Svenska mästarna lekte med IFK Malmö

Redbergslids IK, jodå, ingen tvekan om vem som är elitseriens ledare. IFK Malmö var chanslösa denna måndagskväll i Baltiska Hallen. 37-24 till RIK talar sitt tydliga språk och segern var – vilket ju siffrorna också visar – odiskutabel.

IFK Malmö hängde med första tiominutersperioden och hade 6-5. Men sedan grupperade RIK ut sitt försvar och IFK fick jobba, jobba och åter jobba för att komma till.

Nästa femminutersperiod gick RIK till 11-7-ledning som blev 20-14 i halvtid. Och det syntes egentligen inga spår på att IFK skulle komma in i matchen igen.

Medan RIK satte sina chanser utan att behöva anstränga sig alltför mycket och det gick väldigt enkelt, så missade IFK alltför många kontringar.

I RIK:s mål stod också tjeckiske landslagsmålvakten Martin Galia och vi räknade till 18 räddningar, många kvalificerade i frilägen för IFK.

Tomas Drivstedt, som kom in i IFK-målet i början av andra halvlek motade 11 bollar. Han var inte dålig men fick inte alltför stor hjälp.

Men det finns knappast någon anledning till någon individuell spelarkritik i IFK Malmö, man var helt enkelt snäppet för små mot ångvälten från Göteborg.

Lite kul kändes det förhoppningsvis ändå för 19-årige Rickard Roos som fick vara med mot slutet och gjorde både sitt första och andra elitseriemål och också lovades mer speltid av tränaren Ion Vargalui efter matchen.

Vargalui var stor i förlusten och hyllade RIK:

– Vi spelade inte mot laget RIK, vi spelade mot en maskin. Vi är i elitserien för första gången på 15 år, RIK har ett helt annat tempo, rena Bundesligafarten. Jag måste också uttrycka min beundran för Magnus Wislander. Är han på sitt 40:e år? Är det inte 23!

– För oss gäller det att vinna de rätta matcherna. RIK var för bra för oss den här dagen. Vi behöver några dagar eller veckor till på oss. Resultatet var rättvist, kanske lite för många bollar eftersom vi missade lite för mycket. Men rättvist, som sagt!

Magnus Wislander, visst måste man beundra honom. Han tycks orka hur mycket som helst. Den knappa förlusten i Champions League mot Flensburg i lördags tycktes inte sitta i benen.

-Nej, absolut inte. Vi har inte tränat sedan dess. Mot Flensburg var vi inte nöjda med försvarsspelet. Det hade vi lite problem med i början av matchen idag också, men sedan vi flyttat fram försvarsspelet i banan fick vi kontrollen.

– Vi var besvikna efter matchen mot Flensburg, men det var kul att komma till Malmö. En fin hall och mycket folk, tyckte Magnus Wislander.

1092 personer var på plats och applåderade belevat RIK:s uppvisning, för det var ju så det var. Bäste målskytt Daniel Grobelny med 7 mål, hos RIK säkre straffskytten Henrik Lundström med 10.

”Vi måste vinna de rätta matcherna”, sade Vargalui. En sådan match är det på söndag borta mot jumbolaget Alingsås. Nästa hemmamatch är mot Kroppskultur måndagen den 27 oktober.

Elitserien är ännu i sitt inledningsskede. Vi säger det igen – IFK Malmö har trots några smärtsamma nederlag kvaliteter för att etablera sig som ett elitserielag.

Text: Peter Kastensson

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: REDBERGSLIDS IK
Awayteam form: –
Scorehalf: 14-20
Scorefull: 24-37
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 1092
Referee: Per-Ola Björk, Malmö, Krister Andersson, Trelleborg
Goal: –
Homewarning: Daniel Hedlund 2, Erik Hagelin
Home sent of: –
Homempv: Daniel Grobelny
Awaympv: Henrik Lundström
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Torbjörn Jacobsson

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Erik Hagelin
Daniel Hedlund
Mattias Lindkvist
Daniel Thysell
Daniel Grobelny
Pär Winkvist
Andreas Agerborn
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Sebastian Geissler
Hometeam Sub: Daniel Grobelny 7
Magnus Nilsson 3
Sebastian Geissler 3
Andreas Agerborn 2
Erik Hagelin 2
Marius Vargalui 2
Mattias Lindkvist 2
Rickard Roos 2
Daniel Hedlund
Awayteam Squad: Martin Galia
Linus Bohlin

Martin Frändesjö
Martin Matas
Henrik Lundström
Lars Bernhardsson
Anders Franzén
Magnus Jernemyr
Fredrik Pettersson
Joacim Ernstsson
Staffan Henriksson
Fredrik Lindahl
Magnus Wislander
Björn Grön
Awayteam Sub: Henrik Lundström 10 (4)
Fredrik Lindahl 6
Magnus Wislander 6
Joacim Ernstsson 5
Fredrik Pettersson 4
Anders Franzén 2
Lars Bernhardsson 2
Martin Frändesjö
Martin Matas