Starkt IFK-kollektiv besegrade HIF

Det kan svänga snabbt inom fotbollen. För en knapp vecka sedan var IFK Malmö helt under isen. 0-5 blev det mot Trelleborgs FF. På fredagen övertygade division 2-klubben när man besegrade en ungdomlig variant av Helsingborgs IF med 3-1.

Anders Grimberg hade inför matchen beordrat ett kortare och mer intakt kollektivt spel. Dessa detaljer hade inte alls fungerat mot TFF, men gjorde det riktigt bra mot ett HIF som hade problem med att hitta strukturen i sitt spel.

– Vi lyckades blockera deras ytterbackar, så de hade mycket svårt att komma genom vårt försvar. Det är kul att kunna konstatera att vi spelade som vi hade sagt, sade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Matchen var välbesökt. Hela 150 åskådare hade hittat ut till konstgräsplanen på Laröds IP. Låt vara att nästan alla var HIF-are. Fem stycken kunde hemsidans utsände hitta med känslor för IFK Malmö.

Om åskådarna var många var den övriga delen av inramningen dyster. Dimman hade lagt sig tung över planen. Stundtals var det mycket svårt att se vad som skedde. Dessutom var det ruggigt kallt.

Det gjorde IFK Malmö ingenting. Redan efter fem minuter tog man ledningen med 1-0. Johan Åkessons högerhörna träffade perfekt. En elegant skruv över muren via en HIF-försvarare och in i mål. Lite turligt kan tyckas så här fredagen den 13:e.

– Den start som vi behövde. Vi kom in i matchen från första början och kunde agera som det var tänkt. Sedan var det bara att köra på, även om det var riktigt jämnt, betonade Anders Grimberg.

Helsingborg tilläts kvittera tio minuter in i andra halvlek. En utjämning som kom väldigt lägligt. Då hade halva tiden gått av de tjugo minuterna som HIF kontrollerade matchen ganska rejält. En period då IFK Malmö hade vissa problem.

Trots övertaget kunde inte heller HIF under denna period skapa speciellt mycket. Riktigt farligt framför IFK-målet var det bara vid ett par tillfällen. De gångerna agerade målvakten Abdul Semwanga-Nyende lugnt och behärskat.

– Vår lägstanivå var väldigt låg då. Spelarna hade problem att hitta sina positioner och det var lite för stora avstånd mellan lagdelarna. Men det rättade till sig ganska snabbt.

IFK Malmö kom dock tillbaka in i matchen. Sista kvarten hade Kanariefåglarna det mesta av spelet. Hur rättvist som helst skickade också Niclas Öberg in 2-1 efter ett fint samarbete med Magnus Eriksson innan Marcus Nilsson kunde sätta dit 3-1 på straff.

En viktig seger för "di gule" efter debaclet mot TFF senast. Självförtroendet kan behöva någon vinst mot bra motstånd så här års, även om det är först när serien börjar som det räknas.

– Jag tycker att vi gjorde oss förtjänta av att vinna. Vi var aggressivare än HIF, ville på något sätt mer. Det var det som fällde avgörandet till slut, påpekade IFK-tränaren.

Främst omställningarna var vägvinnande. Defensiven renderade i ett kontringsspel där ytterbackarna snabbt skickade upp bollar mot anfallarna att jobba på. Magnus Eriksson var riktigt het. Vann mycket boll och skapade många målchanser.

– Det var också så det gick till när vårt andra och tredje mål kom. Med snabb omställning och hög aggressivitet. Presspel för att använda ett av mina uttryck, menade Anders Grimberg.

Samarbetskollegan och division 3-klubben Kirseberg IF står på tur i nästa träningsmatch för IFK Malmö. En chans för de gula supportrarna att se sina favoriter på hemmaplan igen. Senast var den 31/1 då det blev 4-0 mot GIF Nike.

Hometeam: HELSINGBORGS IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 1-3
Arena: Laröds IP
Crowd: 150
Referee: Andreas Kovacs, Bjuv, Lars-Göran Johansson, Älmhult, Peter Magnusson, Växjö
Goal: 0-1 (5) Johan Åkesson, 1-1 (55) Christian Järdler, 1-2 (85) Niclas Öberg, 1-3 (87) Marcus Nilsson (straff)
Homewarning: Claudinei Resende
Home sent of: Jakob Augustsson
Homempv: Christian Järdler
Awaympv: –
Hometeam Squad: Oscar Berglund

Jakob Augustsson
Marcus Lindberg
Andreas Granqvist
Christian Järdler

Fredrik Elgström
Claudinei Resende
Fahrudin Karisik
Björn Westerblad

Robin Staaf
John Pelu
Hometeam Sub: Oskar Rönningberg (Marcus Lindberg 54)
Dorian Blennmo (Jakob Augustsson 85)
Awayteam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Anders Jemail
Fredrik Jönsson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Johan Åkesson
Dan Ingvarsson
Marcus Nilsson

Modou Jagne
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Niclas Öberg (Modou Jagne 46)
Martin Abrahamsson (Dan Ingvarsson 71)
Pontus Andersson (Niclas Öberg 88)
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Mattias Filipanics (målvakt)