Makalöst missande av IFK Malmö

"Det gör ont…" Lena Ph:s schlagerdänga var som klippt och skuren för att beskriva IFK Malmös bittra nederlag på söndagen. 1-2 mot Karlskrona AIF i en match som egentligen var omöjlig att förlora.

Ordet "omöjligt" är kanske att ta i. Men med tanke på det klara övertag "di gule" hade över 90 minuter var det inte långtifrån. Ganska snålt räknat hade IFK Malmö åtminstone tio heta lägen.

– Det gör ont i kropp och själ hos oss alla, konstaterade IFK-tränaren Anders Grimberg. Under mina tio år som fotbollstränare har jag aldrig varit med om något liknande.

Man kan förstå att han inte hade långt till tårarna. Det var också flera av spelarna. Nu var det ingen som gjorde det, men det hade man kunnat förstå. Den här segern, Karlskronas första för i år, fick de rätt och slätt till skänks.

Mittbacksresen Martin Alm, mittfältaren Marcus Nilsson och andretränaren Deval Eminovski dröjde kvar ute på planen. Alm och Eminovski satt i buren och begrundade ödet. Nilsson, bäste IFK:are, stod upp och stretchade av.

– Vi hade behövt den här segern. Då hade vi i högsta grad varit med igen. Men vi får tydligen ingenting gratis längre. Vi måste slita oerhört hårt för varenda litet mål, sade Martin Alm.

Vid seger hade avståndet till Mjällby AIF i topp stannat kvar på fyra poäng. När sex matcher är avverkade är man istället hela sju poäng efter. Ett avstånd som givetvis blir tufft att ta igen.

Helt hopplöst är det dock inte. Ännu återstår det sexton omgångar. Men man måste nog börja producera snart om man inte ska bli totalt avsågade. Närmast väntar Högaborgs BK på annandag pingst. En vinna eller försvinna match.

– Det är jobbigt med dessa måstematcher. Jag hade hoppats kunna få slippa lite av pressen i och med en seger, Men, nej det här var inte alls roligt, deppade mittbacken Martin Alm.

Oturen grinade IFK Malmö rakt i ansiktet. Åtta gånger kom någon spelare fri med duktige KAIF-målvaken Rickard Fransson. Gång på gång agerade han mänsklig vägg, framförallt i den andra halvleken. Före vilan var han inte lika säker.

Störste syndaren var Niclas Öberg. För första gången i år fick han chansen från start. Hade han bara satt sina möjligheter hade han blivit matchhjälte. Men nu missade han sex gånger, varav fem var frilägen.

Närmast var han när han kom fri, men sköt rätt i händerna på målvakten. Även Jörgen Svensson två gånger och unge Ali Jasim hade frilägen. Jasim som växer för varje match som går. Mot Karlskrona var han hur stabil som helst.

– Han hittar vinklarna och positionerna. Dessutom vet han när han ska sticka upp. Det är mycket positivt att en av våra egna talanger tog chansen direkt när han fick den, berömde Anders Grimberg.

Karlskrona fick en drömstart redan efter fyra minuter med 1-0 genom Marcus Holst. Som väntat efter en fast situation. Liksom vid 2-1-målet med sex minuter kvar. Upprinnelsen var i båda fallen frisparkar som täcktes dåligt.

IFK Malmös enda mål kom sju minuter före paus. Niclas Öberg hittade Martin Abrahanssom som drog till med ett markskott strax utanför straffområdet. Därefter gick de flesta bara och väntade på ett nytt bortamål.

– Mitt första seriemål i IFK, men till vilken nytta? Detta var bland det värsta jag varit med om. Jag trodde att vi hade fått ordning på målskyttet, men jag hade väl fel, suckade Martin Abrahamsson.

Foto: Mattias Mattisson, Sydöstran

Hometeam: KARLSKRONA AIF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-1
Arena: Västra Mark
Crowd: 505
Referee: Conny Jacobsson, Ljungbyholm, Tommy Rosqvist, Kalmar, Pierre Crambé, Karlskrona
Goal: 1-0 (4) Marcus Holst, 1-1 (38) Martin Abrahamsson, 2-1 (84) Marcus Holst
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Rickard Fransson
Awaympv: Marcus Nilsson
Hometeam Squad: Rickard Fransson

Daniel Ekstrand
Anders Giselsson
Jonas Karlsson
Martin Sevestedt

Johan Sandgren
Jimmy Jensen
Per Söderbom
Marcelo Fazzio Sarvas

Daniel Bovbjerg
Marcus Holst
Hometeam Sub: Fredrik Persson (Daniel Bovbjerg 68)
David Svensson (Jimmy Jensen 90)
Petter Olofsson (Marcelo Fazzio Sarvas 90)
Daniel Åslund
Pierre Johansson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson

Niclas Öberg
Jörgen Svensson
Johan Åkesson
Awayteam Sub: Dan Ingvarsson (Johan Åkesson 73)
Pontus Andersson
Tom Henriksen
Zoran Jovanovic
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)