Mjällby på väg mot Superettan

Södertvåan är över för den här gången. Etta blev Mjällby AIF och tvåa Ängelholms FF. Ni känner säkert igen det. Samma toppduo som ifjol även om det in i det sista var ett triangeldrama om vilket lag som skulle ta den åtråvärda kvalplatsen till Superettan.

Det var i förväg upplagt för en rafflande slutspurt. Mjällby AIF och IFK Hässleholm möttes i en direkt avgörande match på Strandvallen, där en eventuell segrare skulle ta hem hela serien. Ängelholm hade också chans vid oavgjort, samtidigt som man besegrade IFK Malmö.

Redan tidigt stod det dock klart att Mjällby skulle stå pall för trycket. Laget fick en smakstart då Marcus Ekenberg efter sex sekunder (!) gav MAIF ledningen med 1-0. Då det dessutom blev 2-0 minuterna efter pausen var saken klar.

Ängelholms FF ledde i tolv minuter mot IFK Malmö. Utan någon som helst nytta eftersom Mjällby i princip hade säkrat kvalplatsen. Något som det dröjde innan ÄFF fick veta. Match A på Änglavallen visade 0-0 under matchens samtliga 90 minuter.

– Vi hade kommit överens om att de åtminstone inte skulle säga något under första halvlek. Men nu blev det hela matchen, förklarade en påtagligt besviken Peter Lenell, tränare i Ängelholms FF efter 1-1 mot IFK Malmö.

Hans besvikelse var förståelig. Ängelholm har varit i topp under stora delar av serien. Det är först på slutet som laget har börjat darra. Och det ska sägas att det nog inte var helt orättvist att Mjällby stod som segrare.

Mjällby är det lag som trots tveksamma insatser ändå fått den där lilla extra poängen med sig. När lagen möttes i höst missade Ängelholm en straff som hade kunnat betyda åtminstone oavgjort. Nu blev det förlust.

– Det är bara att gratulera Mjällby även om det känns förbannat trist. Vi klarade inte av vårt mål och då kan man givetvis inte vara nöjd, sade Peter Lenell, Ängelholms tränare, med två år kvar på kontraktet.

Förra året missade Mjällby Superettan efter två tuffa kvalmatcher mot GAIS. I år får man istället möta segraren i Östra Götaland, Husqvarna, som på sina fem senaste matcher har målskillnaden 20-8.

Även i kampen om det mer förhatliga kvalstrecket var det tre lag inblandade. Här var det dock betydligt mer spännande. Men efter att Högaborg vänt underläge 0-1 till 3-2 mot Bunkeflo är det Höllviken som får kvala. Detta efter förlust, 0-1, mot Lunds BK.

För att klara sig kvar måste nu Höllvikens GIF besegra segraren i förvalet mellan Limhamns IF och Kalmar AIK. En matchserie som Limhamn leder med 2-1 inför söndagens retur uppe i Kalmar.

På Rosengårds Södra IP drabbade Malmö Anadolu BI och Karlskrona AIF samman. Två lag som nu får lämna Södertvåan. MABI ramlar dock ur med hedern i behåll, efter 2-0 i lördagens avslutande match.

Sista omgången 9/10

Bunkeflo IF – Högaborgs BK 2-3
Laholms FK – Kristianstads FF 1-1
Lunds BK – Höllvikens GIF 1-0
Malmö Anadolu BI – Karlskrona AIF 2-0
Mjällby AIF – IFK Hässleholm 3-0
Ängelholms FF – IFK Malmö 1-1