hemmachanser som i alla fall några borde resulterat i mål både före och efter det enda målet är ingen svår uppgift. Hetaste chansen var när Martin Abrahamsson slog ett inlägg till en helt fri Nikolaj Rasmussen som totalmissade bollen. Även nämnde Abrahamsson hade två skott strax utanför.

– Våra anfallsproblem handlar mycket om att hitta kvalité i straffområdet, fram dit fungerar allt alldeles utmärkt. Nikolajs miss var ett tydligt exempel men det fanns många sådana, sade Patrik Johansson.

– Ledningen som vi hade i första halvlek var inte alls rättvis. Det kändes precis som om spelarnas kroppsspråk inte uttryckte "spela bollen jag vill ha den". Malmö var då klart bättre, erkände Norrköpingstränaren Stefan Hellberg.

Istället för fortsatt tryck föll Malmökamraterna ihop totalt i andra halvlek. Frustrationen över de missade chanserna blev för stor och i takt med det tröt också orken. Norrköpings orättvisa 2-1-ledning i paus förbyttes i en hur rättvis som helst 4-1-seger. Antti Sumiala gjorde 3-1 och Niclas Fredriksson 4-1 efter solklara frilägen.

– Tredje målet var helt oacceptabelt. Våra försvarare tittade bort, vilket resulterade i att han kom fri med målvakten, dålig fokusering helt enkelt, menade IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

– Man ska tänka på att det är ett otroligt mentalt jobb att spela så bra fotboll, men inte få ut något. Vi saknar kvalité för att göra mål som kan ge oss extra energi att jobba vidare.

Två som i vanlig ordning stod för goda dagsverken i IFK Malmö var Dan Ingvarsson och Glenn Holgersson. Dan som kom från MFF inför den här säsongen och Glenn som varit i klubben sedan 2000 har varit två av säsongens hittills mest tongivande spelare.

Förlusten, IFK Malmös sjunde i årets upplaga av Superettan innebar att laget halkade ner på en tolfteplats i tabellen, eftersom Boden samtidigt spelade 1-1 mot Västerås och gick om på bättre målskillnad. Dessutom vann både Sylvia och Assyriska så det hårdnade till rejält i botten.

Därför är matcherna efter det veckolånga uppehållet som nu väntar av yttersta vikt för IFK Malmö. I tur och ordning möter man Assyriska (b), Boden (h), Åtvidaberg (b), Åtvidaberg (h) och Sylvia (b). Fem matcher mot lag som ligger kring IFK i tabellen och som man därför bör ta poäng av.

– För att tabellen ska få ett någorlunda trevligt utseende till slut är det viktigt att vi börjar plocka rejält med poäng nu. Seger i alla fall tre av matcherna ska vi kunna klara av, betonade Patrik Johansson.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK NORRKÖPING
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-2
Scorefull: 1-4
Arena: Malmö IP
Crowd: 1414
Referee: Johnny Lundbäck, Karlstad, Johnny Sjöström, Lund, Magnus Sjöblom, Landskrona
Goal: 0-1 (15) Niclas Fredriksson, 0-2 (32) Niclas Fredriksson, 1-2 (39) Fredrik Jönsson, 1-3 (73) Antti Sumiala, 1-4 (75) Niclas Fredriksson
Homewarning: Fredrik Jönsson, Magnus Eriksson, Martin Alm
Home sent of: –
Homempv: Dan Ingvarsson
Awaympv: Antti Sumiala
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Nikolaj Rasmussen
Dan Ingvarsson
Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Niclas Öberg
Hometeam Sub: Johan Åkesson (Nikolaj Rasmussen 65)
Gergin Yilmaz (Magnus Eriksson 76)
Marcus Svensson (Martin Alm 82)
Jörgen Svensson
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: Dime Jankulovski

Georgios Karathanasis
Patrik Kieback
Gudmundur Mete
Mikael Ström

Mikael Torin
Mikael Blomberg
Patrik Jönsson
Jani Sarajärvi

Antti Sumiala
Niclas Fredriksson
Awayteam Sub: Hamilton Thorp (Mikael Torin 79)
Johan Roxström (Jani Sarajärvi 84)
Jonas Andersson
Mikael Roth
Andreas Lindberg (målvakt)