Folkesson lämnar – trots allt

Den förste december var det allmänt uppåt i IFK Malmö. Kenneth Folkesson, succétränaren som fört P87-laget till klubbens första SM-guld genom tiderna hade bestämt sig för att stanna.

Men jublet blev inte långvarigt. Lika snabbt som han hade ändrat sig i positiv bemärkelse ändrade han sig igen – på ett negativt sätt för "di gule". Efter bara ett år vänder han nu tillbaka till andra sidan Malmö Stadion och Malmö FF där han blir juniortränare.

– Erbjudandet som jag fick kunde jag bara inte motstå. Det ger mig helt andra möjligheter och mer tid att utöva mitt arbete, konstaterar Kenneth Folkesson till ifkmalmo.com samtidigt som han erkänner.

– Jag är blå ända in i själen. I sex år har jag varit i Malmö FF, men bara ett i IFK Malmö. Inte blir jag gul för det, även om jag önskar föreningen all lycka även i framtiden. Denna utmaningen smäller högre.

I IFK Malmö är givetvis besvikelsen stor över att en sådan framgångsrik och populär tränare som Kenneth Folkesson lämnar. Förutom SM-guldet har han varit med och tagit några verkligt meriterande turneringssegrar.

En tränare går alltid att ersätta, menar de som ifkmalmo.com har talat med, men han har varit så mycket mer. Inte nog med att han hjälpt till där det som bäst behövts. Han är en naturlig stämningshöjare som försöker lösa alla problem som uppstår.

– Stor förlust inte bara för IFK utan för hela Malmöfotbollen. När vi får hit bra ledare är det synd att de inte stannar längre än ett år. Men vi är vana vid att det är så, säger en person med god insikt i föreningen som valt att vara anonym.

Vem som tar över juniorlaget är redan klart, men ännu inte officiellt. Klubbens sportchef Leif "Fille" Ohlsson kan dock bekräfta att man har hittat ett bra namn, som kommer offentliggöras inom kort.

– Ett välkänt namn med fina tränarmeriter, berättar Leif Ohlsson. Han är som klippt och skuren för uppdraget. Spelarna ska bara ha reda på det först, sedan kommer jag även att avslöja det för alla supportrar på hemsidan.