Kontraktet "säkrat" för IFK Malmö

IFK Malmö spelar division 2-fotboll även nästa säsong. Efter söndagens 4-2-seger, den tredje raka i serien, borta mot Kristianstads FF måste det till ett större under för att "gulingarna" ska kunna mista sitt kontrakt.

Det som ett tag såg väldigt kritiskt ut har nu stabiliserat sig betydligt. Med fyra omgångar kvar att spela är avståndet lika mycket till serieledande Ängelholm, som till Karlskrona på kvalplatsen nedåt. Närmare bestämt åtta poäng.

– Jag kan nästa garantera att det är klart nu. Vi spelar i division 2 även nästa år. Det finns överhuvudtaget inget som talar för något annat, konstaterade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Mellanåret ser alltså ut att få ett lyckligt slut för IFK Malmö. Året då det var tänkt att slussa in egna talanger i A-laget, samtidigt som representationslaget skulle knipa en hygglig placering i serien.

"Di gule" kan mycket väl klättra ytterligare något snäpp i tabellen. Och egna förmågor har fått chansen efterhand som skador och avstängningar gjort sig påminda. Några har också blivit ordinarie, Ali Jasim och Zoran Jovanovic.

– Skönt att detta "mellanår" bara blir bättre och bättre. Vi känner att vi blir starkare och starkare allteftersom säsongen går. Det bådar gott inför nästa år, sade Anders Grimberg.

IFK-tränaren släppte fram en sjunde debutant mot Kristianstad. Efter Ali Jasim, Zoran Jovanovic, Lirim Sali, Haris Xhemajli, Migjen Shaqiri och Blerim Mullici var det nu dags för den yngste av dem alla, 16-årige Daniel "Bato" Jovanovic.

Bato fick en dryg kvarts speltid. Men det var på bekostnad av storebror Zoran. För när Daniel kom in gick Zoran ut. Något han var illa tvungen till då han blev rejält tacklad av Kristianstads yttermittfältare Jens Svensson.

– Zoran var en fröjd för ögat innan han tvingades utgå. Han fick en smäll på hälsenan, samtidigt som han vred knäet. Hur allvarligt vet jag inte, men han ska nog kunna spela igen i nästa match.

Zoran Jovanovic var bäst på plan i dryga 70 minuter. Det var också han som angav tonen med 1-0 i ett av många snabba IFK-anfall. Ett mål som kan tillskrivas honom helt och hållet då han själv skaffade sig friläget som han inte var sen att utnyttja.

Ganska ologiskt sett till matchbilden där Kristianstad hade haft oerhört mycket boll och fyra farliga chanser. Men så fortsatte det hela. IFK Malmö gjorde målen och Kristianstad missade gång på gång. Mattias Filipanics var också duktig i IFK-målet.

– Första målet är mycket viktigt i en match. Då får man oftast flytet. De var på vippen att göra mål flera gånger, men istället fick vi ännu fler, förklarade IFK-tränaren Anders Grimberg.

2-0 kom efter en frispark strax före halvtidsvilan. Dan Ingvarsson sköt hårt – åtminstone tillräckligt för att inte KFF-målvakten Jörgen Bengtsson skulle kunna hålla den. Niclas Öberg var sedan påpassligt framme och kunde göra sitt sjunde mål i serien.

Magnus Eriksson fick en kvart in i andra halvlek utdelning för sitt hårda slit. Efter fint förarbete av Blerim Mullici, som gjorde sin första match från start, rundade Magnus enkelt Jörgen Bengtsson och 3-0 var ett faktum.

– Tvåan och trean kom som på beställning, otroligt härligt. Synd bara att det blev lite onödigt dramatiskt ett tag. Vi kunde definitivt dödat då vi hade lägen till 4-0, sade Anders Grimberg.

Kristianstad segade sig ikapp till 2-3 efter två mål av Michael Hansson. Men IFK:s för dagen rappa kontringsfotboll med ett riktigt vasst djupledsspel skulle segra. Från tomma intet dök Pontus Andersson upp och gjorde 4-2 utan att ens ha varit en målchans.

Hemmalaget hade stora problem på högerbacken där unge Daniel Holmgren ersatte förkylde Torbjörn Nilsson i första halvlek. KFF-tränaren kände sig dock tvungen att göra något i halvtid och satte in Emil Nilsson. Något som blev bättre, men ändå inte riktigt bra.

– Jag är mycket nöjd med det mesta. Det här var en match där kollektivet ska ha beröm. Alla kämpade med både näbbar och klor för att vinna. Det fanns inte mycket att anmärka på, påpekade IFK Malmös tränare Anders Grimberg.

Hometeam: KRISTIANSTADS FF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-2
Scorefull: 2-4
Arena: Kristianstads IP
Crowd: 280
Referee: Richard Ljungblad, Vellinge, Toni Lazarevski, Trelleborg, André Ovenberger, Södra Sandby
Goal: 0-1 (25) Zoran Jovanovic, 0-2 (41) Niclas Öberg, 0-3 (60) Magnus Eriksson, 1-3 (69) Michael Hansson, 2-3 (74) Michael Hansson, 2-4 (83) Pontus Andersson
Homewarning: Jens Svensson
Home sent of: –
Homempv: Michael Hansson
Awaympv: Zoran Jovanovic
Hometeam Squad: Jörgen Bengtsson

Daniel Holmgren
Markus Svensson
Stefan Noresson
Richard Persson

Mikael Thomasson
Ola Otfors
Michael Hansson
Jens Svensson

Peter Martinsson
Fredrik Andersson
Hometeam Sub: Emil Nilsson (Daniel Holmgren 46)
Daniel Larsson
Erik Lindberg
Andreas Ek (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Jörgen Svensson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Blerim Mullici
Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic

Niclas Öberg
Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Pontus Andersson (Blerim Mullici 63)
Daniel Jovanovic (Zoran Jovanovic 74)
Migjen Shaqiri (Magnus Eriksson 80)
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)