SM-guld till IFK Malmös P87

Framgångar har det varit tunt med i IFK Malmös snart 105-åriga historia. En av de största kom fredagen den 31 oktober 2003. Då blev "di gules" 16-årspojkar bäst i Sverige.

Rysare har det varit gott om i SM-slutspelet för IFK Malmö. Även om finalen på Skytteholms IP kanske inte nådde upp i samma spänningsklass. Men jämnt var det och golden goal fick avgöra.

– Helt makalöst är väl ett bra uttryck för att beskriva hur man känner sig efter en sådan här upplevelse, konstaterade en exalterad Kenneth Folkesson efter 2-1 i finalen mot IF Brommapojkarna.

Kenneth Folkesson är namnet på tränaren för IFK Malmös P87. En ibland lite hetlevrad göteborgare som har lagt ned hela sin tid och engagemang på att forma laget till Sveriges bästa.

Vid nyår såg laget disciplinmässigt inte mycket ut för världen. Man tjoade och stimmade på träningarna. Alla var stjärnor i sina egna ögon. Det tog mindre än ett år, sedan var man svenska mästare.

– Det ska egentligen inte gå, men jag har gett mig fasiken på att inte ge upp. Fotbollsmässigt måste det dock poängteras att de var duktiga redan innan jag tog över dem.

– Från att ha varit ett gäng individualister med stora svårigheter att fungera i grupp har det nu verkligen blivit ett sammansvetsat gäng.

Lag kan man definitivt kalla det. Visst fanns det ett par spelare som höjde sig över mängden, men i grund och botten var det en riktigt gedigen laginsats.

Grabbarna slet hårt för varandra. Man hade en mycket bra disciplin i defensiven som så småningom gav utdelning. En utvisning på en BP-spelare i den 38:e minuten öppnade vägen.

– De släppte in oss i matchen och vi kände i halvtid att vi hade stora möjligheter att ta hem detta, betonade Kenneth Folkesson.

Brommapojkarna tog dock ledningen med 1-0 i den andra halvleken, innan Blerim Mullici kvitterade med 13 minuter kvar. Och så kom då Migjen Shaqiris 2-1-mål på golden goal.

Ett efterlängtat mål på stopptid efter 91 minuter som fick hela idrottsplatsen att explodera i ett enda stort gult glädjehav.

Lirim Sali hittade Paul Havn med ett inspel snett inåt bakåt från hörnflaggan. Den gule skyttekungen gick på avslut direkt och bollen hamnade i röran framför mål.

– Men sämre var inte skottet än att den letade sig fram till Migjen Shaqiri som bara hade att peta in den, sade Kenneth Folkesson.

IFK Malmö – IF Brommapojkarna 2-1 efter golden goal (1-1, 0-0)

Arena: Skytteholms IP
Publik: 550
Domare: Johan Hamlin, Enköping, Christian Erenrot, Saltsjöbaden, Johan Toll, Åkersberga
Mål: 0-1 (57) Nabil Rassol, 1-1 (67) Blerim Mullici, 2-1 (90+1) Migjen Shaqiri
Varningar: Michael Almebäck 2, Wille Rickert (IFB)
Utvisningar: Michael Almebäck (IFB)

IFK MALMÖ (4-5-1)

Nezir Mehmeti

Ali Jasim
Nick Holk
Hajriz Maloki
Lirim Sali

Blerim Mullici
Cliff Berger
Migjen Shaqiri
Ahmed Tamim
Edgardo Menjivar

Paul Havn

Avbytare

Armend Kryeziu
Carl Holm
Juan-José Cruz Jarlhov
Tawfiq Shams
Philip Esbjörnsson (målvakt)