Tamt "di gule" föll igen

IFK Malmö kan glömma allt vad Superettan heter till nästa säsong. Om man inte får igång anfallsspelet snart vill säga. På tre matcher har man skapat tre futtiga målchanser. Mot Malmö Anadolu BI kom också andra raka förlusten, 0-2, hur rättvist som helst.

Ska man vara elak så är det egentligen bara två som man lyckats åstadkomma. Johan Åkessons turliga mål mot Ängelholm kan man inte kalla för chans, men den gick i alla fall i mål och då måste den räknas.

– Jag fattar inte varför det blivit så här. I träningsmatcherna fungerade allt som det skulle. Vi får väl sätta oss vid ritbordet igen, suckade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

En förklaring kan vara att man saknar en frisk Magnus Eriksson. Det blev en kvarts spel för honom i premiären och sedan 90 minuter mot Bunkeflo. Men det syntes att han inte var riktigt kry. Viljan fanns där, men han vågade inte ge allt.

I andra Malmöderbyt på åtta dagar saknades den gule skyttekungen helt. IFK Malmös anfallare som för dagen bestod av Jörgen Svensson, Marcus Nilsson och Dan Ingvarsson stoppades effektivt av MABI:s försvar med Baskim Sopi i spetsen.

– Att ha både Eriksson (Magnus) och Öberg (Niclas) knäskadade är såklart ett minus. Sedan är det olyckligt att de andra inte fått det att lossna. Men vi gör så gott vi kan med tanke på situationen, sade Anders Grimberg.

Förlusterna mot Bunkeflo och MABI kan knappast skyllas på tränarparet Anders Grimberg-Deval Eminovski. Det har gjort vad de kunnat utifrån resurserna. Men faktum är att man måste få igång anfallarna sista tredjedelen.

En spelsystemsförändring kan vara lösningen. Så länge både Magnus Eriksson och Niclas Öberg är indisponibla är kanske 4-3-3 inte rätt modell för IFK Malmö. I samtliga seriematcher har det nämligen sett väldigt tamt ut framåt.

– Klart tankarna finns på 4-4-2. Vi får se, men ett sådant beslut måste tas i samråd med spelarna. Men jag tror inte bara det är det som är problemet. Vi måste visa bättre vilja än vad vi gjort hittills.

Den enda farligheten IFK skapade kom när det i princip redan var kört vid ställningen 0-2 och en kvart kvar. Christian Andersson fick iväg ett skott in mot målet som studsade på MABI-målvakten Tomas Åkesson och gick i ribban.

IFK Malmö var stillastående, saknade den rätta löpviljan och finessen, samt körde med alldeles för svåra passningar. Stundtals såg det dessutom ut som man var rädda. Rädda för en ny svidande förlust. Och den kom också. Fullt välförtjänt.

– Detta var en skuffelse, en otroligt stor besvikelse. Men MABI spelade smart och modigt, de ville betydligt mer än oss. Denna dag var de det betydligt bättre fotbollslaget, betonade Anders Grimberg.

Några spelare kunde likväl kvittera ut klart godkänt betyg. Johan Åkesson ville otroligt mycket och var nära att komma igenom ett par gånger. Samma sak med Christian Andersson. Mattias Filipanics i målet kunde inte heller lastas. Men det krävs fler.

1725 trodde på att de skulle få se en toppmatch när de kom till Malmö IP. De fick se en tråkig första halvlek, men en bra andra. Av MABI skall kanske poängteras ännu en gång. "Di gule" har mycket att jobba med.

På onsdag väntar match i Svenska Cupen för IFK Malmö. Borta mot Gunnilse. Den kommer mycket olägligt. Bättre hade varit att vara hemma och slicka såren. Nu får man istället en resa som tar halva dagen.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: MALMÖ ANADOLU BI
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 1725
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Toni Lazarevski, Trelleborg, Curt Lund, Trelleborg
Goal: 0-1 (51) Esbjörn Berghult, 0-2 (71) Kaj Andersson
Homewarning: Marcus Nilsson
Home sent of: –
Homempv: Johan Åkesson
Awaympv: Esbjörn Berghult
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Ivan Milosevic
Martin Alm
Marcus Svensson
Christian Andersson

Jonas Danielsson
Johan Åkesson
Martin Abrahamsson

Dan Ingvarsson
Jörgen Svensson
Marcus Nilsson
Hometeam Sub: Anders Jemail (Ivan Milosevic 46)
Tom Henriksen (Jörgen Svensson 46)
Fredrik Jönsson (Marcus Svensson 77)
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Tomas Åkesson

Adis Bektesevic
Baskim Sopi
Ercan Okur
Dejan Lukanic

Alvaro Olguin
Vladmir Kostic
Sebatin Avci
Sabahudin Atajic

Kaj Andersson
Esbjörn Berghult
Awayteam Sub: Adem Özay (Esbjörn Berghult 85)
Gezim Osmani
Niklas Jönsson
William Ndziba
Björn Levin (målvakt)