Tung förlust för IFK Malmö

Efter 15 minuter IFK Malmö – IK Heim 7-14. Sju mål av Henrik Ekelund. Garagedörrarna stod vidöppna i försvaret för den lille effektive linjespringaren hos gästerna. Där avgjordes onsdagens viktiga streckmatch i Baltiska Hallen.

Så enkelt kan man sammanfatta det hela. Eller kanske så här:

Vid tisdagens träning skadade Daniel Hedlund ett knä i sista minuten och tvingades avstå. På uppvärmningen skadade sig Bastian Andersson efter en rusch strax innan han skulle gå in i omklädningsrummet.

Magnus Nilsson har problem med sin hälsena och kan inte spela 60 minuter. Milos Milosevic är ännu inte återställd till fullo.

Heim vann med 30-26 efter 15-10 i första halvlek. Men alla skall veta att IFK Malmö hade en reell chans att avgöra matchen i egen favör. Efter en virvlande inledning av Heim, så tappade gästerna mer och mer.

Det tempo som drogs upp de första 15-20 minuterna var av elitserieklass. Heim var riktigt bra. Det hör också till saken även om IFK genom sitt usla försvarsspel verkligen bjöd in västsvenskarna.

– Vi var riktigt usla första kvarten. Vi agerade inte alls, snarare reagerade, erkände IFK Malmö-tränaren Einar Linno för ifkmalmo.com.

Efter vilan kom Tomas Drivstedt i hemmamålet in i matchen på ett starkt sätt. Samtidigt hade gästerna sprungit av sig det mesta. ”Gulingarna” var vid flera tillfällen mycket nära att komma ifatt Heim, men kom aldrig närmare än två mål.

Om IFK bjöd in Heim första fjärdedelen av matchen, så var det tvärtom sista kvarten.

IFK var uppe och nafsade vittröjorna i baken. Speciellt vid 24-26. Vi räknade till tio mer eller mindre bortkastade bollar av Heim, där IFK Malmö gavs alla möjligheter att gå ikapp eller till och med förbi.

Men av dessa tio möjligheter resulterade endast två. Det var handlingsförlamat och IFK skapade inte mycket. I slutminuterna kunde Heim rycka med några bollar igen mot resignerade gultröjor som öppnat garageportarna på nytt.

– Vi orkade inte fullfölja med det decimerade manskap vi hade att tillgå. Dessutom satte det ner grabbarna mentalt med Daniels och Bastians skador, menade Einar Linno.

Skadorna oroar förstås. Speciellt eftersom det väntar en tuff vecka. Stavsten borta på måndag, Karlskrona borta på onsdag och så Ystads IF hemma nästa söndag.

– Vi får gå igång med rehabträning direkt, sade Linno.

Om det skall bli en rolig tid efter jul, så vill det till segrar mot Stavsten och Karlskrona. Lite, lite känns det som kniven börjar närma sig strupen.

– Vi får ta med oss de sista 45 minuterna av den här matchen, menade Einar Linno.

Spelarkritik? Marius Vargalui utsågs till bäste spelare i IFK Malmö och det var fullt rättvist den här gången. Missade visserligen en straff, men satte några fina mål från kanten och var riktigt på hugget.

Mattias Lindkvist varvar viljeladdade framstötar och skott med vad som ibland kan verka ren nonchalans. Andreas Agerborn och Erik Hagelin gjorde fem respektive fyra mål, medan Sebastian Geissler effektivt plockades bort på linjen av Heimförsvaret.

Geissler kom också bara med i målprotokollet en enda gång. Hade IFK-försvaret varit lika effektiva mot Henrik Ekelund i inledningen, så hade matchen högst sannolikt fått ett annat förlopp.

Hometeam: IFK MALMÖ