IFK Malmö vädjar om hjälp

Hårt arbete och några pytsar framåt. IFK Malmö skulle klara nytt kontrakt av egen kraft. Men efter 2-2 mot redan nedflyttningsklara BK Forward är det inte säkert att det räcker med seger i sista omgången mot Gefle IF.

– Jag hoppas för guds skull att Boden tar Falkenberg eller det i alla fall slutar oavgjort. Det blir nervöst så det räcker mot Gefle även om resultaten skulle gå vår väg, konstaterade IFK Malmös tränare Leif "Fille" Ohlsson till ifkmalmo.com.

Om Boden skulle vinna är avståndet för "di gule" till Falkenberg under strecket två poäng – till skillnad från en poäng som det var inför omgången. Med lite flyt kan alltså läget ha förbättrats trots lördagens onödiga poängförlust.

Blir det tvärtom – det vill säga att Falkenberg besegrar Boden är hoppet om nytt kontrakt betydligt mindre. Avståndet till hallänningarnas fördel är då en poäng. Då krävs det att IFK Malmö vinner mot Gefle samtidigt som Falkenberg tappar poäng mot Åtvidaberg.

– Om nu inte…scenarierna är många. Boden kan ju också åka ur om både vi och Falkenberg vinner rubbet, samtidigt som de även förlorar sista matchen. Mycket kan hända och vi har definitivt inte gett upp.

Även om Gefle är klara efter 2-0-segern mot IF Sylvia blir det mycket svårt att vinna. IFK Malmö har – håll i hatten – fyra avstängningar som besvärar. Dessutom åkte man på två skador.

Största orosmolnet är att 13-målsskytten Magnus Eriksson är avstängd. Domaren Jonas Hagberg såg något som inte någon annan upptäckte och drog upp det gula kortet i den 90:e minuten.

– Bland det värsta jag har varit med om. Förstod inte var han hittade den varningen någonstans, suckade Leif Ohlsson.

Hela anfallsparet får bytas ut, även Marcus Nilsson är avstängd. De andra två som syndade var Ivan Milosevic och Johan Åkesson. Skulle dessutom både Jonas Danielsson och Martin Alm vara obrukbara efter sina ljumskskador är det riktigt illa.

– Nu gäller det att få ihop ett lag mot Gefle. Har jag inte räknat fel blir jag tvingad att ta med några Tipselitspelare.

Egentligen hade det inte behövt bli det minsta nervöst om IFK Malmö gjort sitt jobb. Trots läget i tabellen var det Forward som ville mest, gick segrande ur de flesta närkamperna och var närmast segern. Man hade också ledningen två gånger om innan IFK kvitterade.

 • 0-1 (8). Ivan Milosevic ruffade, fick gult kort och orsakade en frispark. Frisparken tog sedan Peter Olsson hand om och via Henrik Andersson styrdes den i mål.
 • 1-1 (18). Johan Åkesson kom fram på högerkanten och tio meter från mål lyfte han in den i Forward-målvakten Claes Lundbergs bortre hörn.
 • 1-2 (32). Stort sjabbel i IFK-försvaret. Peter Olsson fick stå helt omarkerad och med ett markskott satt bollen i krysset.
 • 2-2 (35). I princip en repris av Forwards 2-1-mål. Skillnaden var att det var på högerkanten och det var Magnus Eriksson som höll sig framme.

  Andra halvlek var under all kritik. "Di gule" hade mycket boll, men lyckades inte skapa en enda riktigt kvalificerad målchans. Det närmaste man kan kalla målchans var Glenn Holgerssons skott som gick strax över.

  Två av de få som verkligen kämpade var Martin Alm och Magnus Eriksson. En Forwardsspelare var nära att komma helt fri med målvakten Mattias Filipanics, men Martin Alm, säkert tio meter ifrån rusade fram och bröt. Vilken vilja!

  – För övrigt var det riktigt dåligt. Jag trodde vi skulle kunna ta tag i det i andra, men det blev precis tvärtom. Vi var otroligt handlingsförlamade, menade Leif Ohlsson.

  – Inställningen var inte heller godkänd. Man måste kunna kräva mer av spelare på den här nivån. Jag är mycket besviken.

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: BK FORWARD
  Awayteam form: 3-5-2
  Scorehalf: 2-2
  Scorefull: 2-2
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 744
  Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Thomas Löfstrand, Hisings Kärra, Henrik Bogdan, Göteborg
  Goal: 0-1 (8) Henrik Andersson, 1-1 (18) Johan Åkesson, 1-2 (32) Peter Olsson, 2-2 (35) Magnus Eriksson
  Homewarning: Ivan Milosevic, Johan Åkesson, Magnus Eriksson, Marcus Nilsson
  Home sent of: –
  Homempv: Martin Alm
  Awaympv: Modou Jallow
  Hometeam Squad: Mattias Filipanics

  Anders Jemail
  Ivan Milosevic
  Martin Alm
  Glenn Holgersson

  Johan Åkesson
  Jonas Danielsson
  Jörgen Svensson
  Marcus Svensson

  Magnus Eriksson
  Marcus Nilsson
  Hometeam Sub: Nikolaj Rasmussen (Marcus Svensson 65)
  Martin Abrahamsson (Jonas Danielsson 74)
  Christian Andersson (Marcus Nilsson 83)
  Pontus Andersson
  Freddie Roth (målvakt)
  Awayteam Squad: Claes Lundberg

  Niklas Widmark
  Magnus Wikström
  Stefan Larsson

  Jonas Sundelin
  Daniel Jansson
  Samuel Mokede
  Modou Jallow
  Peter Olsson

  Ola Lundgren
  Henrik Andersson
  Awayteam Sub: Niklas Anttonen (Jonas Sundelin 69)
  Andreas Kling (Ola Lundgren 78)
  Marcus Johannesson
  Roberth Ekström
  Henrik Askerblom (målvakt)