Allsvenskan försvann i fjärran

Så var det kört. Allsvenskan förblev en dröm i alla fall den här säsongen. På söndagen satte Ystads IF stopp för hoppet om att division 1 södra – för IFK Malmös del – skulle leva till sista matchen hemma mot Hästö nästa onsdag.

Gästerna vann med 21-17 i Baltiska Hallen efter en märklig match. Den här matchen tycktes nämligen IFK Malmö han stenkoll på. 5-1 blev 12-11 när man gick till vila. Läget verkade stabilt.

Fram till 17:e minuten av andra halvlek. Då ledde gult med 16-15 och Per-Henrik Andersson fick rött kort utan att dessförinnan ens varit varnad. Det här verkade chocka hemmagrabbarna som dessutom började tröttna. Både mentalt och fysiskt.

För det märkliga faktumet är, att från det man gjorde 16-15 efter 07:55 genom Rickard Roos, som avslutade och inledde respektive halvlek med två plus två raka fullträffar, så gjorde man inte nästa mål förrän efter 25:20.

Det vill säga det var noll gula mål under drygt 17 minuter i den andra halvleken. Under tiden hade Ystad gjort fyra. Men gudarna skall veta att det fanns möjligheter. För båda lagen. Många gånger om.

Orsaken? Att Ystads IF inte gjorde fler mål kan "himmalaget" tacka målvakten Tomas Drivstedt för. Han var magnifik, hade en del hjälp av stolparna, som är en målvakts bästa vänner, och utsågs till matchens lirare.

Hur gärna hade man inte unnat honom att dessutom få ha blivit matchvinnare! Men så blev det inte.

Matchen levde fram till fem minuter före full tid, att det sedan kontrades in några Ystadsmål på slutet skall inte Tomas Drivstedt lastas för. Då var de sex ute på plan tröttkörda och resignerade.

Ystads IF var i praktiken klara för allsvenskan efter jul redan före den här matchen. Nu blev man det i praktiken också.

Utan att dock övertyga särskilt mycket. Ola Netterheim inledde med att stänka in fem mål i öppna lägen i första halvlek och Peter Carlsson i målet tog bra för sig i andra halvlek. Därtill hjälpt av illa riktade gula projektiler och även han av stolparna.

– Vi tog slut helt enkelt. När P-H fick rött kort, blev det mentalt mycket tungt för oss och gudarna skall veta att vi hade behövt våra skadade spelare, menade IFK-tränaren Einar Linno.

– När serien gick in i sitt avgörande skede i november, så hade vi nästan en hel utesexa skadad och det har vi fått betala för.

Nu skall det sägas att det inte var mot YIF som IFK tappade den allsvenska plats som så många hade "räknat in" redan när serien drog igång i höstas. Den platsen har man tappat i rena bottennapp mot lag som Kärra borta och Stavsten hemma.

Livet går trots allt vidare efter jul även om det blir mindre kul. Nu gäller att inte deppa ihop utan att ta så många poäng man kan i de två återstående matcherna. För de poäng man har samlat på sig i höst tar man med sig efter jul.

– Vi hade rätt inställning i den här matchen och det tar vi med oss tillsammans med försvars- och målvaktsspelet i fortsättningen, sade Einar Linno.

Då tror vi på det!

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: YSTADS IF
Awayteam form: –
Scorehalf: 12-11
Scorefull: 17-21
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 303
Referee: Niclas Widell, Eslöv, Jonas Åström, Kristianstad
Goal: –
Homewarning: Andreas Agerborn, Sebastian Geissler
Home sent of: Per-Henrik Andersson
Homempv: Tomas Drivstedt
Awaympv: Peter Carlsson
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Srdjan Djordjevic

Marius Vargalui
Per-Henrik Andersson
Erik Hagelin
Mattias Lindkvist
Kaj Alstäde
Rickard Roos
Bastian Andersson
Andreas Agerborn
Sebastian Geissler
Milos Milosevic
Hometeam Sub: Rickard Roos 5
Bastian Andersson 3
Marius Vargalui 2 (2)
Mattias Lindkvist 2
Sebastian Geissler 2
Andreas Agerborn
Erik Hagelin
Per-Henrik Andersson
Awayteam Squad: Peter Carlsson
Klas Hermansson

Linus Rasmussen
Pierre Gaum
Marcus Håkansson
Anders Kourtzman
Martin Walfridsson
Ola Netterheim
Marcin Kurowski
Fredrik Larsson
Tony Hedin
Mathias Persson
Daniel Andersson
Anders Jacobsson
Awayteam Sub: Ola Netterheim 7
Fredrik Larsson 3
Pierre Gaum 3
Anders Jacobsson 2
Martin Walfridsson 2
Daniel Andersson
Marcus Håkansson
Mathias Persson
Tony Hedin (1)