Tråkig sorti för Åkesson

Det går inte att bli riktigt klok på IFK Malmö i årets Södertvåa. Ena veckan imponerande 4-2 mot Höllvikens GIF och i omgången därpå 2-3 mot ett IFK Hässleholm som nu är uppe på en tredjeplats i tabellen.

En förlust som var helt onödig. Det var IFK Malmö som började bäst. Hade första kvarten ett flertal chanser som borde gett utdelning. Men istället fick Hässleholm matchen precis dit dem ville.

– Förstår inte varför det blir såhär gång på gång. Men det känns ändå lite som vi är riktigt nära att få det hela att lossna ordentligt nu, konstaterade Johan Åkesson till ifkmalmo.com, efter att ha gjort sin sista match i den gula tröjan

Efter fem år i IFK Malmö lämnar nu mittfältaren Johan Åkesson klubben. Redan imorgon (läs måndag) inleds idrottsledarutbildningen på Bosön uppe i Stockholm. En utbildning som är på två år.

Det hann bli 163 matcher och 21 mål sedan han kom från Trelleborgs FF till andra halvan av 1999. Ett fint facit för Åkesson som nu hoppas få kontrakt med någon division 2-klubb i Stockholmstrakten.

– Vill inte säga vilken innan det blir klart, vilket det förhoppningsvis ska bli nu i veckan som kommer. Ska försöka komma igång så snart som möjligt, även om det känns surt att lämna IFK i det här läget, sade Johan Åkesson

För det var när han bytte av Zoran Jovanovic (som inte på något sätt varit dålig) i halvtid som matchen ändrade skepnad. IFK Malmö fick återigen igång spelet och spelade ut Hässleholm första halvan av den andra halvleken.

Magnus Eriksson reducerade fem minuter efter vilan då han slet sig loss innanför straffområdet. Hans femte mål på två matcher. Snacka om comeback för Eriksson! Sju minuter senare kvitterade också Niclas Öberg efter ett mönsteranfall.

– Att vända 0-2 till 2-2 är starkt, då trodde jag att vi hade det som i en liten ask. Men Hässleholms effektiva tråkfotboll, kombinerat med slarv från vår sida, fick vinna ännu en gång, betonade Johan Åkesson.

Hässleholm fick mer eller mindre segern till skänks. Alla tre målen föregicks av ödesdigra individuella misstag. 0-2 blev det inom loppet av tre minuter i första och avgörande 2-3, kom i den 79:e minuten.

Två av målen var kontringar efter att man tappat bollen på mittplan. För enkelt och slött. Det måste till bättre koncentration i det gula agerandet. En som dock inte på något sätt kan lastas är Jörgen Svensson som fortsätter att agera stabilt som mittback.

– Jag är alldeles tömd och fruktansvärt besviken. Vi blev av med bollen trots att de ej tryckte på oss. Det är riktigt dåligt att sjunka så lågt i kvalitén på passningsspelet, sade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Glädjande var det offensiva spelet som trots allt gav två mål. På tre matcher nu i höst har det blivit åtta mål. Det är nästan lika många som man gjorde under hela våren. Då blev det nio fullträffar på elva matcher.

En förklaring kan vara att Magnus Eriksson är tillbaka. Samarbetet mellan honom och Niclas Öberg fungerar allt bättre. Bakom finns också Zoran Jovanovic som gör den ena fina insatsen efter den andra.

– Fungerar bara försvarsspelet så kommer nog också segrarna. Men det ska vi fixa till nästa match mot Lunds BK. Vi vill inte harva i botten hela serien. Det är bara uppåt som gäller, kommenterade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK HÄSSLEHOLM
Awayteam form: 4-5-1
Scorehalf: 0-2
Scorefull: 2-3
Arena: Malmö IP
Crowd: 483
Referee: Lars Jönsson, Sölvesborg, David Augustsson, Sölvesborg, Jörgen Persson, Åhus
Goal: 0-1 (20) Fredrik Andersson, 0-2 (23) Fredrik Andersson, 1-2 (50) Magnus Eriksson, 2-2 (57) Niclas Öberg, 2-3 (79) Fredrik Andersson
Homewarning: Dan Ingvarsson, Johan Åkesson, Magnus Eriksson
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Fredrik Andersson
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Dan Ingvarsson
Jörgen Svensson
Martin Alm
Christian Andersson

Zoran Jovanovic
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Niclas Öberg
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Johan Åkesson (Zoran Jovanovic 46)
Ali Jasim
Haris Xhemajli
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Christian Fegler

Andreas Nilsson
Martin Nilsson
Peter Olsson
Emil Eliasson

Anders Karlsson
Johan Persson
Henrik Edfors
Alexander Söderberg
Jimmy Augustsson

Fredrik Andersson
Awayteam Sub: David Eek (Henrik Edfors 77)
David Hansson (Jimmy Augustsson 90)
Burim Rexhapi
Erik Persson
Stefan Paulsson (målvakt)