10-3 på tre matcher av IFK Malmö

Många hade säkert börjat tvivla på IFK Malmös kapacitet efter de många förlusterna i Superettan. Men med lite kontinuitet i laget har "di gule" nu verkligen börjat få flax under vingarna och 4-1 mot tabelltvåan Västra Frölunda IF var tredje raka segern.

Vinsten var inte bara den tredje raka, utan också den andra i följd mot topplag från Göteborg. I söndags blev det 3-0 mot BK Häcken och tillsammans med 3-2 mot Sylvia är nu målskillnaden uppe i 10-3 på de tre senaste matcherna.

– Det är bara uppåt för tillfället. Vårt ständiga kämpande har börjat ge resultat, spelet kommer av sig själv. Harmonin i laget är kanske också bättre än någonsin, konstaterade en själaglad Patrik Johansson, tränare i IFK Malmö till ifkmalmo.com.

I tabellen börjar det jämna ut sig i och med att alla slår alla. Visserligen har samtliga ännu inte spelat 19 omgångar, men tills vidare har IFK Malmö klättrat en placering och ligger nu på tionde plats.

– Vi spelar så bra som vi har kapacitet till, även om jag känner att det kanske fortfarande finns ännu mer att pressa ur det här gänget. Tror dock aldrig vi har varit bättre, menade Patrik Johansson.

Spelmässigt var det väl hyfsat jämnt inledningsvis men stundtals spelade också IFK Malmö ut Frölunda med ett fyndigt anfalls- och djupledsspel. Ledningen dröjde dock till den 38:e minuten.

Jörgen Svensson vann bollen vid mittplan, löpte upp i banan innan han skickade en stickare till Magnus Eriksson. Frölundamålvakten Joakim Olsson rusade ut, men efter ett motlägg fick Magnus den med sig och ur en snäv vinkel sköt han in bollen.

– Jag blev lite nervös i det läget. Målet var ju helt öppet och sedan kom backen. Den snuddade också vid Frölundaspelaren innan den gick upp i nättaket, förklarade skyttekungen Magnus Eriksson med sju mål hittills i år.

Samspelet mellan anfallarna Magnus Eriksson och Christian Andersson, samt offensiva mittfältaren Jörgen Svensson fungerade bra. Visserligen var det bara "Mange" som fick näta denna gången.

– Sedan vi fick Christian har anfallet fungerat allt bättre och Jörgen har verkligen hittat sin plats igen. Han spelade också där i tvåan och gjorde en hel del mål, alltså är det inte oväntat att det fungerar så pass bra, sade Magnus Eriksson.

Fem minuter in på den andra halvleken kvitterade Frölunda lite snöpligt. Efter skott från George Mourad studsade bollen lite konstigt och ställde helt IFK-försvaret. Repliken skulle dock inte vänta efter att IFK Malmö fått en straff.

Magnus Eriksson som var placerad strax innanför straffområdet blev klockrent kapad på benen och straffen var solklar. Magnus fick dessutom en armbåge i samma läge och utgick tillfälligt med en rejäl fläskläpp. Straffen tog Glenn Holgersson säkert hand om.

– Viktigt att vi inte gick ner oss efter kvitteringen som vi haft en tendens att göra, nu slappnade vi inte av och deppade utan fortsatte att jobba och det gav utdelning, kommenterade Patrik Johansson.

Frölundas bästa period i matchen var efter IFK:s 2-1 då man hade en hel del avslut. När det inte blev några mål kom istället 3-1-målet som en blixt från en klar himmel. Marcus Nilssons precisa skott från ungefär 15 meter inne i straffområdet hittade rätt.

– Det var sedan dödsstöten för oss. IFK Malmö var riktigt bra, hade en fantastisk aggressivitet, samtidigt som vi hade ett alldeles för dåligt försvarsspel och hade det allmänt jobbigt, summerade Frölundatränaren Peter Friberg.

– Anledningen till att Frölunda hade det kämpigt hoppas jag var för att vi är jobbiga att möta för tillfället. Vårt anfallsspel var ruskigt bra idag, kontrade IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

Magnus Eriksson, Christian Andersson, Jonas Danielsson, Jörgen Svensson, Ivan Milosevic, Glenn Holgersson, det fanns många segerherrar. Man får inte heller glömma Niclas Öberg som fastställde slutresultatet till 4-1.

Ta bara en sådan som Marcus Svensson, komma in efter en halvtimmes spel helt ouppvärmd och ersätta mittbacken Fredrik Jönsson som hade fått en rejäl smäll på knäet (preliminärt meniskansträngning). Och dessutom göra det på ett utmärkt sätt.

– Han var strålande. Sedan måste vår lagkapten Jonas Danielsson ha en eloge, som han springer. Annars är det ingen nämnd och ingen glömd tycker jag, det var en laginsats, sade Patrik Johansson.

För bara några omgångar sedan stod IFK för ett riktigt bottennapp hemma mot Åtvidaberg, man var riktigt indragen i bottenstriden och självförtroendet var kört i botten trodde de flesta. Bara ett par omgångar senare är man ett vinnande lag igen med ett spel som övertygar.

– Hade det varit någon som aldrig sett oss hade man kunnat tro att det var två helt olika lag som spelade, betonade Magnus Eriksson. Det är ett helt annat go nu och vårt nya system (diamant) är som klippt och skuret. Jag tror vi kan ta Norrköping på söndag också.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 4-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 719
Referee: Per-Anders Andersson, Halmstad, Robert Brodin, Lindås, Joakim Flink, Karlskrona
Goal: 1-0 (38) Magnus Eriksson, 1-1 (50) George Mourad, 2-1 (54) Glenn Holgersson (straff), 3-1 (81) Marcus Nilsson, 4-1 (90+1) Niclas Öberg
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: George Mourad
Awaympv: Magnus Eriksson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Martin Alm
Ivan Milosevic
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Martin Abrahamsson
Jonas Danielsson
Jörgen Svensson
Marcus Nilsson

Magnus Eriksson
Christian Andersson
Hometeam Sub: Marcus Svensson (Fredrik Jönsson 30)
Pontus Andersson (Martin Abrahamsson 70)
Niclas Öberg (Magnus Eriksson 78)
Dan Ingvarsson
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Joakim Olsson

Anildo Spencer
Alexander Petras
Ante Maletic
Mats Hedén

Ola Johansson
Jonas Bjurström
Arash Bajat
Andreas Nilsson

Markus Skogvard
George Mourad
Awayteam Sub: Jonatan Gerth (Markus Skogvard 68)
Alejandro Castro
Christian Westerberg
Erkan Saglik
Carl Hagberg (målvakt)