Det kan svÀnga snabbt inom fotbollen. För en knapp vecka sedan var IFK Malmö helt under isen. 0-5 blev det mot Trelleborgs FF. PÄ fredagen övertygade division 2-klubben nÀr man besegrade en ungdomlig variant av Helsingborgs IF med 3-1.

Anders Grimberg hade inför matchen beordrat ett kortare och mer intakt kollektivt spel. Dessa detaljer hade inte alls fungerat mot TFF, men gjorde det riktigt bra mot ett HIF som hade problem med att hitta strukturen i sitt spel.

– Vi lyckades blockera deras ytterbackar, sĂ„ de hade mycket svĂ„rt att komma genom vĂ„rt försvar. Det Ă€r kul att kunna konstatera att vi spelade som vi hade sagt, sade IFK Malmös trĂ€nare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Matchen var vÀlbesökt. Hela 150 ÄskÄdare hade hittat ut till konstgrÀsplanen pÄ Laröds IP. LÄt vara att nÀstan alla var HIF-are. Fem stycken kunde hemsidans utsÀnde hitta med kÀnslor för IFK Malmö.

Om ÄskÄdarna var mÄnga var den övriga delen av inramningen dyster. Dimman hade lagt sig tung över planen. Stundtals var det mycket svÄrt att se vad som skedde. Dessutom var det ruggigt kallt.

Det gjorde IFK Malmö ingenting. Redan efter fem minuter tog man ledningen med 1-0. Johan Åkessons högerhörna trĂ€ffade perfekt. En elegant skruv över muren via en HIF-försvarare och in i mĂ„l. Lite turligt kan tyckas sĂ„ hĂ€r fredagen den 13:e.

– Den start som vi behövde. Vi kom in i matchen frĂ„n första början och kunde agera som det var tĂ€nkt. Sedan var det bara att köra pĂ„, Ă€ven om det var riktigt jĂ€mnt, betonade Anders Grimberg.

Helsingborg tillÀts kvittera tio minuter in i andra halvlek. En utjÀmning som kom vÀldigt lÀgligt. DÄ hade halva tiden gÄtt av de tjugo minuterna som HIF kontrollerade matchen ganska rejÀlt. En period dÄ IFK Malmö hade vissa problem.

Trots övertaget kunde inte heller HIF under denna period skapa speciellt mycket. Riktigt farligt framför IFK-mÄlet var det bara vid ett par tillfÀllen. De gÄngerna agerade mÄlvakten Abdul Semwanga-Nyende lugnt och behÀrskat.

– VĂ„r lĂ€gstanivĂ„ var vĂ€ldigt lĂ„g dĂ„. Spelarna hade problem att hitta sina positioner och det var lite för stora avstĂ„nd mellan lagdelarna. Men det rĂ€ttade till sig ganska snabbt.

IFK Malmö kom dock tillbaka in i matchen. Sista kvarten hade KanariefĂ„glarna det mesta av spelet. Hur rĂ€ttvist som helst skickade ocksĂ„ Niclas Öberg in 2-1 efter ett fint samarbete med Magnus Eriksson innan Marcus Nilsson kunde sĂ€tta dit 3-1 pĂ„ straff.

En viktig seger för "di gule" efter debaclet mot TFF senast. SjÀlvförtroendet kan behöva nÄgon vinst mot bra motstÄnd sÄ hÀr Ärs, Àven om det Àr först nÀr serien börjar som det rÀknas.

– Jag tycker att vi gjorde oss förtjĂ€nta av att vinna. Vi var aggressivare Ă€n HIF, ville pĂ„ nĂ„got sĂ€tt mer. Det var det som fĂ€llde avgörandet till slut, pĂ„pekade IFK-trĂ€naren.

FrÀmst omstÀllningarna var vÀgvinnande. Defensiven renderade i ett kontringsspel dÀr ytterbackarna snabbt skickade upp bollar mot anfallarna att jobba pÄ. Magnus Eriksson var riktigt het. Vann mycket boll och skapade mÄnga mÄlchanser.

– Det var ocksĂ„ sĂ„ det gick till nĂ€r vĂ„rt andra och tredje mĂ„l kom. Med snabb omstĂ€llning och hög aggressivitet. Presspel för att anvĂ€nda ett av mina uttryck, menade Anders Grimberg.

Samarbetskollegan och division 3-klubben Kirseberg IF stÄr pÄ tur i nÀsta trÀningsmatch för IFK Malmö. En chans för de gula supportrarna att se sina favoriter pÄ hemmaplan igen. Senast var den 31/1 dÄ det blev 4-0 mot GIF Nike.

Hometeam: HELSINGBORGS IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 1-3
Arena: Laröds IP
Crowd: 150
Referee: Andreas Kovacs, Bjuv, Lars-Göran Johansson, Älmhult, Peter Magnusson, VĂ€xjö
Goal: 0-1 (5) Johan Åkesson, 1-1 (55) Christian JĂ€rdler, 1-2 (85) Niclas Öberg, 1-3 (87) Marcus Nilsson (straff)
Homewarning: Claudinei Resende
Home sent of: Jakob Augustsson
Homempv: Christian JĂ€rdler
Awaympv: –
Hometeam Squad: Oscar Berglund

Jakob Augustsson
Marcus Lindberg
Andreas Granqvist
Christian JĂ€rdler

Fredrik Elgström
Claudinei Resende
Fahrudin Karisik
Björn Westerblad

Robin Staaf
John Pelu
Hometeam Sub: Oskar Rönningberg (Marcus Lindberg 54)
Dorian Blennmo (Jakob Augustsson 85)
Awayteam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Anders Jemail
Fredrik Jönsson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Johan Åkesson
Dan Ingvarsson
Marcus Nilsson

Modou Jagne
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Niclas Öberg (Modou Jagne 46)
Martin Abrahamsson (Dan Ingvarsson 71)
Pontus Andersson (Niclas Öberg 88)
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Mattias Filipanics (mÄlvakt)