IFK Malmö över strecket

Tycka vad man vill om IFK Malmös stortalang Zoran Jovanovic, 18. Med de gångerna han känner sig inspirerad är han svårstoppad. Något IFK Värnamos försvar blev varse om i söndagens match i Södertvåan.

Två mål inom loppet av en dryg minut och odiskutabel matchvinnare när "di gule" tog en oerhört viktig trepoängare efter 3-1 på Malmö IP. En seger som dessutom innebar att IFK Malmö åter är på rätt sida om nedflyttningsstrecket.

– Man kan inte komma ifrån att Zoran var bra idag (läs söndag). Men det var det många som var. Hans bror, Daniel, till exempel och hela vårt försvar, jublade IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg, till ifkmalmo.com.

Han berättade gärna länge och ordrikt om segern. Drog till med den ena kända sportklyschan efter den andra. Kostade på sig ett och annat skämt trots sen söndagseftermiddag. Grimberg såg uppenbarligen ut att trivas.

Men så var det ett tag sedan sist som IFK Malmö vann en seriematch. Faktiskt var det så långt tillbaka som den 10 maj hemma mot Laholms FK. Sedan dess har det hunnit gå åtta matcher, med sju förluster och en oavgjord match som facit.

– Så du kan lita på att den här segern var efterlängtad. Som man har gått och våndats när vi inte fått till det. Flera förluster har varit helt onödiga, konstaterade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Många gånger har det gått att dra ett likhetstecken mellan IFK Malmös insats och hur stortalangen Zoran Jovanovic har skött sig. När Zoran har varit bra har också laget för det mesta varit det.

Flera har dock varit de matcherna då det har varit tvärtom. Då Zoran Jovanovic har varit för bekväm har spelet inte alls fungerat. Men vad kunde vara större tändvätska för honom i söndagens seriematch än att få spela på topp med lillebror Daniel.

– I den här matchen var de hur bra som helst. De gjorde det kanske lite för svårt för sig i några lägen, men de skapade mycket och inte minst gjorde Zoran två vackra mål, sade Anders Grimberg.

Det första målet kom efter nästan en kvarts spel och var ett lysande exempel på ett samarbete bröderna emellan. Lillebror Daniel stod för förarbetet när han läckert frispelade Zoran, som sedan satte den i mål med vänsterfoten.

Tvåan kom drygt minuten senare. Den här gången var det högerbacken Ali Jasim som fick iväg ett bra skott, som räddades av Värnamo-målvakten Björn Åkesson. Han kunde dock inte hålla och fram på returen störtade Zoran Jovanovic.

– Effektivt. Innan målen hade vi haft en enda målchans. Nu kom målen snabbt och det var viktigt för självförtroendet, med tanke på så mycket som vi missat tidigare den här säsongen, menade Anders Grimberg.

IFK Malmö såg nu ut att ha kopplat ett grepp om matchen. Det kändes dock lite oroligt i de bakre leden. Och mycket riktigt kunde Värnamos Sebastian Göransson rulla in 1-2 i öppen bur i den 25:e minuten, sedan IFK-målvakten Joakim Moberg blivit överspelad.

Repliken lät sedan inte vänta på sig. Skurupsdomaren Daniel Persson var hur säker som helst på sin sak när han blåste straff efter att Ali Jasim fått en rejäl knuff. Lagkaptenen Martin Abrahamsson var säkerheten själv, 3-1 till "di gule".

– 3-1 i paus och då hade det till och med kunnat vara ytterligare något mål. Ändå var jag inte nöjd. Spelmässigt hade vi duttat till det för mycket och haft för snabba anfall. Det såg inte alls säkert ut, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö.

– Anfallen blev alldeles för korta och lagdelarna hängde inte riktigt med. Vi skulle ha rullat runt lite mer och haft bättre tålamod. Då skulle de aldrig kommit till att skapa så många målchanser som de gjorde i första.

Snacket i halvtid verkade göra susen. IFK Malmö stängde till alla ytor och lät inte Värnamo komma till mer än någon halvchans. Ett och annat distansskott var det närmaste de kom ytterligare reducering.

Det hade däremot kunnat och borde ha blivit fler mål för hemmalaget. Daniel Jovanovic lyfte ett skott i stolpen, Zoran Jovanovic missade öppet mål och Blerim Mullici var för egoistisk när han avslutade själv istället för att passa till en ännu friare Migjen Shaqiri.

– Vi stängde butiken och de var inte ens i närheten av att kunna hota vår seger. Jag är oerhört stolt över killarna och hela försvaret. Inte någon var det som föll ur ramen. Det bådar gott för fortsättningen, avslutade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK VÄRNAMO
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 3-1
Scorefull: 3-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 234
Referee: Daniel Persson, Skurup, Jonas Ljungberg, Landskrona, Patrik Magnetorp, Södra Sandby
Goal: 1-0 (15) Zoran Jovanovic, 2-0 (16) Zoran Jovanovic, 2-1 (25) Sebastian Göransson, 3-1 (27) Martin Abrahamsson (straff)
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Zoran Jovanovic
Awaympv: Sebastian Göransson
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Michal Aksamit
Jörgen Svensson
Gamal Bin Saaid

Blerim Mullici
Robert Kjellin
Martin Abrahamsson
Karim El hage

Daniel Jovanovic
Zoran Jovanovic
Hometeam Sub: Migjen Shaqiri (Daniel Jovanovic 76)
Fisnik Alaj
Haris Xhemajli
Mahmod Khattab
Adnan Zukancic (målvakt)
Awayteam Squad: Björn Åkesson

Henrik Svensson
Jens Wiik
Andreas Ottosson
Rasmus Högberg

Sebastian Göransson
Josef Karlsson
Adnan Kahrimanovic
Peter Ericsson

Bujar Ferizi
Patrik Mildaeus
Awayteam Sub: Henrik Johansson (Peter Ericsson 56)
Jannis Pavlidis (Adnan Kahrimanovic 56)
Vedran Neric (Sebastian Göransson 84)
Martin Maletic
Joakim Carlsson (målvakt)