Johansson: "Fler utropstecken måste fram"

Tolv hela omgångar är avverkade i Superettan och IFK Malmö befinner sig i ett riktigt utsatt läge. Endast en poäng mer än antal spelade matcher har det blivit och det är också den poängen som skiljer "gulingarna" från Assyriska under nedflyttningsstrecket.

En vecka har gått sedan den snöpliga men inte på något sätt orättvisa 1-4-förlusten mot kamratkollegorna från Norrköping. Tid som ägnats åt att slicka såren och ladda om inför fortsättningen.

Men det har inte varit en vanlig vecka utan en helt träningsfri sådan. Faktiskt den enda under 30 omgångar eller ett drygt halvår långa Superettan.

– Det har varit en mycket trevlig och avkopplande vecka, även om en vecka oftast är för lite för att koppla av helt, kommenterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Hade vi haft i varje fall en fem-sex poäng till hade jag kunnat njuta lite mer av uppehållet, nu blev det trots allt en hel del funderade.

Assyriska är också laget som man inleder seriespelandet mot efter den veckolånga ledigheten. Den matchen och de fyra kommande därefter i tur och ordning: Boden (h), Åtvidaberg (b), Åtvidaberg (h) och Sylvia (b) är något av nyckelmatcher om det ska kunna bli en trevlig höst för IFK Malmö.

– Som jag sagt tidigare bör vi nog vinna i varje fall tre av de matcherna för att vi ska kunna få lite arbetsro och förhoppningsvis även göra en bra sista halva av serien.

Ett oerhört disciplinerat försvarsspel, i mångas mun "äckligt disciplinerat", och snålt även med målfabrikationen har de senaste åren kännetecknat "di gule". Framåt har det i stort sett ut som vanligt, men bakåt har de däremot läckt oroväckande mycket, 15-25 i målskillnad.

Visserligen har ordinarie målvakten Kenneth Mattsson gått och varit fingerskadad och än så länge inte spelat en minut i årets Superetta, men att lägga hela skulden på blott 20-årige reservmålvakten Mattias Filipanics är verkligen till att ta i.

Inledningen gick lysande. I de två första matcherna i serien höll Filipanics nollan och det blev 1-0-segrar. En helt okej genomförd match mot Kalmar slutade med förlust 0-1 men sedan brakade försvarsspelet ihop helt. Café Opera 2-4 och Brommapojkarna 0-5 satte griller i huvudet på många.

– Från och till har det sett riktigt bra ut, men stundtals verkar spelarna ha svårt att lita på "Fili". Det leder till onödiga missförstånd och individuella misstag som stundtals ställt till det riktigt rejält för oss, förklarar IFK-tränaren.

– Kenneth har varit på väg tillbaka rejält ett tag, suttit på bänken i två senaste matcherna så vi får se vem som står i nästa match. Mer vill jag dock inte säga förrän jag tar ut laget till helgen.

IFK Malmö hade vid ingången i Superettan en väldigt bred trupp på 25 spelare. Tre spelare har försvunnit sedan dess, Jens Nordström och Bobby Kociski är utlånade till Bunkeflo respektive Högaborg, medan Marcus Jönsson blivit såld till Helsingborgsklubben. Bredden har minskat men består således.

– Visst är det viktigt att ha gott om spelare, men toppen är det allra viktigaste och det är något som vi haft brist på i år, vi har haft för få utropstecken.

En som hittills kanske gjort sin bästa säsong i IFK är vänsterbacken Glenn Holgersson. Idel bra insatser och den bästa gula spelaren såhär långt, ett av två verkliga utropstecken.

Det andra är Dan Ingvarsson som efter en lite motig inledning har växt till sig och kämpat sig till en ganska trygg plats i startelvan.

– Att få fram fler sådana är väl det som vi måste jobba med. Får man inte fram toppar stimulerar inte heller konkurrenssituationen i truppen på samma sätt, menar Patrik Johansson.

Innan söndagens bortamatch mot Assyriska är det dock först en veckas träning som gäller. Till att börja med ett tvådagars träningsläger i Svarte med tre pass, ett måndag och två tisdag.

– Perfekt för att sätta samman gänget igen. Två dagars träning på annan ort och lite andra aktiviteter är bra för lagsammanhållningen.

Hela truppen är nu också skadefri, vilket innebär att alla följer med dit. Niclas Öberg måste dock lämna in redan efter måndagen på grund av sitt arbete.

– Synd, men övriga är tillgängliga för första gången på väldigt länge. Ska bli kul att se vad Pontus Andersson går för efter sin senaste skada. Bara att hoppas att han kan få vara skadefri ett tag nu så vi kan få lite mer användning för honom, säger Patrik Johansson.

Veckans A-lagsprogram

Måndag: Träning 17:00 i Svarte
Tisdag: Träning 10:00 och 15:00 i Svarte
Onsdag: Ingen träning
Tordag: Träning 17:15 på Malmö Stadion plan 2
Fredag: Träning 17:00 på Malmö Stadion plan 2
Lördag: Ingen träning
Söndag: Assyriska Föreningen – IFK Malmö klockan 18:00 på Bårsta IP