Rysare tog P87 till SM-kvartsfinal

Underläge under stora delar av ordinarie matchtid, men ändå vidare avancemang. IFK Malmös P87 vägrade ge upp i SM-åttondelsfinalen mot Jönköpings Södra IF och lyckades till slut vinna med 8-7 efter straffdramatik.

– Jag är helt överlycklig, kan knappt fatta att det är sant. Just nu vill jag bara ta hela världen i min famn, konstaterade en rörd Kenneth Folkesson, tränare för IFK Malmös P87.

– Min största framgång som tränare och det kan bli ännu bättre. Vilken fantastisk vändning vi gjorde och vilken kämparvilja. Även om det vara några spelare som stack ut var det en riktig laginsats.

Det var två heltända lag som kom ut på Stadsparksvallen. IFK Malmö var något piggare inledningsvis, skapade en rad heta målchanser, men fick ändå en mardrömsstart resultatmässigt. 0-1 redan efter nio minuter.

Paul Havn replikerade visserligen efter 17 minuter efter en sällan skådad soloprestation då han efter en fyrtiometerslöpning tryckte in bollen.

– Egentligen var det väl en Jönköpingsspelare sist på bollen om jag ska vara ärlig, men jag bokfördes i alla fall för målet, menade Paul Havn, en av många gula matchhjältar osjälviskt.

Men glädjen blev inte långvarig. En boll dök ner innanför IFK:s straffområde och vips var 2-1 till Jönköping ett faktum. Rättvist var det knappast, men turen var verkligen inte på gulingarnas sida i den första halvleken.

– Två individuella misstag resulterade i två baklängesmål inte så mycket att säga. Spelar heller ingen roll när vi nu vann, men jag hade nog sett annorlunda på saken om vi förlorat, kommenterade Kenneth Folkesson.

I andra halvlek var IFK Malmö det något bättre laget och med två minuter kvar kom den efterlängtade kvitteringen. Edgardo Menjivar serverade Paul Havn, som elegant tog sig emellan två backar innan han behärskat slog in bollen.

Golden goal om 2 x 10 minuter följde, men utan något avgörande mål. Istället blev det straffar som fick avgöra och när Migjen Shaqiri i den sjunde straffomgången gjorde 8-7 var saken klar.

– Straffar är alltid ett lotteri, men den här gången var det vi som drog vinstlotten, jublade Kenneth Folkesson. Vi visade en oerhörd beslutsamhet och lugn under avgörandet.

Många gula gladde, men för att nämna några Paul Havn med sina två mål, målvakten Nezir Mehmetis matchavgörande räddningar, Edgardo Menjivars ständiga kämpande på topp och Ali Jasims offensiva ytterbacksspel.

– Bara några i ett stort jäkla vinnarlag. Jag är inte missnöjd med någons insats och det är ju så det ska vara. Alla ska vara bra menade IFK-tränaren.

I kvartsfinalen får man nu möta Högaborgs BK på hemmaplan. Vill allt sig väl får man också spela inne på Malmö IP. Matchen kommer spelas att spelas antingen den 11-12/10 eller 18-19/10.

Jönköpings Södra IF – IFK Malmö 7-8 (2-2, 2-1)

Arena: Stadsparksvallen
Domare: Glenn Carlsson, Jönköping, Patrik Junheim, Jönköping, Jonas Ottosson, Huskvarna
Mål: 1-0 (9) Joacim Ssempasa, 1-1 (17) Paul Havn, 2-1 (20) Oskar Petersson, 2-2 (78) Paul Havn, 3-2 Fredrik Fendrich (straff), 3-3 Matko Scapec-Kukina (straff), 4-3 David Blomkvist (straff), 4-4 Paul Havn (straff), 4-5 Blerim Mullici (straff), 5-5 Andreas Johansson (straff), 6-5 Oskar Petersson (straff), 6-6 Edgardo Menjivar (straff), 7-6 Martin Stengel (straff), 7-7 Ahmed Tamim (straff), 7-8 Migjen Shaqiri (straff)
Varningar: Irnes Gavranovic (JSIF), Blerim Mullici, Juan-José Cruz Jarlhov, Matko Scapec-Kukina (IFK)

IFK MALMÖ (4-4-2)

Nezir Mehmeti

Ali Jasim
Migjen Shaqiri
Hajriz Maloki
Lirim Sali

Blerim Mullici
Matko Scapec-Kukina
Juan-José Cruz Jarlhov
Ahmed Tamim

Paul Havn
Edgardo Menjivar

Avbytare

Carl Holm
Cliff Berger
Darjan Maletic
Tawfiq Shams
Philip Esbjörnsson (målvakt)