Drömfinal i Malmömästerskapet

Det blir äntligen en final i Malmömästerskapet mellan blått och gult. IFK Malmö fick kämpa för sin plats i finalen men lyckades till slut besegra division 4-laget BK Flagg med 8-6 efter straffar.

– Otroligt starkt att vinna det här med tanke på ihopaplocket som vi var tvungna att göra från olika lag i föreningen, från A-lag ända ner till P16, kommenterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Blandningen mellan de olika årgångarna berodde till stor del på skadelistan i A-laget (åtta stycken), de många matcherna i Superettan, samt att även de andra lagen Tipselit och P16 (P87) matchar ganska flitigt för tillfället.

– Zoran Jovanovic var till exempel den enda ordinarie Tipselitspelaren vi hade, de övriga var bänkspelare och några inte ens det, betonade IFK-tränaren.

Att det inte var något ordinarie lag IFK Malmö kom med syntes verkligen. Den orutinerade backlinjen hade stora problem med Flaggs forwards och det var i många fall bara duktige målvakten Mattias Filipanics som stod i vägen.

Fredrik Jönsson var egentligen tänkt som mittback, men smällen i huvudet som han fick i hemmamatchen mot Åtvidaberg satte stopp för det. I hans frånvaro kom P87-spelaren Hajriz Maloki in i den andra halvleken och stod för den kanske stabilaste insatsen bakåt.

– Det hade definitivt inte varit så ihåligt om vi hade haft Jönsson med. Hajriz Maloki var riktigt duktig den halvleken som han spelade och jag förstår att han blev vald till bäste spelare i hela turneringen när hans lag vann en turnering i Kalmar förra helgen.

BK Flagg hade de tre vassaste målchanserna i inledningen, men Mattias Filipanics var säkerheten själv. Magnus Eriksson gjorde istället två snabba mål, varav ett på frispark och gav IFK Malmö ledningen.

Strax innan pausvilan reducerade BK Flagg genom Marcus Roth. Det kunde blivit kvittering också, efter att Tanner Caliskan skjutit i ribbans underkant sekunderna innan halvtid.

Andra halvlek var fem minuter gammal när Christian Andersson dundrade in sitt första mål i "di gule" med ett skott från 20 meter. Flagg hann dock både reducera och kvittera innan ordinarie matchtids slut.

– Visserligen kunde vi avgjort vid 3-1 då vi hade ett par lägen, men i sin tur hade också Flagg ett par lägen så oavgjort var ganska logiskt efter full tid, även om det aldrig är bra att tappa en ledning på det viset, sade Patrik Johansson.

– Men orutinen kan vara en bidragande orsak till att vi tappade. Vi backade hem på tok för mycket efter paus och anfallen blev kortare.

Matchen fick ett avgörande på straffar. Båda lagen satte sin första straff, men i den andra omgången räddade Mattias Filipanics straffen från Flaggs Davor Dodik. Därefter var det inget av lagen som missade och sista straffen tog Mattias Filipanics själv hand om till 8-6.

Det var också det rutinerade gardet som fällde avgörandet till IFK Malmös fördel. Förutom Filipanics stod Magnus Eriksson för tre av målen. Christian Andersson börjar allt mer komma in i det och gjorde ett säkert intryck med Martin Abrahamsson på innermittfältet.

– För de rutinerade var väl detta inte precis deras viktigaste match i livet, men de visade en härlig moral och hjälpte de yngre spelarna till att kämpa lite extra, menade IFK-tränaren.

Malmös FF:s deltagande i senior-MM är relativt nytt, så sent som 2000 beslutade man sig för att vara med. Drömmen för arrangerande Fotbollklubbarnas Samorganisation var såklart att få till ett årligt möte mellan "di blåe" och "di gule" i finalen.

Tre första åren gick den drömmen i kras. 2000 levde inte MFF upp till förväntningarna, ej heller 2001, medan IFK åkte ut 2002. Detta året blir dock drömfinalen av och den kommer antagligen att spelas torsdagen den 28/8 klockan 18:30.

– Jag ser fram emot den matchen, bara nu MFF kommer med ett hyggligt lag och inte rent U-lag så ska vi nog också kunna försöka skrapa ihop ett starkt lag, sade Patrik Johansson kryptiskt.

FOTNOT. Målen: 1-0 (16) Magnus Eriksson, 2-0 (24) Magnus Eriksson, 2-1 (40) Marcus Roth, 3-1 (50) Christian Andersson, 3-2 (66) Stefan Clausen, 3-3 (81) Rickard Koffed, 4-3 Magnus Eriksson (straff), 4-4 Peter Lindsjö (straff), 5-4 Martin Abrahamsson (straff), 6-4 Christian Andersson (straff), 6-5 Sasa Vejsovic (straff), 7-5 Himan Shaker (straff), 7-6 Marcus Roth (straff), 8-6 Mattias Filipanics (straff).

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: BK FLAGG
Awayteam form: –
Scorehalf: 3-3, 2-1
Scorefull: 8-6
Arena: Heleneholms IP
Crowd: 93
Referee: Jesper Persson, Malmö, Daniel Mårtensson, Malmö, Vlatko Kralev, Malmö
Goal: Se fotnot
Homewarning: Luan Topalli
Home sent of: –
Homempv: Mattias Filipanics
Awaympv: Marcus Roth
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Luan Topalli
Richard Adamczyk
Josip Lukic
Himan Shaker

Aziz Husseini
Christian Andersson
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic

Magnus Eriksson
Ahmed Abed el Karim
Hometeam Sub: Armend Kryeziu (Ahmed Abed el Karim 46)
Hajriz Maloki (Luan Topalli 46)
Nima Modyr (Zoran Jovanovic 75)
Blerim Mullici (Armend Kryeziu 80)
Adnan Zukancic (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –