IFK Malmö närmast segern

Den på förhand så självklara allsvenska platsen är inte längre så säker för IFK Malmö. På söndagen tappade man på nytt poäng och föll under det allsvenska strecket efter 26-26 i Idrottens Hus mot Olympic/Viking.

– Det finns inte på kartan att tappa poäng i denna match. Riktigt uselt att inte kunna göra bättre ifrån oss, konstaterade IFK Malmös ordförande Tommy Thysell, en aning frustrerad, till ifkmalmo.com.

Tränaren Einar Linno var desto mer försiktig i sina uttalanden:
– Om man ser till hela matchen så speglade väl krysset händelserna. Vi borde dock ha vunnit. Inte minst om man ser till möjligheterna i slutskedet. Vi hade två solklara lägen att avgöra.

Men derbyt mot O/V såg ett tag ut att sluta i rena förskräckelsen för IFK Malmö. Gamle H43-kämpen Lars Eklöv fick stå och prickskjuta i inledningen. Han gjorde de tre första O/V-målen fram till 3-2.

Visserligen kunde IFK Malmö få stopp på Eklöv. Men med ett krampaktigt spel och ett lågt bolltempo kom anfallen till korta. När Srdjan Djordjevic i IFK-målet mattades av hade helsingborgarna rena lekstugan fram till 12-7.

– Vi saknade helt initiativförmåga och fantasi i första. Killarnas inställning var under all kritik. Vi stod och tittade på, agerade inte, utan reagerade. Och det är synd i alla "kampsporter", sade IFK-tränaren Einar Linno.

Vändningen blev målvaktsbytet Srdjan Djordjevic – Tomas Drivstedt. Samtidigt som "Drivan" började rädda, så satt också skotten där de skulle. I halvtid var underläget nere i tre bollar, 12-15. Som bara sju minuter in på andra var 16-16.

I det läget fungerade ingenting för Olympic/Viking och IFK Malmö kunde även gå upp till 19-17. Men då slarvade "di gule". Tre bortkastade anfall resulterade i tre kontringsmål och ny hemmaledning med 20-19.

– Totalt onödigt, där skulle vi ha stängt matchen för gott. Vid ledning med två bollar ska man inte stressa på det viset. Vi måste visa mer tålamod och koncentration, påpekade Einar Linno.

Olympic/Viking var på väg mot vinst. 25-22 med åtta minuter kvar, samtidigt som IFK:s Marius Vargalui drog på sig en utvisning. Men vad O/V inte hade räknat med var att motståndarna skulle gå ner på ett 3-2-1-försvar.

Fyra IFK-mål och ytterligare fyra chanser på bara några minuter, medan O/V missade allt framåt. Bastian Andersson slog in kvitteringsbollen och Daniel Hedlund gjorde 26-25. O/V:s spelande tränare Pelle Käll fick dock sista ordet, 26-26 med arton sekunder kvar.

– Vi kunde inte läsa deras försvar på slutet, men skönt att ändå kunna få oavgjort. Det skulle ha blivit två poäng, men de säger att IFK är ett "elitserielag", så det var väl ändå ganska hyfsat, konstaterade Pelle Käll.

Magnus Nilsson utannonserades av speakern som bäste IFK Malmö-spelare. Något som knappast någon på läktarna höll med om. Ingen kunde mäta sig med målvakten Tomas Drivstedt som kom upp i sjutton räddningar.

Nästa match väntar seriesuveränerna Alingsås för IFK Malmö.
– Kan vi bara komma upp i samma nivå som tio sista i andra så ska vi nog kunna ro på dem. Men då måste vi också kunna hålla hög kvalité under hela matchen, sade Einar Linno.

Hometeam: OLYMPIC/VIKING HK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-12
Scorefull: 26-26
Arena: Idrottens Hus
Crowd: 327
Referee: Jonas Johnsson, Hjärup, Stefan Silfverberg, Hjärup
Goal: –
Homewarning: Ivan Raznatovic 2, Börje Fennhagen, Johan Börjesson
Home sent of: –
Homempv: Petter Berg
Awaympv: Tomas Drivstedt
Hometeam Squad: Petter Berg
Martin Sjöholm

Ted Månsson
Johan Börjesson
Michael Schwarz
Lars Eklöv
Peter Nordqvist
Börje Fennhagen
Per Granqvist
Ivan Raznatovic
Christoffer Persson
Pelle Käll
Andreas Thynell
Christian Jönsson
Hometeam Sub: Lars Eklöv 5 (1)
Andreas Thynell 4
Ivan Raznatovic 4
Börje Fennhagen 3
Christoffer Persson 3
Peter Nordqvist 3
Pelle Käll 2
Johan Börjesson
Michael Schwarz
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Srdjan Djordjevic

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Per-Henrik Andersson
Erik Hagelin
Daniel Hedlund
Mattias Lindkvist
Daniel Thysell
Rickard Roos
Bastian Andersson
Andreas Agerborn
Sebastian Geissler
Awayteam Sub: Bastian Andersson 5
Daniel Hedlund 4 (1)
Marius Vargalui 4 (1)
Mattias Lindkvist 4
Erik Hagelin 3
Andreas Agerborn 2
Sebastian Geissler 2
Magnus Nilsson
Per-Henrik Andersson